Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Nanočestice iz čaja mogu uništiti stanice raka pluća

To, dakako, ne znači da će ljudi ubuduće pobjeđivati rak ispijanjem čaja

Blagotvorno djelovanje čaja za naš organizam je poznato već od davnina. Postoje razne vrste koje se mogu koristiti za ublažavanje i liječenje raznih tegoba i bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta India i Swansea iz Velike Britanije su sasvim slučajno otkrili još jedno ljekovito svojstvo čaja. Naime, nanočestice koje se nalaze u listićima čaja mogu nastaniti i potom ubiti stanice raka pluća.

Kvantne točke su vrsta sićušnih nanočestica koje su 4000 puta tanje od ljudske kose. One su toliko male da mogu ući kroz nano pore stanica raka i raznijeti ih uz pomoć citotoksičnog procesa. Na takav način unište oko 80% stanica raka.

Nanočestice se ne koriste samo na području medicine. Primjerice, one se upotrebljavaju za unaprjeđenje kvalitete boje u televizijama i raznim ekranima. Kvantne točke se koriste i u solarnim panelima jer mogu emitirati svjetlost veoma visokog intenziteta.

Jako su korisne za snimanje tumora jer imaju promjenjivu strukturu koja im daje fluorescentna svojstva. Međutim, ako bi se one pokušale stvoriti kemijskim putem, taj proces bi bio jako skup i kompliciran te bi mogle izazvati toksične nuspojave.

Upravo zbog tog razloga znanstvenici su pokušali stvoriti nanočestice uz pomoć jednostavnije metode. Koristili su ekstrakt iz lista čaja Camellia sinensis zajedno s druga dva kemijska spoja.

Kada su provjeravali mogu li se koristiti za snimanje tumora, došli su do zapanjujućeg otkrića. Kvantne točke su uništavale stanice tumora.

Foto: Swansea University

Znanstvenici naglašavaju da ovo otkriće ne znači kako pijenje čaja može spriječiti ili izliječiti rak. Voditelj istraživanje dr. Pitchaimuthu kaže kako se eksperimenti na ljudima očekuju za dvije godine, a tretmani za deset.

Prvo će se detaljnije istražiti njihova upotreba u snimanju tumora, a potom njihov utjecaj na stanice raka.
Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Applied Nano Materials.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Prema jednoj studiji, pretilost uzrokuje veći broj slučajeva četiriju čestih vrsta raka u Velikoj Britaniji nego pušenje. Naime, studija instituta Cancer Research UK pokazuje...

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Znanost

Znanstvenici su završili sa 2. fazom nove metode liječenja tumora mokraćnog mjehura. Nova metoda se pokazala učinkovitija u eradiciranju tumora te su uz to...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Oglašavanje