Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA-ina sonda šalje nove iznenađujuće podatke o Sunčevu vjetru

Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA-ine sonde sa Suncem daje znanstvenicima jedinstveni uvid u Sunčev vjetar i općenito u vrijeme u svemiru dok letjelica prolazi kroz najudaljenije dijelove atmosfere naše zvijezde.

Znanstvenici su u srijedu opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letjelice lansirane 2018. na put bliže Suncu od bilo kod drugog predmeta stvorenog ljudskom rukom.

 Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utječe na vrijeme u svemiru mijenjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevu vjetru koji može ometati satelite i elektroniku na Zemlji.

“Svakako smo se nadali da ćemo s približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese – i svakako jesmo”, kaže Nicola Fox iz odjela za heliofiziku američke svemirske agencije.

 “Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali no neke su bile potpuno neočekivane”.

Zemlja je oko 149,6 milijuna kilometara udaljena od Sunca. Sonda se približila Suncu na oko 24 milijuna kilometara kako bi prikupila podatke korištene u studijama objavljenima u časopisu Nature.

“Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drukčija, promatrana izbliza”, kaže Justin Kasper,  istraživač  sa sveučilišta Michigan.

Sonda bi se trebala približiti Suncu na oko šest milijuna kilometara od površine zvijezde, sedam puta bliže od bilo koje druge letjelice.

Sonda je ‘preživjela’ ekstremnu toplinu dok je letjela kroz najudaljeniji dio Sunčeve atmosfere, korone u kojoj nastaje solarni vjetar koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sustav.

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, nalikovale su valovitom rasipanju poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini. Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, prema jednom od znanstvenika, je otkriće iznenadnih skokova u brzini Sunčeva vjetra koji su bili toliko razorni da su se magnetska polja preokretala.

“Otkrili smo te diskretne, moćne valove  koji su prelazili preko letjelice poput divljih oceanskih valova”, kaže Justin Kasper, glavni istraživač čiji je tim na sveučilištu Michigan izradio instrument na sondi Parker za mjerenje solarnih vjetrova.

“Oni prenose ogromne količine energije”.

“To će dramatično promijeniti naše teorije o tome kako se korona i solarni vjetar zagrijavaju”, kaže Kasper.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Oglašavanje