Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA-ine nove vreće za spavanje mogle bi omogućiti astronautima zdraviji san

Foto: UT Southwestern

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute pa se nerijetko na Zemlju vraćaju s oštećenim vidom.

Kako bi umanjili i pokušali riješiti taj problem, istraživači Sveučilišnog jugozapadnog medicinskog centara Texas razvili su novu vreću za spavanje koja bi mogla riješiti problem tjelesnih tekućina koje se sakupljaju u predjelu glave astronauta, što utječe na organe vida.

Više od polovice NASA-inih astronauta koji su proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) više od šest mjeseci razvili su oštećenja vida. Pretpostavlja se da bi duži period boravka u svemiru te probleme još više pogoršao, posebice kad na red dođe dugotrajno putovanje na Mars. To bi u konačnici moglo uzrokovati potpuni gubitak vida kod astronauta, što bi takve misije učinilo nemogućim, piše Engadget.

Foto: UT Southwestern

Tekućine se obično tijekom spavanja sakupljaju u predjelu glave, ali ih na Zemlji gravitacija pravilno raspoređuje odmah nakon buđenja. Međutim, u bestežinskom stanju, tekućina ostaje u predjelu glave što uzrokuje pritisak na očnu jabučicu. Takav pritisak može izazvati oštećenja vida, odnosno poremećaj koji se naziva SANS (spaceflight-associated neuro-ocular syndrome).

Nova vreća za spavanje bi mogla taj problem riješiti, s obzirom na to da sadrži uređaj koji povlači tekućinu ka stopalima poput usisavača. Desetak ljudi je dobrovoljno testiralo tehnologiju, a rezultati su bili pozitivni. Međutim, treba proći još mnogo testiranja i odgovoriti na mnoga pitanja prije nego što NASA-ina vreća za spavanje završi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Glavna pitanja na koja treba dati odgovor su koliko sati dnevno bi astronaut trebao provesti u vreći za spavanje i je li vreća prijeko potrebna svakom astronautu ili samo onima koji su u opasnosti od razvoja SANS-a.

Ipak, istraživači se nadaju da bi specijalna vreća za spavanje mogla eliminirati ovaj problem koji smatraju najozbiljnijim medicinskim problemom vezanim za svemir koji je otkriven u posljednjih deset godina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Tvrtka Neuralink konačno je spremna podijeliti više informacija o svom radu na moždanim implantatima. Naime, Elon Musk najavio je da će na velikom eventu...

Zdravlje i Medicina

Svijet medicine dugi niz godina bio je nepromijenjen, jedino su cijene lijekova porasle. Novi lijekovi se testiraju svake godine, ali potrebno je nekoliko godina...

Genetika

Tim studenata s John Jay College of Criminal Justice je otkrio ljuske mRNA gene koji se ne nalaze kod niti jednog drugog primata. Ovi...

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Oglašavanje