Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Nanočestice iz čaja mogu uništiti stanice raka pluća

To, dakako, ne znači da će ljudi ubuduće pobjeđivati rak ispijanjem čaja

Blagotvorno djelovanje čaja za naš organizam je poznato već od davnina. Postoje razne vrste koje se mogu koristiti za ublažavanje i liječenje raznih tegoba i bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta India i Swansea iz Velike Britanije su sasvim slučajno otkrili još jedno ljekovito svojstvo čaja. Naime, nanočestice koje se nalaze u listićima čaja mogu nastaniti i potom ubiti stanice raka pluća.

Kvantne točke su vrsta sićušnih nanočestica koje su 4000 puta tanje od ljudske kose. One su toliko male da mogu ući kroz nano pore stanica raka i raznijeti ih uz pomoć citotoksičnog procesa. Na takav način unište oko 80% stanica raka.

Nanočestice se ne koriste samo na području medicine. Primjerice, one se upotrebljavaju za unaprjeđenje kvalitete boje u televizijama i raznim ekranima. Kvantne točke se koriste i u solarnim panelima jer mogu emitirati svjetlost veoma visokog intenziteta.

Jako su korisne za snimanje tumora jer imaju promjenjivu strukturu koja im daje fluorescentna svojstva. Međutim, ako bi se one pokušale stvoriti kemijskim putem, taj proces bi bio jako skup i kompliciran te bi mogle izazvati toksične nuspojave.

Upravo zbog tog razloga znanstvenici su pokušali stvoriti nanočestice uz pomoć jednostavnije metode. Koristili su ekstrakt iz lista čaja Camellia sinensis zajedno s druga dva kemijska spoja.

Kada su provjeravali mogu li se koristiti za snimanje tumora, došli su do zapanjujućeg otkrića. Kvantne točke su uništavale stanice tumora.

Foto: Swansea University

Znanstvenici naglašavaju da ovo otkriće ne znači kako pijenje čaja može spriječiti ili izliječiti rak. Voditelj istraživanje dr. Pitchaimuthu kaže kako se eksperimenti na ljudima očekuju za dvije godine, a tretmani za deset.

Prvo će se detaljnije istražiti njihova upotreba u snimanju tumora, a potom njihov utjecaj na stanice raka.
Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Applied Nano Materials.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Genetika

Već je poznato da mnogi okolišni faktori i način života mogu utjecati na epigenetske promjene, a dobar primjer su izbor prehrane, pušenje ili izloženost...

Oboljenja i poremećaji

Oduvijek smo znali za generalnu štetnost, ali dobro je imati konkretne studije.

Biologija

Dioba stanica temeljni je proces kod svih oblika života, koji se u većini slučajeva provodi ujednačeno i bez greške. Međutim, kada se dogode pogreške...

Wellness i prehrana

Potvrđena veza prekomjerne tjelesne težine i karcinoma

Oglašavanje