Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA i SpaceX potpisali sporazum o sigurnosti svemirskih letova

Foto: Pixabay

Tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA potpisale su sporazum o razmjeni podataka s ciljem sprječavanja sudara satelita.

SpaceX ima već oko 1.000 Starlink satelita u orbiti, a to je samo maleni dio cjelokupne planirane konstelacije ove tvrtke. Tvrtka je tražila dozvolu za lansiranje 12.000 satelita, ali za svega nekoliko desetljeća taj bi se broj mogao popeti na čak 42.000. Veliki broj satelita u orbiti povećava mogućnost sudara tih satelita s drugim objektima u orbiti pa su NASA i tvrtka SpaceX odlučile surađivati kako do toga ne bi došlo.

Američka svemirska agencija već radi s drugim stranama koje vrše lansiranja uz korištenje standardnog Conjunction Assessment procesa kojim se procjenjuje rizik bliskog i brzog prilaska između objekata u svemiru. Ipak, tvrtka SpaceX i NASA su se obavezale da će u godinama koje slijede aktivno sprječavati sudare.

Također, NASA je obećala da će tvrtki SpaceX ustupiti podatke o svojim misijama unaprijed te da neće pomicati svoje objekte u slučaju mogućeg sudara. Iz NASA-e vjeruju da bi Starlink sateliti mogli bi ti koji bi se pomicali kako bi izbjegli potencijalni sudar.

Naravno i SpaceX će također koristiti informacije američke svemirske agencije kako bi mogao programirati Starlinkove autonomne značajke za izbjegavanje sudara kako sateliti ne bi trebali praviti manevre za izbjegavanje, piše Space News.

Osim toga, tvrtka mora osigurati i minimalnu udaljenost Starlink satelita koja treba iznositi pet kilometara iznad ili ispod najviše i najniže točke orbite Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Možda će vas zanimati

Astronomija

Astronomi su otkrili najudaljeniju crnu rupu dosad viđenu u X-zrakama, koristeći NASA-ine teleskope. Crna rupa je u ranoj fazi rasta koja nikada prije nije...

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...

Astronomija

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No,...