Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA-ine nove vreće za spavanje mogle bi omogućiti astronautima zdraviji san

Foto: UT Southwestern

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute pa se nerijetko na Zemlju vraćaju s oštećenim vidom.

Kako bi umanjili i pokušali riješiti taj problem, istraživači Sveučilišnog jugozapadnog medicinskog centara Texas razvili su novu vreću za spavanje koja bi mogla riješiti problem tjelesnih tekućina koje se sakupljaju u predjelu glave astronauta, što utječe na organe vida.

Više od polovice NASA-inih astronauta koji su proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) više od šest mjeseci razvili su oštećenja vida. Pretpostavlja se da bi duži period boravka u svemiru te probleme još više pogoršao, posebice kad na red dođe dugotrajno putovanje na Mars. To bi u konačnici moglo uzrokovati potpuni gubitak vida kod astronauta, što bi takve misije učinilo nemogućim, piše Engadget.

Foto: UT Southwestern

Tekućine se obično tijekom spavanja sakupljaju u predjelu glave, ali ih na Zemlji gravitacija pravilno raspoređuje odmah nakon buđenja. Međutim, u bestežinskom stanju, tekućina ostaje u predjelu glave što uzrokuje pritisak na očnu jabučicu. Takav pritisak može izazvati oštećenja vida, odnosno poremećaj koji se naziva SANS (spaceflight-associated neuro-ocular syndrome).

Nova vreća za spavanje bi mogla taj problem riješiti, s obzirom na to da sadrži uređaj koji povlači tekućinu ka stopalima poput usisavača. Desetak ljudi je dobrovoljno testiralo tehnologiju, a rezultati su bili pozitivni. Međutim, treba proći još mnogo testiranja i odgovoriti na mnoga pitanja prije nego što NASA-ina vreća za spavanje završi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Glavna pitanja na koja treba dati odgovor su koliko sati dnevno bi astronaut trebao provesti u vreći za spavanje i je li vreća prijeko potrebna svakom astronautu ili samo onima koji su u opasnosti od razvoja SANS-a.

Ipak, istraživači se nadaju da bi specijalna vreća za spavanje mogla eliminirati ovaj problem koji smatraju najozbiljnijim medicinskim problemom vezanim za svemir koji je otkriven u posljednjih deset godina.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Računarstvo i internet

Razvoj računala bio je dug i složen put koji je zapravo trajao stoljećima. Ako pokušamo definirati taj pojam, razvoj računala uključuje stvaranje uređaja koji...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Tehnologija

Potvrdu uspjeha prve javne demonstracije međueuropske kvantne komunikacijske mreže, koju je tijekom ministarskog sastanka G20 u Trstu uspostavila skupina znanstvenika, koji su ostvarili kriptiranu...