Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA i SpaceX potpisali sporazum o sigurnosti svemirskih letova

Foto: Pixabay

Tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA potpisale su sporazum o razmjeni podataka s ciljem sprječavanja sudara satelita.

SpaceX ima već oko 1.000 Starlink satelita u orbiti, a to je samo maleni dio cjelokupne planirane konstelacije ove tvrtke. Tvrtka je tražila dozvolu za lansiranje 12.000 satelita, ali za svega nekoliko desetljeća taj bi se broj mogao popeti na čak 42.000. Veliki broj satelita u orbiti povećava mogućnost sudara tih satelita s drugim objektima u orbiti pa su NASA i tvrtka SpaceX odlučile surađivati kako do toga ne bi došlo.

Američka svemirska agencija već radi s drugim stranama koje vrše lansiranja uz korištenje standardnog Conjunction Assessment procesa kojim se procjenjuje rizik bliskog i brzog prilaska između objekata u svemiru. Ipak, tvrtka SpaceX i NASA su se obavezale da će u godinama koje slijede aktivno sprječavati sudare.

Također, NASA je obećala da će tvrtki SpaceX ustupiti podatke o svojim misijama unaprijed te da neće pomicati svoje objekte u slučaju mogućeg sudara. Iz NASA-e vjeruju da bi Starlink sateliti mogli bi ti koji bi se pomicali kako bi izbjegli potencijalni sudar.

Naravno i SpaceX će također koristiti informacije američke svemirske agencije kako bi mogao programirati Starlinkove autonomne značajke za izbjegavanje sudara kako sateliti ne bi trebali praviti manevre za izbjegavanje, piše Space News.

Osim toga, tvrtka mora osigurati i minimalnu udaljenost Starlink satelita koja treba iznositi pet kilometara iznad ili ispod najviše i najniže točke orbite Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Astrofizika

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...