Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Napravljena černobilska votka iz zabranjene zone

Neznatno kontaminirana raž i voda su uspješno destilirane

Zove se Atomik i prvi je potrošački proizvod iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane. Černobilska votka nije radioaktivna, kažu.

Profesor Jim Smith s britanskog Sveučilišta u Portsmouthu je zajedno s kolegama započeo proces proizvodnje votke nakon godina rada i proučavanja oporavka zemlje u “zabranjenoj zoni.”

“Svaki kemičar će vam reći da, kada nešto destilirate, sve štetno završi na otpadu. Koristili smo raž koja je bila neznatno kontaminirana i vodu iz černobilskog vodovoda i destilirali smo je. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta u Southamptonu, s dobro opremljenim laboratorijem, da provjere postoji li bilo kakva radioaktivnost, no nisu ništa otkrili”, pojasnio je Smith.

Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to “definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem”.

S obzirom na to da je zasad proizvedena samo jedna boca “Atomika”, morat će proći još neko vrijeme dok u nekom baru ne bude moguće naručivati “Atomik martini”.

Ideja prodaje černobilske votke su zarada i financiranje lokalnih zajednica. Ostatak će se ponovno uložiti u posao.

Profesor Smith i njegovi kolege se nadaju da će ove godine proizvesti 500 boca i da će ih prodavati turistima koji posjete zabranjenu zonu.

Biste li vi nazdravljali černobilskom votkom?

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Pronađena povezanost konzumacije alkohola i života u hladnom području

Ovisnost i liječenje

Jedna studija otkrila je kako su vozači pod utjecajem marihuane nešto sigurniji vozači od onih pod utjecajem alkohola i manje je vjerojatno da će...

Oboljenja i poremećaji

Oduvijek smo znali za generalnu štetnost, ali dobro je imati konkretne studije.

Znanost za početnike

Iako smo svi čuli za pojam „promili alkohola u krvi g‰“ , mnogi od nas ne znaju o koliko je zapravo alkohola u krvi...