Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Napravljena černobilska votka iz zabranjene zone

Neznatno kontaminirana raž i voda su uspješno destilirane

Zove se Atomik i prvi je potrošački proizvod iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane. Černobilska votka nije radioaktivna, kažu.

Profesor Jim Smith s britanskog Sveučilišta u Portsmouthu je zajedno s kolegama započeo proces proizvodnje votke nakon godina rada i proučavanja oporavka zemlje u “zabranjenoj zoni.”

“Svaki kemičar će vam reći da, kada nešto destilirate, sve štetno završi na otpadu. Koristili smo raž koja je bila neznatno kontaminirana i vodu iz černobilskog vodovoda i destilirali smo je. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta u Southamptonu, s dobro opremljenim laboratorijem, da provjere postoji li bilo kakva radioaktivnost, no nisu ništa otkrili”, pojasnio je Smith.

Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to “definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem”.

S obzirom na to da je zasad proizvedena samo jedna boca “Atomika”, morat će proći još neko vrijeme dok u nekom baru ne bude moguće naručivati “Atomik martini”.

Ideja prodaje černobilske votke su zarada i financiranje lokalnih zajednica. Ostatak će se ponovno uložiti u posao.

Profesor Smith i njegovi kolege se nadaju da će ove godine proizvesti 500 boca i da će ih prodavati turistima koji posjete zabranjenu zonu.

Biste li vi nazdravljali černobilskom votkom?

1 komentar

1 komentar

  1. leo

    11 kolovoza, 2019 u 2:13 pm

    Blooork!
    I kutiju Blorka?
    Neee, to sam se samo ja podrignuo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer etanol može oštetiti osjetljivu opremu.

Tehnologija

Dron Elios 2 je proizvod tvrtke Flyability, a njegov zadatak je bio izvršiti inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu

Ekologija i okoliš

Više od 30 godina je prošlo otkako se u reaktoru 4 nuklearne elektrane dogodila eksplozija koja je dovela do nuklearne katastrofe čije se posljedice...

Kemija

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je...