Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Na svijetu nema dovoljno voća i povrća da bismo se svi zdravo hranili

Savjeti nutricionista nisu u skladu s trenutnim obradivim površinama

Nova studija je potvrdila kako svijet ne proizvodi dovoljno voća i povrća da svi ljudi vode zdrav način života.

Studija je objavljena u časopisu PLOS One, a vodilo ju je Sveučilište u Guelphu promatrajući globalnu poljoprivrednu proizvodnju.

“Jednostavno se ne možemo svi zdravo hraniti u trenutnom globalnom sustavu poljoprivrede”, izjavio je koautor studije Evan Fraser.

Tim je radio s pretpostavkom da polovica naše prehrane mora sadržavati voće i povrće. Zatim četvrtina cjelovite žitarice, a druga četvrtina treba sadržavati proteine, masti i mliječne proizvode. To su preporuke harvardskog vodiča “Zdrave prehrane”.

Zatim su uspoređivali koliko se zemljišta koristi za poljoprivredu i koliko ih je potrebno za ispuniti ove smjernice. Projicirali su nalaze do 2050. kad bi globalno stanovništvo moglo dosegnuti brojku od 9,8 milijardi, prema UN-u.

Ima dovoljno žitarica, šećera i masnoća za sve. Istovremeno, voća, povrća, proteina i bjelančevina ipak nema dovoljno za svačije potrebe.

“Sada proizvodimo 12 porcija žitarica po osobi umjesto preporučenih osam. Zatim pet porcija voća i povrća umjesto 15 te tri porcije ulja i masti umjesto jedne. Proizvodimo i tri porcije proteina umjesto pet i četiri porcije šećera umjesto nijedne”, navodi se u priopćenju.

Jedan od razloga je da zemlje u razvoju imaju tendenciju fokusirati se na ugljikohidrate, koje je lako proizvesti.

Drugi problem je što su masnoće, šećer i sol “ukusni”, tvrde stručnjaci. Svi ti faktori su zajedno rezultirali sustavom koji prekomjerno proizvodi takve vrste hrane.

Kako bi se ispunile preporuke,  stručnjaci tvrde kako bismo trebali jesti manje mesa, dok bi se trebalo proizvesti više biljnih bjelančevina. Ako se ništa ne promijeni, do 2050. godine trebalo bi nam 12 milijuna hektara obradivog zemljišta te 1 milijarda hektara pašnjaka kako bismo zadovoljili trenutnu potražnju.

1 komentar

1 komentar

  1. Marijan

    9 svibnja, 2019 u 1:26 pm

    Anita…povrće uzgojeno za tržište je toliko zatrovano pesticidima da bi ga trebalo zabraniti. Govorim iz vlastitog iskustva. Zdrava hrana je ona životinjskog porijekla jer organi životinje izbacuju toksične tvari iz organizma, a povrće i žitarice otrove akumuliraju u korijenu i plodu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

I dok se danas u proizvodnju hrane sve više uvlači genetički inženjering, ubacujući gene drugih vrsta u široko rasprostranjene poljoprivredne kulture, što izaziva cijeli...

Biljke i životinje

Poznato je da voće i povrće sadrži puno različitih vitamina, minerala i antioksidansa. Ipak, i kod svježih plodova postoji dosta sadržanih pesticida. Izvješće američke...

Psihologija

Postoji dobra metoda

Biljke i životinje

Nekada znaju biti opasniji od sintetičkih pesticida

Oglašavanje