Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Nanočestice iz čaja mogu uništiti stanice raka pluća

To, dakako, ne znači da će ljudi ubuduće pobjeđivati rak ispijanjem čaja

Blagotvorno djelovanje čaja za naš organizam je poznato već od davnina. Postoje razne vrste koje se mogu koristiti za ublažavanje i liječenje raznih tegoba i bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta India i Swansea iz Velike Britanije su sasvim slučajno otkrili još jedno ljekovito svojstvo čaja. Naime, nanočestice koje se nalaze u listićima čaja mogu nastaniti i potom ubiti stanice raka pluća.

Kvantne točke su vrsta sićušnih nanočestica koje su 4000 puta tanje od ljudske kose. One su toliko male da mogu ući kroz nano pore stanica raka i raznijeti ih uz pomoć citotoksičnog procesa. Na takav način unište oko 80% stanica raka.

Nanočestice se ne koriste samo na području medicine. Primjerice, one se upotrebljavaju za unaprjeđenje kvalitete boje u televizijama i raznim ekranima. Kvantne točke se koriste i u solarnim panelima jer mogu emitirati svjetlost veoma visokog intenziteta.

Jako su korisne za snimanje tumora jer imaju promjenjivu strukturu koja im daje fluorescentna svojstva. Međutim, ako bi se one pokušale stvoriti kemijskim putem, taj proces bi bio jako skup i kompliciran te bi mogle izazvati toksične nuspojave.

Upravo zbog tog razloga znanstvenici su pokušali stvoriti nanočestice uz pomoć jednostavnije metode. Koristili su ekstrakt iz lista čaja Camellia sinensis zajedno s druga dva kemijska spoja.

Kada su provjeravali mogu li se koristiti za snimanje tumora, došli su do zapanjujućeg otkrića. Kvantne točke su uništavale stanice tumora.

Foto: Swansea University

Znanstvenici naglašavaju da ovo otkriće ne znači kako pijenje čaja može spriječiti ili izliječiti rak. Voditelj istraživanje dr. Pitchaimuthu kaže kako se eksperimenti na ljudima očekuju za dvije godine, a tretmani za deset.

Prvo će se detaljnije istražiti njihova upotreba u snimanju tumora, a potom njihov utjecaj na stanice raka.
Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Applied Nano Materials.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...