Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Nangka je voće koje bi moglo riješiti glad u svijetu

Divovski plodovi okusa svinjetine.

Ne, nije šala, južna i jugoistočna Azija zaista kriju divovsko voće koje je pobudilo pažnju znanstvenika.

Nangka je voće koje će nas na prvi pogled možda podsjetiti na kakvo divovsko jaje dinosaura ili nešto drugo izvanzemaljskog porijekla. Ipak, riječ je samo o jednom voću vrlo snažne arome koje se uzgaja daleko od nas pa nemamo prilike biti pomnije upoznati s njime. U dijelovima južne i jugoistočne Azije se, po mišljenju znanstvenika, krije ključ koji bi milijune ljudi svijeta mogao spasiti od gladi.

U pitanju je nacionalno voće Bangladeša koje je bogato mineralima, vlaknima i vitaminima. Ono što je još bolje od toga jest to što ovo voće nema zasićenih masnoća i kolesterola. Po svoj prilici, u pitanju je jedna zdrava namirnica. Možda najzanimljivija stvar vezana uz nangku jest njezin okus. Kad je nedozrela, naime, ima okus koji podsjeća na svinjetinu.

S obzirom na to kako bi sveprisutne klimatske promjene (poput porasta temperature i padalina) mogle dovesti do znatnih smanjenja uzgoja kukuruza i pšenice, nangka bi mogla završiti kao primjer dobre zamjene.

Ako već do sada to nije bilo jasno, treba istaknuti da je nangka najveće poznato voće koje može rasti na drveću. Čak i njeni manji plodovi teže između 5 i 7 kilograma, dok su poljoprivrednici ipak bili u prilikama da nailaze i na primjerke od zapanjujućih 45 kg. Plod može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.

Sam uzgoj ovog čuda od voća je relativno jednostavan. To je možda ono najvažnije vezano uz ovu neobičnu biljku. Nangka je, naime, otporna na štetočine i bolesti, a također i na visoke temperature i sušu. Stručnjaci također napominju kako je nangka mnogo više od voća, s obzirom na njenu višestruku primjenu.

Lišće joj se koristi kao hrana za domaće životinje, uglavnom koze. Kora nangke se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok tog drveta se koristi kao ljepilo, a drvo i za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. Zaista ima mnogostruke koristi.

Jedno drvo ove biljke daje i do 150 plodova u tijeku godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog potkontinenta. Svaki plod ima na stotine sjemenki, a one su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.

Biotehnolog Shyamala Reddy, sa Sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, poručuje kako samo jedna voćka ima mogućnost osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem tvrdi da se čak i 75 posto tog voća u Indiji baci, jer ono u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.

Za razliku od nedozrelog okusa koji podsjeća na svinjetinu, okus zrele voćke ipak sliči kombinaciji okusa ananasa, vanilije i banane. Nangka se konzumira sirova, kuhana, pečena i sušena.

38 komentara

38 Comments

  1. Dragana Janeš

    19 listopada, 2017 u 4:36 pm

    Ne . Nisam imala priliku putovati do Bangladeš.

  2. Elvis Tarandek

    19 listopada, 2017 u 4:41 pm

    Jesam, evo raste mi u vrtu…

  3. Pedja Icanovic

    19 listopada, 2017 u 4:41 pm

    Maloprije mi mater burek pravila od ovog voca.

  4. Vera Karanovic

    19 listopada, 2017 u 5:01 pm

    Jedemo meso s okusom pokvarenog voca

  5. Biba Bibinka

    19 listopada, 2017 u 5:05 pm

    Marko Njegovec

  6. Timmy Time

    19 listopada, 2017 u 5:14 pm

    Igor Pleše

  7. Drazen Majcan

    19 listopada, 2017 u 5:23 pm

    Pa nije glad u svijetu zbog nedostatka hrane, nego zbog pohlepe.

    • Danijel Despot

      19 listopada, 2017 u 7:13 pm

      Da, zbog pohlepe stotine milijuna Afrikanac koji žele jesti baš svaki dan.

