Connect with us

Znanost

Foto: Wikimedia Commons/Izvor: EmaxHealth

Biljke i životinje

Nangka je voće koje bi moglo riješiti glad u svijetu

Divovski plodovi okusa svinjetine.

Ne, nije šala, južna i jugoistočna Azija zaista kriju divovsko voće koje je pobudilo pažnju znanstvenika.

Nangka je voće koje će nas na prvi pogled možda podsjetiti na kakvo divovsko jaje dinosaura ili nešto drugo izvanzemaljskog porijekla. Ipak, riječ je samo o jednom voću vrlo snažne arome koje se uzgaja daleko od nas pa nemamo prilike biti pomnije upoznati s njime. U dijelovima južne i jugoistočne Azije se, po mišljenju znanstvenika, krije ključ koji bi milijune ljudi svijeta mogao spasiti od gladi.

U pitanju je nacionalno voće Bangladeša koje je bogato mineralima, vlaknima i vitaminima. Ono što je još bolje od toga jest to što ovo voće nema zasićenih masnoća i kolesterola. Po svoj prilici, u pitanju je jedna zdrava namirnica. Možda najzanimljivija stvar vezana uz nangku jest njezin okus. Kad je nedozrela, naime, ima okus koji podsjeća na svinjetinu.



S obzirom na to kako bi sveprisutne klimatske promjene (poput porasta temperature i padalina) mogle dovesti do znatnih smanjenja uzgoja kukuruza i pšenice, nangka bi mogla završiti kao primjer dobre zamjene.

Ako već do sada to nije bilo jasno, treba istaknuti da je nangka najveće poznato voće koje može rasti na drveću. Čak i njeni manji plodovi teže između 5 i 7 kilograma, dok su poljoprivrednici ipak bili u prilikama da nailaze i na primjerke od zapanjujućih 45 kg. Plod može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.

Sam uzgoj ovog čuda od voća je relativno jednostavan. To je možda ono najvažnije vezano uz ovu neobičnu biljku. Nangka je, naime, otporna na štetočine i bolesti, a također i na visoke temperature i sušu. Stručnjaci također napominju kako je nangka mnogo više od voća, s obzirom na njenu višestruku primjenu.

Lišće joj se koristi kao hrana za domaće životinje, uglavnom koze. Kora nangke se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok tog drveta se koristi kao ljepilo, a drvo i za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. Zaista ima mnogostruke koristi.

Jedno drvo ove biljke daje i do 150 plodova u tijeku godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog potkontinenta. Svaki plod ima na stotine sjemenki, a one su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.

Biotehnolog Shyamala Reddy, sa Sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, poručuje kako samo jedna voćka ima mogućnost osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem tvrdi da se čak i 75 posto tog voća u Indiji baci, jer ono u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.

Za razliku od nedozrelog okusa koji podsjeća na svinjetinu, okus zrele voćke ipak sliči kombinaciji okusa ananasa, vanilije i banane. Nangka se konzumira sirova, kuhana, pečena i sušena.

Tražili ste na googlu:

bilke zivotinje i ljusi na jesen, geek hr biologija

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

38 komentara

38 Comments

  1. Dragana Janeš

    listopad 19, 2017 kod 4:36 pm

    Ne . Nisam imala priliku putovati do Bangladeš.

  2. Elvis Tarandek

    listopad 19, 2017 kod 4:41 pm

    Jesam, evo raste mi u vrtu…

  3. Pedja Icanovic

    listopad 19, 2017 kod 4:41 pm

    Maloprije mi mater burek pravila od ovog voca.

  4. Vera Karanovic

    listopad 19, 2017 kod 5:01 pm

    Jedemo meso s okusom pokvarenog voca

  5. Biba Bibinka

    listopad 19, 2017 kod 5:05 pm

    Marko Njegovec

  6. Timmy Time

    listopad 19, 2017 kod 5:14 pm

    Igor Pleše

  7. Drazen Majcan

    listopad 19, 2017 kod 5:23 pm

    Pa nije glad u svijetu zbog nedostatka hrane, nego zbog pohlepe.

