Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Najjača životinja na svijetu efektivno podiže težinu 1000 puta veću od vlastite

Čak i kad bi odrastao čovjek mogao podići 95 tisuća kilograma, još uvijek bi ga nadmašivao nedavno okrunjeni najjači insekt na svijetu – naravno, proporcionalno gledano.

Istraživači su nedavno ustanovili da ta čast pripada Onthophagus taurus odnosno balegaru, čiji najsnažniji mužjaci mogu tegliti težinu 1140 puta veću od vlastite, kako su istraživači objavili u svojoj izjavi (utjehe kukcu nosorošcu koji je često dobivao tu laskavu titulu jer je teglio 850 puta veću težinu od vlastite). Ovi nalazi objavljeni su kao dio studije objavljene na internetu 23. ožujka u Proceedings of the Royal Society B.

“Insekti su poznati po tome što su sposobni nevjerojatno djelovati svojom snagom i to sve na račun njihovog čudesnog seksualnog života”, kaže glavni autor studije Robert Knell sa Fakulteta za biološke i kemijske znanosti Sveučilišta Kraljice Mary u Londonu u svojoj pripremljenoj izjavi.

“Ženski insekti ove vrste kopaju tunele ispod hrpice balege gdje se mužjaci pare s njima. Ako mužjak uđe u tunel koji je već zauzeo suparnik, bore se ukrštajući rogove i pokušavaju izgurati jedan drugoga van”, objašnjava Knell.

No nije svaki muški O. Taurus super-snažan profesionalni boksač. Neki mužjaci nisu tako veliki i snažni kao njihova braća velikih rogova. Umjesto toga, ovi mužjaci posebno brzo hodaju i imaju naročito bujne testise te se ušuljaju u ženkine tunele izbjegavajući sve velike mužjake. Jednom kad su sami sa ženkom, koriste veći broj spermija kako bi povećali svoje šanse da je oplode jednim pokušajem.

“Ovakva različita ponašanja stvaraju različite selekcijske pritiske za ta dva oblika” napisali su Knell i njegov kolega Leigh Simmons iz Škole za biologiju životinja sa Sveučilišta Zapadne Australije u Crawleyu.

Znanstvenici pretpostavljaju da su ovakva ponašanja određena genetski, no Knell i Simmons eksperimentirali su kako bi otkrili utječe li uskraćivanje hrane na izvedbu mužjaka u njihovim različitim pristupima parenju. Međutim, otkrili su da su kukci svejedno uspjeli “pokazati visoku razinu snage ili veličine testisa”. U svakom slučaju, jači su od većine snagatora.

Izvor: Queen Mary University of London

Možda će vas zanimati