Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Nangka je voće koje bi moglo riješiti glad u svijetu

Divovski plodovi okusa svinjetine.

Ne, nije šala, južna i jugoistočna Azija zaista kriju divovsko voće koje je pobudilo pažnju znanstvenika.

Nangka je voće koje će nas na prvi pogled možda podsjetiti na kakvo divovsko jaje dinosaura ili nešto drugo izvanzemaljskog porijekla. Ipak, riječ je samo o jednom voću vrlo snažne arome koje se uzgaja daleko od nas pa nemamo prilike biti pomnije upoznati s njime. U dijelovima južne i jugoistočne Azije se, po mišljenju znanstvenika, krije ključ koji bi milijune ljudi svijeta mogao spasiti od gladi.

U pitanju je nacionalno voće Bangladeša koje je bogato mineralima, vlaknima i vitaminima. Ono što je još bolje od toga jest to što ovo voće nema zasićenih masnoća i kolesterola. Po svoj prilici, u pitanju je jedna zdrava namirnica. Možda najzanimljivija stvar vezana uz nangku jest njezin okus. Kad je nedozrela, naime, ima okus koji podsjeća na svinjetinu.

S obzirom na to kako bi sveprisutne klimatske promjene (poput porasta temperature i padalina) mogle dovesti do znatnih smanjenja uzgoja kukuruza i pšenice, nangka bi mogla završiti kao primjer dobre zamjene.

Ako već do sada to nije bilo jasno, treba istaknuti da je nangka najveće poznato voće koje može rasti na drveću. Čak i njeni manji plodovi teže između 5 i 7 kilograma, dok su poljoprivrednici ipak bili u prilikama da nailaze i na primjerke od zapanjujućih 45 kg. Plod može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.

Sam uzgoj ovog čuda od voća je relativno jednostavan. To je možda ono najvažnije vezano uz ovu neobičnu biljku. Nangka je, naime, otporna na štetočine i bolesti, a također i na visoke temperature i sušu. Stručnjaci također napominju kako je nangka mnogo više od voća, s obzirom na njenu višestruku primjenu.

Lišće joj se koristi kao hrana za domaće životinje, uglavnom koze. Kora nangke se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok tog drveta se koristi kao ljepilo, a drvo i za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. Zaista ima mnogostruke koristi.

Jedno drvo ove biljke daje i do 150 plodova u tijeku godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog potkontinenta. Svaki plod ima na stotine sjemenki, a one su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.

Biotehnolog Shyamala Reddy, sa Sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, poručuje kako samo jedna voćka ima mogućnost osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem tvrdi da se čak i 75 posto tog voća u Indiji baci, jer ono u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.

Za razliku od nedozrelog okusa koji podsjeća na svinjetinu, okus zrele voćke ipak sliči kombinaciji okusa ananasa, vanilije i banane. Nangka se konzumira sirova, kuhana, pečena i sušena.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...