    • Danijel Despot

      listopad 19, 2017 kod 7:13 pm

      Da, zbog pohlepe stotine milijuna Afrikanac koji žele jesti baš svaki dan.

    • Matic Robert

      listopad 19, 2017 kod 7:48 pm

      i jebati svaki dan cim zensko ocupavi tako da se jedna picka okoti za 10 godina prosjecno njih 12 i onda kukaju kako su gladni , pa i majmuni se nepare kad osjete dace biti gladna godina

  8. Branimir Franković

    listopad 19, 2017 kod 5:37 pm

    prava delikatesa za vegane haha

  9. Emanuela Plisic

    listopad 19, 2017 kod 5:40 pm

    Marko Mihajlović je li moguce da je to ona cudna biljka?

  10. Davor Grčević

    listopad 19, 2017 kod 6:07 pm

    Šalata, Zagreb, kao klinac sam redovito šutirao ove plodove i pravio se da su mozgovi. Drveće je tamo i dan danas

    • Ivan Dukarić Dugi

      listopad 22, 2017 kod 6:37 am

      To sto raste kod nas po parkovima se zove Maklura i veličine je šake. A ovaj plod iz teksta moze narasti do 90 cm u dužinu i težiti do 30 kg.

    • Davor Grčević

      listopad 22, 2017 kod 10:41 am

      Nemam pojma,znam da je plod istog izgleda,mozda raste malo jer mu ne pase klima

  11. Ana Dujlović

    listopad 19, 2017 kod 6:31 pm

    Ela Alexy loptice?

  12. Novosel Tomislav

    listopad 19, 2017 kod 6:52 pm

    K+ mesa.

  13. Drago Marijanović

    listopad 19, 2017 kod 6:57 pm

    Filip Miočinović evo ih

  14. Vedran Čunčić

    listopad 19, 2017 kod 7:17 pm

    Jackfruit? Onak… Ok je…

  15. Ivana Vezjak

    listopad 19, 2017 kod 7:19 pm

    Jackfruit…jela cesto u juznoj Indiji. Nema uopce okus po mesu…

  16. Ana Renata

    listopad 19, 2017 kod 7:26 pm

    Lunica Katjena ☺️

  17. Marko Iz-Zagorja

    listopad 19, 2017 kod 7:52 pm

    Ova bilka bi mogla riješiti problem ali ne gladi, nego nedostatka rakije. Recimo za jabuke od 100kila jabuka se izvuče negdje 6-7litri rakije a to je malo. 😉

  18. Srdjan Raicevic

    listopad 19, 2017 kod 7:56 pm

    Jeste kad glad nebi bio i cilj

  19. Nela Šijan-Pranjić

    listopad 19, 2017 kod 8:41 pm

    Jako fino . Steta da se ovdje ne moze kupiti

  20. Dražen Falkenburger

    listopad 19, 2017 kod 9:52 pm

    Imaš takvo drvo u vrtu i uštediš dosta lovice .

  21. Pyter Grubanovic Lesigues

    listopad 20, 2017 kod 4:32 am

    Jackfruit, (Brotfrucht, German) … the fruits who “Bounty” wanted to bring to British colonies from Pacific Islands. Very common in Philippines, taste good

  22. Armela Nasic

    listopad 20, 2017 kod 7:45 am

    Suada Cipurković

  23. Svetlana Šabanović

    listopad 20, 2017 kod 9:26 am

    E sad mi nije žao što ga nisam probala 🙂 ja ne volim svinjetinu 😉

  24. Tommy Jukica

    listopad 20, 2017 kod 6:32 pm

    Laura Vlašić

  25. Luka Bartolic

    listopad 21, 2017 kod 4:39 pm

    Nina Fekonja Kancijan Marko Kancijan 🙂

  26. Janos Erdes

    listopad 22, 2017 kod 5:17 pm

    Pojedete nangka svi će biti siti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh