Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Napravljena černobilska votka iz zabranjene zone

Neznatno kontaminirana raž i voda su uspješno destilirane

Zove se Atomik i prvi je potrošački proizvod iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane. Černobilska votka nije radioaktivna, kažu.

Profesor Jim Smith s britanskog Sveučilišta u Portsmouthu je zajedno s kolegama započeo proces proizvodnje votke nakon godina rada i proučavanja oporavka zemlje u “zabranjenoj zoni.”

“Svaki kemičar će vam reći da, kada nešto destilirate, sve štetno završi na otpadu. Koristili smo raž koja je bila neznatno kontaminirana i vodu iz černobilskog vodovoda i destilirali smo je. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta u Southamptonu, s dobro opremljenim laboratorijem, da provjere postoji li bilo kakva radioaktivnost, no nisu ništa otkrili”, pojasnio je Smith.

Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to “definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem”.

S obzirom na to da je zasad proizvedena samo jedna boca “Atomika”, morat će proći još neko vrijeme dok u nekom baru ne bude moguće naručivati “Atomik martini”.

Ideja prodaje černobilske votke su zarada i financiranje lokalnih zajednica. Ostatak će se ponovno uložiti u posao.

Profesor Smith i njegovi kolege se nadaju da će ove godine proizvesti 500 boca i da će ih prodavati turistima koji posjete zabranjenu zonu.

Biste li vi nazdravljali černobilskom votkom?

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...