Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Napokon pronašli Atlantidu?

Međunarodna skupina stručnjaka predvođena američkim arheolozima možda je u močvarnom području južne Španjolske napokon pronašla Atlantidu, mitski grad kojeg je po pretpostavkama potopio gigantski tsunami.

Kako bi riješio tu misteriju, tim arheologa radio je dvije godine i koristio se digitalnim mapiranjem, podzemnim radarima, podvodnom tehnologijom i satelitskim fotografijama potopljena grada u blizini Cadiza, u južnom, ali atlantskom dijelu Španjolske. Tamo, potopljenu u prostranim močvarama nacionalnog parka Donana, stručnjaci smatraju da su pronašli drevnu Atlantidu.

Snaga tsunamija

`To je snaga tsunamija`, rekao je glavni istraživač Richard Freund, profesor na sveučilištu Hartfordu u Connecticutu. `Teško je razumjeti da val može izbrisati otok promjera sto kilometara`, dodao je. Freund je također rekao da je u središnoj Španjolskoj otkriven i čudan niz `memorijalnih gradova`, koje su po uzoru na Atlantidu gradili stanovnici izbjegli s nje. To je znanstvenicima dalo dodatne dokaze i uvjerenost da su blizu Cadiza pronašli `glavni grad`.

`Pronašli smo nešto što im daje vjerodostojnost`

Stanovnici Atlantide koji su se uspjeli spasiti pobjegli su na kopno i tamo izgradili nove gradove, rekao je Freund. Otkrića njegove skupine bit će predstavljena u nedjelju navečer u posebnoj emisiji `Tražeći Atlantidu` na televiziji National Geographica. Iako je nemoguće sa sigurnošću znati da se baš radi o Atlantidi, Freund je rekao da ga je pronalazak spomen-gradova uvjerio da je u pravu. `Pronašli smo nešto što još nitko nije vidio, nešto što nam daje dodatnu vjerodostojnost, posebno u arheologiji, i cijeloj priči daje puno više smisla`, rekao je.

Tisućljetni misterij

Grčki filozof Platon pisao je o Atlantidi prije 2600 godina, opisavši je kao otok smješten ispred `Heraklovih stupova` kako se Gibraltarski tjesnac nazivao u Antici. Koristeći se Platonovim opisima, znanstvenici su su fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana kao najvjerojatniju lokaciju te izgubljene civilizacije. Freund kaže da su tsunamiji u tom području dobro dokumentirani. Jedan od najvećih, veličine današnje deseterokatnice, pogodio je Lisabon 1755. godine.

Rasprave o tome je li Atlantida uopće postojala traju tisućama godina. Platonovi `Dijalozi` iz 360 godine prije Krista jedini su poznati povijesni izbor o tom mitskom gradu. Platon je zapisao da je otok nazvan Atlantida `u jednom danu i noći… nestao u morskim dubinama`. Freund i njegova skupina planiraju dodatna iskapanja na mjestu na kojem vjeruju da se nalazi Atlantida i oko tajanstvenih 200 kilometara udaljenih gradova na španjolskom kopnu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....