Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Najčudniji objekti u svemiru

Nema sumnje u činjenicu da je svemir čudan. Samo pogledajte vani i vidjet ćete raznolike čudne oblike flore i faune. Ipak, naš planet predstavlja samo mali dio neobičnih pojava koje se mogu naći u svemiru, a astronomi svakodnevno otkrivaju nova iznenađenja.

Tajanstveni radio signali

Od 2007. godine istraživači bilježe ultra-jake radio signale koji traju samo nekoliko milisekundi. Ovi zagonetni bljeskovi nazvani su brzi radio-rafali (FRB), a čini se da potječu iz milijardi svjetlosnih godina daleko. Nedavno su znanstvenici uspjeli uhvatiti ponavljajući FRB, koji je bljesnuo šest puta za redom, drugi takav signal ikada viđen i onaj koji im može pomoći da otkriju ovu misteriju.

Nuklearna tjestenina

Najjača supstanca u svemiru oblikuje se od ostataka mrtvih zvijezda. Prema simulacijama, protoni i neutroni u zgrčenoj ljusci zvijezde mogu biti podvrgnuti ludom gravitacijskom tlaku, koji ih stisne u obliku špageta, koji bi mogli puknuti – ali samo ako biste primijenili 10 milijardi puta više sile nego što je potrebno za razbijanje čelika.

Haumea ima prstenove

Patuljasti planet Haumea, koji kruži oko Kuiprovog pojasa izvan Neptuna, vrlo je neobičan. Ima čudan izduženi oblik. Nadalje, na njemu dva mjeseca i dan traju samo 4 sata, što ga čini najbržim velikim objektom u Sunčevom sustavu. No, 2017. godine kada su astronomi gledali kako Haumea prolazi ispred zvijezde, primijetili su izrazito tanke prstenove koji kruže oko njega, vjerojatno zbog sudara negdje u dalekoj prošlosti.

Mjesec koji ima svoj Mjesec

Što je bolje od Mjeseca? Mjesec koji kruži oko Mjeseca, a kojeg je internet nazvao mjesečni mjesec. Također poznati kao submoon, moonitos, grandmoon, moonettes i moooon, moonmoon su još uvijek samo teoretski, ali nedavni proračuni sugeriraju da nema ništa nemoguće u njihovoj formaciji. Možda će jednog dana astronomi otkriti jedan.

Najčudnija zvijezda

Kada su astronom Tabetha Boyajian sa Sveučilišta Louisiana i njezini kolege prvi put vidjeli zvijezdu poznatu kao KIC 846285, bili su zbunjeni. Naime, objekt je uranjao u svjetlost u nepravilnim intervalima i za neparne duljine vremena, ponekad i do 22 posto. Pozivaju se različite teorije, uključujući mogućnost izvanzemaljske megastrukture, ali danas većina istraživača vjeruje da je zvijezda okružena nenormalnim prstenom prašine koji uzrokuje tamnjenje.

Crveni planet

Kroz galaksiju prolaze planete skitnice, koje su odbačene od svoje roditeljske zvijezde gravitacijskim silama. Jedna posebnost u ovoj klasi je poznata kao SIMP J01365663 + 0933473, veličina planeta udaljena 200 svjetlosnih godina, čije je magnetsko polje više od 200 puta jače od Jupiterovog. To je dovoljno snažno da generira blještave aurore u svojoj atmosferi, što se može vidjeti s radio teleskopima.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...