Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

NASA-ina misija otkrila snažni svijet u asteroidnom pojasu

Misija je poslala nove fotografije Ceresa.

Foto: Ceres - NASA

Astronomi su još davne 1801. godine otkrili prvo tijelu u pojasu asteroida (pojas između orbita Marsa i Jupitera). Tijelo je dobilo ime Ceres, te je isprva klasificirano kao asteroid. Danas, 200 godina kasnije, dobilo je status patuljastog planeta, s obzirom na to da je puno veće od drugih asteroida.

Ceres je zahvaljujući svom neobičnom statusu bio i prvi patuljasti planet kojeg je posjetila letjelica svemirske agencije NASA. Riječ je dijelu misije Dawn, a letjelica je put pojasa asteroida krenula 2007. godine, a do Ceresa je stigla 2015. godine.

Sad, pet godina nakon, misija je poslala nove fotografije Ceresa, a zahvaljujući visokoj rezoluciji fotografija otkriveni su detalji koji sugeriraju da je planet bio vulkanski aktivan prije milijun godina, te da su vulkani možda aktivni i danas, piše Inverse.

Na novim fotografijama, astronomi su mogli bolje vidjeti i mjesto jednog davnog sudara, krater Occator, za kojeg znanstvenici vjeruju da se formirao prije otprilike 22 milijuna godina. Tom prilikom je utvrđeno i da se u krateru pojavila voda, vrlo vjerojatno slana, budući da je Dawn uspio identificirati sol koja se nalazi samo na Zemlji.

Foto: Krater – NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Nova otkrića predstavljena su u sedam različitih studija objavljenih u časopisima Nature Communications, Nature Geoscience i Nature Astronomy.

Ceresu je potrebno 4,6 zemaljskih godina da obiđe oko Sunca, a oko svoje se osi okrene za devet sati. Iako predstavlja najveće tijelo Asteroidnog pojasa, Ceres ima polumjer od oko 476 kilometara. Znanstvenici su detektirali i džepove s vodom, pa se špekulira i o mogućnostima da je na ovom svemirskom tijelu bilo i nekih oblika života. Ceres nije običan asteroid, već aktivno nebesko tijelo.

Dokazi o nedavnoj geološkoj aktivnosti na Ceresu opovrgavaju opće uvjerenje da na malim tijelima Sunčevog sustava nema geoloških aktivnosti, što predstavlja veliki korak za znanstvenike i razumijevanje toga kako je nastao rani Sunčev sustav.

3 komentara

3 Comments

 1. Zoran Petrovic

  13 kolovoza, 2020 u 4:18 pm

  Nakon sudara sva energija gibanja pretvara se u žitku masu 1200 st.C i zadržava takvo stanje sporo se hladeći jer je Svemir odličan izolator zbog neznatne gustoće. Hladi se radijacijom a ako je bilo tekuće vode znači da je bila i atmosfera koja je tlakom držala molekule vode u tekućem stanju pa je bilo i konvekcije plinova i boljeg hlađenja. Ako je bilo urana on je potonuo u središta i čuva jezgru u tekućem stanju što bi magnetosfera planeta potvrdila.Pozdrav

 2. Bane

  14 kolovoza, 2020 u 6:13 am

  Venus = Venera. Cerus = Cerera.

 3. Bane

  14 kolovoza, 2020 u 6:15 am

  I, naravno, Eros = Erida.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Ovo je drugi put da je ova privatna tvrtka omogućila NASA-i let u svemir.

Svemir

Sve više ljudi tvrdi da bi svemir mogao omogućiti milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koje imamo na Zemlji. Iako ovakve tvrdnje zvuče...

Svemir

Astronautkinja američke svemirske agencije Kate Rubins zbog svog posla na dan izbora neće moći biti kod kuće, pa je iskoristila jedinstvenu priliku za rano...