Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nangka je voće koje bi moglo riješiti glad u svijetu

Divovski plodovi okusa svinjetine.

Ne, nije šala, južna i jugoistočna Azija zaista kriju divovsko voće koje je pobudilo pažnju znanstvenika.

Nangka je voće koje će nas na prvi pogled možda podsjetiti na kakvo divovsko jaje dinosaura ili nešto drugo izvanzemaljskog porijekla. Ipak, riječ je samo o jednom voću vrlo snažne arome koje se uzgaja daleko od nas pa nemamo prilike biti pomnije upoznati s njime. U dijelovima južne i jugoistočne Azije se, po mišljenju znanstvenika, krije ključ koji bi milijune ljudi svijeta mogao spasiti od gladi.

U pitanju je nacionalno voće Bangladeša koje je bogato mineralima, vlaknima i vitaminima. Ono što je još bolje od toga jest to što ovo voće nema zasićenih masnoća i kolesterola. Po svoj prilici, u pitanju je jedna zdrava namirnica. Možda najzanimljivija stvar vezana uz nangku jest njezin okus. Kad je nedozrela, naime, ima okus koji podsjeća na svinjetinu.

S obzirom na to kako bi sveprisutne klimatske promjene (poput porasta temperature i padalina) mogle dovesti do znatnih smanjenja uzgoja kukuruza i pšenice, nangka bi mogla završiti kao primjer dobre zamjene.

Ako već do sada to nije bilo jasno, treba istaknuti da je nangka najveće poznato voće koje može rasti na drveću. Čak i njeni manji plodovi teže između 5 i 7 kilograma, dok su poljoprivrednici ipak bili u prilikama da nailaze i na primjerke od zapanjujućih 45 kg. Plod može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.

Sam uzgoj ovog čuda od voća je relativno jednostavan. To je možda ono najvažnije vezano uz ovu neobičnu biljku. Nangka je, naime, otporna na štetočine i bolesti, a također i na visoke temperature i sušu. Stručnjaci također napominju kako je nangka mnogo više od voća, s obzirom na njenu višestruku primjenu.

Lišće joj se koristi kao hrana za domaće životinje, uglavnom koze. Kora nangke se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok tog drveta se koristi kao ljepilo, a drvo i za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. Zaista ima mnogostruke koristi.

Jedno drvo ove biljke daje i do 150 plodova u tijeku godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog potkontinenta. Svaki plod ima na stotine sjemenki, a one su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.

Biotehnolog Shyamala Reddy, sa Sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, poručuje kako samo jedna voćka ima mogućnost osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem tvrdi da se čak i 75 posto tog voća u Indiji baci, jer ono u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.

Za razliku od nedozrelog okusa koji podsjeća na svinjetinu, okus zrele voćke ipak sliči kombinaciji okusa ananasa, vanilije i banane. Nangka se konzumira sirova, kuhana, pečena i sušena.

Možda će vas zanimati

Stigli rezultati jedne velike studije

Znanost

Bez mirisa, hrana postaje neukusna i bljutava, a miris može utjecati i na naš metabolizam. Istraživači su otkrili da miševi bez osjeta mirisa gube...

Istraživanja sve više pokazuje da postoje zdravstvene i ekološke prednosti koje se pripisuju veganskoj prehrani. No, je li to zaista pravi izbor za vas?...

Glad je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih ljudi jedu. Oni koji imaju tendenciju prema emocionalnom jedenju posebno su skloni donošenju krivih odluka...

Advertisement