Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA-ine nove vreće za spavanje mogle bi omogućiti astronautima zdraviji san

Foto: UT Southwestern

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute pa se nerijetko na Zemlju vraćaju s oštećenim vidom.

Kako bi umanjili i pokušali riješiti taj problem, istraživači Sveučilišnog jugozapadnog medicinskog centara Texas razvili su novu vreću za spavanje koja bi mogla riješiti problem tjelesnih tekućina koje se sakupljaju u predjelu glave astronauta, što utječe na organe vida.

Više od polovice NASA-inih astronauta koji su proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) više od šest mjeseci razvili su oštećenja vida. Pretpostavlja se da bi duži period boravka u svemiru te probleme još više pogoršao, posebice kad na red dođe dugotrajno putovanje na Mars. To bi u konačnici moglo uzrokovati potpuni gubitak vida kod astronauta, što bi takve misije učinilo nemogućim, piše Engadget.

Foto: UT Southwestern

Tekućine se obično tijekom spavanja sakupljaju u predjelu glave, ali ih na Zemlji gravitacija pravilno raspoređuje odmah nakon buđenja. Međutim, u bestežinskom stanju, tekućina ostaje u predjelu glave što uzrokuje pritisak na očnu jabučicu. Takav pritisak može izazvati oštećenja vida, odnosno poremećaj koji se naziva SANS (spaceflight-associated neuro-ocular syndrome).

Nova vreća za spavanje bi mogla taj problem riješiti, s obzirom na to da sadrži uređaj koji povlači tekućinu ka stopalima poput usisavača. Desetak ljudi je dobrovoljno testiralo tehnologiju, a rezultati su bili pozitivni. Međutim, treba proći još mnogo testiranja i odgovoriti na mnoga pitanja prije nego što NASA-ina vreća za spavanje završi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Glavna pitanja na koja treba dati odgovor su koliko sati dnevno bi astronaut trebao provesti u vreći za spavanje i je li vreća prijeko potrebna svakom astronautu ili samo onima koji su u opasnosti od razvoja SANS-a.

Ipak, istraživači se nadaju da bi specijalna vreća za spavanje mogla eliminirati ovaj problem koji smatraju najozbiljnijim medicinskim problemom vezanim za svemir koji je otkriven u posljednjih deset godina.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...