Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Na Veneri uočena ogromna misteriozna formacija

Znanstvenici sa Sveučilišta Rikkyo u Tokiju otkrili su, pomoću japanske letjelice Akatsuki, ogromnu formaciju u atmosferi Venere. Rezultati istraživanja objavljeni su danas u časopisu Nature Geoscience.

Vjeruje se da je mamutska formacija stacionarni val koji se proširio na ogromnom području, preko 10.000 km u gornjoj atmosferi Venere, a nastaje kao posljedica gravitacijskog utjecaja planina na Veneri.

Posljednjih nekoliko dana val se nije pomaknuo nego miruje iznad planinske regije na površini planete. Formacija je vidljiva na infracrvenim fotografijama snimljenim u prosincu 2015. godine pomoću letjelice Akatsuki.

Letjelica je ušla u Venerinu orbitu 7. prosinca 2015. nakon pet godina stanke. U ovom trenutku, točna svojstva formacije nisu jasna. Najvjerojatnije objašnjenje jest da se radi o nekoj vrsti vala koji nastaje strujanjem plinova preko planina, iz visoke u niske temperature.

“Ovo je prvi dokaz širenja takvog vala iz niže atmosfere na više razine Venere,” rekao je Makoto Taguchi sa Sveučilišta Rikkyo, jedan od autora studije. Istaknuo je, međutim, da je već pronađeno 15 sličnih fenomena, ali je za ovaj val specifično što je ostao stacioniran četiri dana.

Na Veneri, zapadni vjetar puše do 60 puta brže od vrtnje planeta te dostiže brzine od više od 360 kilometara na sat. Taguchi tvrdi kako je “neobično” da je val uspio ostati u istom položaju, što uspoređuje s procesom u kojem kamen u plitkoj rijeci može spriječiti nesmetan protok vode.

“Tu mogu postojati mehanizmi generiranja valova poput planinskog vala ili toplinske plime, koje se nalaze u atmosferi planete,” kaže Taguchi. “Da bi odgovorili na ovo pitanje potrebno nam je više podataka koji pokrivaju lokalno vrijeme  i lokaciju.”

Venera ima izuzetno gustu atmosferu, što znači da je teško izravno vidjeti površinu ili nižu atmosferu planeta. Opažanje sugerira da niža atmosfera utječe na gornju atmosferu,  što bi moglo promijeniti pristup prema takvim istraživanjima.

Letjelica Akatsuki nastavlja bilježiti detalje na površini Venere, a infracrvena kamera koristi se za detaljno proučavanje atmosfere, dok su ostale kamere u potrazi za aktivnim vulkanima i tragovima munje, a rezultati se očekuju za nekoliko godina.

6 komentara

6 Comments

 1. Zoran Peric

  17 siječnja, 2017 u 2:30 pm

  4-4-2

 2. Goran Kovačić

  17 siječnja, 2017 u 2:37 pm

  Bura

 3. Nikolina Crljenak

  17 siječnja, 2017 u 4:11 pm

  PMS

 4. Mladen Prika Pogorilić

  17 siječnja, 2017 u 4:21 pm

  Alieni su tu. AGAIN!!!!

 5. Stevan Djekic Pista

  17 siječnja, 2017 u 5:35 pm

  Toma nedoklepani i njegovi sinovi uce da menjaju pelene kad se useru od straha i hraboro beze vicuci”bezte noge usracemo vas”!

 6. Mythbuster Buster

  17 siječnja, 2017 u 9:04 pm

  Colindin brežuljak

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Zemlja

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi ove će godine označit će jedan od najvećih godišnjih porasta od početka mjerenja 1958. dijelom i zbog australskih požara, pokazalo...

Oglašavanje