Connect with us

Znanost

Astronomija

Najbolji pomfrit je na Jupiteru!

Znanstvenici su nedavno uspjeli odgovoriti na jedno od gorućih pitanja koje bi moglo utjecati na buduća istraživanja svemira – gdje se u Sunčevom sustavu može pronaći najbolji pomfrit? Odgovor je, kako se ispostavilo, na Jupiteru!

089585

U istraživanju objavljenom u časopisu Food Research International (da, to je istraživanje uistinu provedeno) navodi se kako su znanstvenici u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) iskušavali njihovu laboratorijsku centrifugu kako bi vidjeli koji će gravitacijski uvjeti proizvesti savršeno prženi pomfrit. Koristeći posebnu duboku fritezu, znanstvenici John Lioumbas i Thodoris Karapantsios sa Sveučilišta Aristotel u Solunu testirali su krumpiriće u različitim gravitacijskim uvjetima. Sonde su bile umetnute u uzorke kako bi pratile protok topline tijekom cijelog procesa prženja krumpirića.

To im je omogućilo da prže krumpiriće dok se centrifuga okretala podižući tako sustav za od 1,8 do čak 9 puta Zemljine gravitacije (Gs). Kako se gravitacija u fritezi povećavala, znanstvenici su primijetili da različita jačina gravitacije utječe na prijenos topline u krumpiriće. Također, različiti načini prženja utjecali su na hrskavost njihove korice. Provedena su istraživanja pokazala kako za optimalno hrskavu koricu pomfrita krumpiriće morate pržiti na nagibu od 0 stupnjeva i pod 3 Gs. Upravo Jupiter ima tri puta veću gravitaciju od Zemlje i stoga ima idealne gravitacijske uvjete za pravljenje savršeno prženih krumpirića.

Premda ovo istraživanje može djelovati prilično maštovito i izmišljeno, njegova namjera zapravo je bila otkriti karakteristike kuhanja namirnica u drugačijem gravitacijskom okruženju za potrebe budućih svemirskih putnika. No, dok ne vidimo drive-in postaju na Jupiteru, kada je u pitanju prženje krumpirića, jedino što nas treba zabrinjavati jest činjenica kada smo zadnji put promijenili ulje u vlastitoj fritezi.

Izvor: Discovery

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astronomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh