Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Najopasnija činjenica o koronavirusu: Tek svaki sedmi zaraženi bit će registriran

Oko 86 posto pacijenata zaraženih s COVID-19 ostalo je izvan evidencije, sve dok vlast u Kini nije uvela ograničenja putovanja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Science.

Kompjuterski model pomogao je istraživačima u praćenju infekcije i porijekla virusa, prije i poslije zabrane putovanja u Wuhan. Osobe koje nisu znale da imaju koronavirus bile su izvor infekcija u 79 posto slučajeva.

“Neregistrirane infekcije često prolaze s blagim, ograničenim ili nikakvim simptomima. Zbog toga ostaju neprimijećene. Ovisno o broju i jačini infekcije mogu izložiti virusu daleko veći broj populacije od onog koji bi bio da su otkriveni”, navodi se u istraživanju.

Većina simptoma COVID-19 je blaga, a Centar za kontrolu bolesti i prevenciju SAD-a javlja da se teži oblici pokazuju u 16 posto slučajeva. Najviše su izložene starije osobe i pacijenti s kroničnim zdravstvenim problemima, piše Fox News.

Građani širom svijeta pozvani su na primjenjivanje mjera socijalne udaljenosti i rad od kuće ako je to moguće. Ukupan broj evidentiranih slučajeva širom svijeta veći je od 199.000, a preminulo je oko 8.000 ljudi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Istraživanje je provedeno nakon što su dvije trudnice zaražene koronavirusom rodile bebe kod kojih je također potvrđena infekcija.

Tehnologija

Riječ je o dron light showu iznad rijeke Han u glavnom gradu Seulu.

Bakterije i virusi

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog...

Bakterije i virusi

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.

Oglašavanje