Connect with us

Znanost

Napravljen 3D hologram kojeg možete dodirivati

Znanost

Napravljen 3D hologram kojeg možete dodirivati

989820982890

Znanstvenici nekoliko japanskih sveučilišta, objavili su znanstveni rad u kojem opisuju izradu 3D holograma pomoću femtosekundnih lasera. Jedna femtosekunda (fs) iznosi 10 na minus petnaestu od jedne sekunde, a japanski znanstvenici su za kreiranje holograma koristili pulsove koji su trajali između 30 i 270 femtosekundi. Ti pulsovi ioniziraju zrak kako bi kreirali plazmu koja se može dodirivati bez bojazni od oštećenja kože, do čega je dolazilo u prijašnjim istraživanjima kada su se koristili nanosekundni laseri.

Laserska holografija koristi lasere kako bi zabilježila svjetlinu, kontrast i dimenzije slike objekta, te ga projicirala u 3D, što se može vidjeti bez korištenja posebnih naočala.

Pikseli koji se projiciraju i postaju vidljivi u 3D prostoru poznati su kao vokseli, te nastaju kada energija iz lasera ionizira zrak i otpušta dodatnu energiju u obliku fotona koji isijavaju ljubičasto i plavo. Znanstvenici i tvrtke već su koristili ovu tehnologiju za izradu plazma ekrana, no to je uključivalo lasere koji su ispaljivali pulsove u trajanju u nanosekundama, što je predugo da biste ih mogli dodirivati bez da vam sprže kožu, pa su upravo stoga japanski znanstvenici odlučili koristiti femtosekundne lasere za kreiranje plazmenih voksela.

To su radili ispaljivanjem femtosekundnih lasera kroz ono što nazivaju prostorni svjetlosni modulator i kroz serije leća u galvanski skener. Taj skener pozicionira zraku kroz dva dodatna objektiva u ogledalo koje prikazuje konačni oblik voksela, što nazivaju “vilinim svjetlom” (Fairy Lights), vjerojatno zato jer su za testiranje koristili i jedan hologram koji je prikazivao sićušnu vilu. Kamera smještena ispod holograma može hvatati i snimati korisnikovu interakciju, omogućujući vokselima da ih se dodiruje.

Predlažemo vam da pogledate ovaj video u kojem pojašnjavaju tehnologiju, pa će vam možda biti malo jasnije da razumijete o čemu se radi, a mi ćemo vam još samo reći da kažu kako je osjećaj pri dodiru holograma neka vrsta malog “udarnog vala”, koji doživljavate kao kratak impuls, no ne trebate se bojati opeklina, jer su laserski pulsovi prekratkog trajanja da bi vam naudili.

Izvor: VIDI, Sott

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

8 komentara

8 Comments

 1. Valentino Kapić

  8 srpnja, 2015 kod 8:04 pm

  Jel to početak kraja ženama koje uvik boli glava???

 2. Goran Ivančić

  8 srpnja, 2015 kod 8:26 pm

  Izgleda super 😀

 3. Antonio Barišić

  8 srpnja, 2015 kod 8:47 pm

  A stvar velika ono pravih 2mm!

 4. Tomaž Žagar

  8 srpnja, 2015 kod 9:06 pm

  The future is here!

 5. Martin Tmc Suvalj

  8 srpnja, 2015 kod 10:40 pm

  Star trek fanatici 😉

 6. Tomislav Krpina

  9 srpnja, 2015 kod 5:35 am

  Zeljko Krnjajic

 7. Zeljko Krnjajic

  9 srpnja, 2015 kod 6:50 am

  Inspirirajuće!

 8. Ana Jurjević

  9 srpnja, 2015 kod 7:16 am

  Yay, još malo pa holodeck…..

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh