Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Najvrijedniji plemeniti metal nije zlato

Rodij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Rh, a atomski (redni) broj mu je 45. Ime mu dolazi od grčke riječi rhodon što znači ruža.

Rodij je prijelazni metal devete grupe koji osim toga pripada i skupini platinskih metala. Otkrio ga je 1803. godine u platinskoj rudi engleski kemičar W. H. Wollaston, ubrzo nakon otkrića paladija. Srebrno-bijele je boje, a u prirodi se najčešće nalazi u platinskim rudama. Koristi se u legurama s platinom i kao katalizator. Rodij je najskuplji dragocjeni metal (u listopadu 2007 bio je oko 8 puta skuplji od zlata).

Trenutno to nije slučaj, jer je cijena zlata zbog svjetske ekonomske krize višestruko skočila i još raste, tako da je zlato trenutno skuplje od rodija, no nije i vrijednije, jer ga ipak ima kudikamo više od tog plemenitog materijala.

Isto tako, rodij je plemeniti metal koji se u prirodi rijetko pronalazi, čak 1.000 puta rjeđe od zlata te je zato i vrlo skup, a ulaganje u rodij vrlo unosno, piše Guardian.

Rodij je tvrd i otporan metal sivo-bijele boje i velike reflektancije. Ima visoku temperaturu tališta (1964 °C) i vrelišta (3695 °C).

Zajednički element skupocjenom nakitu, automobilima i Paulu McCartneyju

Najvažnija primjena rodija je u legurama platine i paladija kojima poboljšava čvrstoću. Ove se legure koriste u zavojnicama za peći, cijevima za proizvodnju staklenih vlakana, elementima termočlanaka, elektrodama u svjećicama zrakoplova i laboratorijskim reaktorima.

Vrlo je važna njegova primjena kao katalizatora u brojnim industrijskim procesima. Zajedno s platinom i paladijem koristi se kao katalizator u katalitičkim pretvornicima motora s unutarnjim izgaranjem. U industriji nakita koristi ga se za elektrolitsko prevlačenje proizvoda od srebra i bijelog zlata.

Postoji još jedan vrlo interesantan podatak o rodiju, a nije vezan za industriju metala, već onu glazbenu. Naime, 1979. godine poznati britanski glazbenik Paul McCartney dobio je rodijsku ploču umjesto platinaste, za rekordnu nakladu i najprodavanijeg izvođača/tekstopisca svih vremena.

dnevnik.hr

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Abrazija je vrlo širok pojam koji se koristi u mnogo raznih djelatnosti, a ljudima je najpoznatiji kao termin koji se koristi u medicini te...

Tehnologija

Tajna je u posebnom uzorku koji je utkan u površinu. Ako pokušavate izgraditi nešto što neće potonuti, gradnja od metala se čini kao loša...

Psihologija

Evo što znanost kaže o ovom glazbenom pravcu

Arheologija i paleontologija

Svjetlucavi metal imena orihalcij, za kojeg su drevni Grci smatrali da je pronađen na Atlantidi, otkriven je u olupini broda koji je potonuo prije...