Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zvijezde i Sunce

Najbliži Sunčevi susjedi

Usporedba veličine Sunca i trojnog sustava Alfa Centauri (credit: Wikipedia)

Usporedba veličine Sunca i trojnog sustava Alfa Centauri (credit: Wikipedia)

Čini se nevjerojatnim da, iako možemo promatrati i otkrivati zvijezde i planete stotinama svjetlosnih godinama daleko, može nam promaknuti nebesko tijelo praktički pred nosom. WISE 0855-0714, smeđi patuljak udaljen 7,2 svjetlosne godine od nas, otkriven je tek prošle godine. Luhman 16 je otkriven godinu dana ranije i još nam je bliži. Koje su to zvijezde i sustavi u našem neposrednom susjedstvu? Evo nama najbližih.

Alfa Centauri

Nama najbliža zvijezda zapravo nije jedna, nego čak tri zvijezde. Sastoji se od Alfa Centauri A i Alfa Centauri B, dvojnog sustava koji kruži oko zajedničkog gravitacijskog centra, a od nas su udaljeni 4,3 svjetlosne godine. Treći član ovog neobičnog sustava je tamni crveni patuljak Alfa Centauri C, poznatiji kao Proxima Centauri. Od nas je udaljen 4,2 svjetlosne godine, što ga čini nama najbližom zvijezdom. Blizini unatoč, ne možemo ga vidjeti bez pomoći teleskopa.

Usporedba veličine Sunca i trojnog sustava Alfa Centauri (credit: Wikipedia)

Usporedba veličine Sunca i trojnog sustava Alfa Centauri (credit: Wikipedia)

Barnardova zvijezda

Sljedeća zvijezda, 6 svjetlosnih godina daleko, također je crveni patuljak koji se, kao i Proxima Centauri, ne može vidjeti bez teleskopa. Dvostruko je starija od Sunca – broji oko 10 milijardi godina – i vjeruje se da je među najstarijim zvijezdama u galaksiji. Nažalost, dosadašnja istraživanja isključuju postojanje bilo kakvog planetarnog sustava.

Luhman 16

Poznat i kao WISE 1049-5319, ovaj se sustav sastoji od dva smeđa patuljka koji kruže jedan oko drugoga (Luhman 16A i Luhman 16B), a njihovo otkriće objavljeno je tek 2013 godine. Od nas su 6,6 svjetlosnih godina daleko, a moguće je kako postoji planetarni sustav u orbiti jednog od njih. Dodatna zanimljivost kaže kako na Luhmanu 16B vjerojatno postoji nekakva atmosfera.

Wolf 359 (Credit: pics.about.space.com)

Wolf 359 – umjetnički prikaz (Credit: pics.about.space.com)

WISE 0855-0714

Zadnji otkriveni među ovim društvom – otkriće je objavljeno 2014. godine – jest WISE 0855-0714, koji se nalazi 7,2 svjetlosne godine od nas. Kao što je slučaj s Luhman 16A i B, također se radi o smeđem patuljku, hladnom i tamnom tijelu koje je sa Zemlje nevidljivo golim okom. Masa mu je do 10 puta veća od Jupitera, dok mu se površinska temperatura kreće u rasponu od −48 do −13 °C.

Wolf 359

Tek nešto dalje od prethodnika nalazi se Wolf 359, crveni patuljak 7,8 svjetlosnih godina daleko od Sunca. Ima tek 9% njegove mase i isijava 0,1% energije u odnosu na našu zvijezdu. S manje od milijardu godina starosti relativno je mlada zvijezda. Ljubiteljima Star Treka poznat je i kao poprište bitke između Federacije i rase kiborga poznatije pod imenom Borg.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Znanstvenici navode da ne bi trebalo pomišljati da smo na tragu izvanzemaljaca

Zvijezde i Sunce

Istraživači su nedavno locirali SN 2019ehk, na 55 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, koja je emitirala najviše kalcija u odnosu na sve zabilježene jedinstvene...

Znanost za početnike

Zvijezde su prekrasna nebeska tijela, ali što ih čini takvima? Od čega se sastoje? Kako nastaju zvijezde? Zvijezde nastaju iz oblaka prašine koji su...

Svemir

Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA-ine sonde sa Suncem daje znanstvenicima jedinstveni uvid u Sunčev vjetar i općenito u vrijeme u svemiru dok letjelica prolazi kroz najudaljenije...

Oglašavanje