Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Napravljeno je bioljepilo koje brzo zatvara rupe na organima

Krpanje od 20 sekundi uskoro na vidiku

Izumljeno je bioljepilo koje zatvara rupu na srcu za svega 20 sekundi. To je dodatno postignuće u odnosu na prijašnje izume.

Ouyang Hongwei s kineskog sveučilišta Zhejiang i Zhu Linyong sa sveučilišta East China University of Science razvili su novo biološko ljepilo koje bi jednog dana trebalo zaustavljati krvarenje arterija, srca te drugih organa u ako kratkom vremenu.

Foto: YouTube

Ljepilo je u svojoj osnovi hidrogel koji oponaša vezivno tkivo organizma. Može se brzo skrutiti ultraljubičastim (UV) zračenjem.

Bio-gel tako sadrži želatinu metakrilne kiseline (GelMA) i modificiranu hijaluronsku kiselinu (HA-NB). Spomenuto UV zračenje mu omogućuje korištenje na skliskim i mokrim mjestima. Zato će djelovati učinkovito čak i na pulsirajućem srcu.

Znanstvenici su bioljepilo uspješno testirali na životinjama: svinjama, štakorima i zečevima, gdje se pokazalo puno uspješnijim rješenjem od drugih trenutno dostupnih kirurških ljepila.

Nakon što je gel ubrizgan štakorima ispod njihove kože, samo je oko 20% ljepila ostalo poslije osam tjedana i nije opažena nikakva nuspojava.

Veze su dovoljno jake da izdrže krvni tlak dvostruko viši od normalne razine, što znači da se neće rasprsnuti kada se srce skuplja i ispumpava krv.

Sve životinje kojima su srca tretirana dotičnim bioljepilom su preživjele, a efektni primjer brzog krpanja na izvađenoj svinjskoj jetri vidljiv je u sljedećem videu:

Znanstvenici vjeruju kako bi kroz 3 do 5 godina njihov proizvod trebao biti spreman za klinička testiranja na ljudima.

“Nema postojećih kliničkih proizvoda koji bi mogli zaustaviti krvarenje srca tako brzo i učinkovito”, potvrdio je Ouyang.

Znanstveni rad je objavljen u znanstvenom časopisu Nature Communications.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Moglo bi spasiti mnoge živote. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine. Znanstvenici su razvili elastično kirurško ljepilo koje bi moglo transformirati hitne tretmane...