    • Matic Robert

      19 listopada, 2017 u 7:48 pm

      i jebati svaki dan cim zensko ocupavi tako da se jedna picka okoti za 10 godina prosjecno njih 12 i onda kukaju kako su gladni , pa i majmuni se nepare kad osjete dace biti gladna godina

  8. Branimir Franković

    19 listopada, 2017 u 5:37 pm

    prava delikatesa za vegane haha

  9. Emanuela Plisic

    19 listopada, 2017 u 5:40 pm

    Marko Mihajlović je li moguce da je to ona cudna biljka?

  10. Davor Grčević

    19 listopada, 2017 u 6:07 pm

    Šalata, Zagreb, kao klinac sam redovito šutirao ove plodove i pravio se da su mozgovi. Drveće je tamo i dan danas

    • Ivan Dukarić Dugi

      22 listopada, 2017 u 6:37 am

      To sto raste kod nas po parkovima se zove Maklura i veličine je šake. A ovaj plod iz teksta moze narasti do 90 cm u dužinu i težiti do 30 kg.

    • Davor Grčević

      22 listopada, 2017 u 10:41 am

      Nemam pojma,znam da je plod istog izgleda,mozda raste malo jer mu ne pase klima

  11. Ana Dujlović

    19 listopada, 2017 u 6:31 pm

    Ela Alexy loptice?

  12. Novosel Tomislav

    19 listopada, 2017 u 6:52 pm

    K+ mesa.

  13. Drago Marijanović

    19 listopada, 2017 u 6:57 pm

    Filip Miočinović evo ih

  14. Vedran Čunčić

    19 listopada, 2017 u 7:17 pm

    Jackfruit? Onak… Ok je…

  15. Ivana Vezjak

    19 listopada, 2017 u 7:19 pm

    Jackfruit…jela cesto u juznoj Indiji. Nema uopce okus po mesu…

  16. Ana Renata

    19 listopada, 2017 u 7:26 pm

    Lunica Katjena ☺️

  17. Marko Iz-Zagorja

    19 listopada, 2017 u 7:52 pm

    Ova bilka bi mogla riješiti problem ali ne gladi, nego nedostatka rakije. Recimo za jabuke od 100kila jabuka se izvuče negdje 6-7litri rakije a to je malo. 😉

  18. Srdjan Raicevic

    19 listopada, 2017 u 7:56 pm

    Jeste kad glad nebi bio i cilj

  19. Nela Šijan-Pranjić

    19 listopada, 2017 u 8:41 pm

    Jako fino . Steta da se ovdje ne moze kupiti

  20. Dražen Falkenburger

    19 listopada, 2017 u 9:52 pm

    Imaš takvo drvo u vrtu i uštediš dosta lovice .

  21. Pyter Grubanovic Lesigues

    20 listopada, 2017 u 4:32 am

    Jackfruit, (Brotfrucht, German) … the fruits who “Bounty” wanted to bring to British colonies from Pacific Islands. Very common in Philippines, taste good

  22. Armela Nasic

    20 listopada, 2017 u 7:45 am

    Suada Cipurković

  23. Svetlana Šabanović

    20 listopada, 2017 u 9:26 am

    E sad mi nije žao što ga nisam probala 🙂 ja ne volim svinjetinu 😉

  24. Tommy Jukica

    20 listopada, 2017 u 6:32 pm

    Laura Vlašić

  25. Luka Bartolic

    21 listopada, 2017 u 4:39 pm

    Nina Fekonja Kancijan Marko Kancijan 🙂

  26. Janos Erdes

    22 listopada, 2017 u 5:17 pm

    Pojedete nangka svi će biti siti

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich Schiller u Jeni i Sveučilišne bolnice u Jeni dekodirali su antihipertenzivni učinak omega-3 masnih kiselina. U dva objavljena članka u...

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Wellness i prehrana

Potrošači često poistovjećuju oznake na zapakiranoj hrani – “najbolje upotrijebiti do” (best before) i “upotrebljivo do” (“use by”), a upravo razlikovanje ovih termina je...

Oglašavanje