Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Najveća pčela na svijetu ipak nije izumrla

Ponovno je pronađena u Indoneziji i ogromna je.

Najveća pčela na svijetu je ipak ponovo otkrivena nakon što su znanstvenici desetljećima smatrali kako je gigantska vrsta ovog insekta – izumrla.

Megachile pluto

Divovska pčela (Megachile pluto) koja je duljine palca odrasle osobe pronađena je na jednom slabo istraženom indonezijskom otoku.

Poznatija kao Wallaceova divovska pčela, ovaj insekt je nazvan po britanskom prirodnjaku i istraživaču Alfredu Russellu Wallaceu, koji ju je prvi put 1858. godine i opisao. Znanstvenici su pronašli nekoliko primjeraka ove vrste 1981. godine, ali od tada više nije viđena.

“Nitko ju od tada nije vidio”, rekao je Robin Moore, biolog i direktor za komunikacije organizacije Global Wildlife Conservation, koja je financirala ekspediciju. “Bojali smo se da je izumrla.” Nije. Pronašli su živu ženku i fotografirali su je prije puštanja.

Foto: Clay Bolt

“Bilo je apsolutno zapanjujuće vidjeti ovog insekta, čime smo se definitivno uvjerili da on još uvijek postoji i da luta Indonezijom. Čuti njezino zujanje oko glave bio je nevjerojatan doživljaj”, rekao je fotograf Clay Bolt.

Gdje se gigantske pčele uspiju sakriti?

Velike oprašivače nije lako pronaći. Pčele se ukopaju u humke zemlje koje su izgradili termiti. Oni vise na stablima na otprilike 8 metara od tla ili više. Kako bi izvukli pčele, biolozi su morali pronaći i promatrati ove humke po 20 minuta. Tim je pretraživao ove konkretne smeđe humke čak četiri dana bez sreće.

Stručnjaci su svejedno zabrinuti za sudbinu pronađene pčele, jer su takvi primjerci i prije bili meta krivolova i rasprodaja.

Razlog zašto su ove pčele tako velike još je uvijek nepoznat, ali se špekulira. To bi mogao biti slučaj otočnog gigantizma gdje vrste izolirane na otocima postaju mnogo veće od njihovih kopnenih rođaka, pogotovo ako nisu mete dostupnih predatora. Ne bi bio prvi put da je otočna izolacija učinila svoje po pitanju gigantizma.

 

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Hoteli i stajališta za pčele neke su od tehnika koje Nizozemci koriste kako bi održali svoje populacije pčela stabilnim. To čine zato što je...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Wellness i prehrana

Dugovječnošću med ne gubi svoja svojstva, posebno ona ljekovita, što ga čini potpuno drugačijim od ostalih namirnica. Moderni arheolozi često su pri svojim iskopavanjima...

Biljke i životinje

Izreka “ono si što jedeš” posebno je točna za ženke medonosnih pčela, koje kad odrastu budu ili male sterilne radnice ili velike plodne kraljice,...