Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

NASA izabrala tri tvrtke koje će praviti letjelice za putovanja na Mjesec

Američka svemirska agencija NASA zatražila je od tri privatne tvrtke započinjanje izrade svojih lunarnih landera. Najbolji od njih će prvi voditi ljude na Mjesec.

NASA je izabrala tri tvrtke koje će razviti svoju svemirsku letjelicu, u sklopu plana za slanje astronauta na Mjesec 2024. godine, koji će se koristiti kao baza za nastavak putovanja na Mars.

Administrator Jim Bridenstine, najavio je da će najuspješnija između tri vizije letjelica biti izabrana za NASA-inu misiju.

Tvrtke koje će praviti letjelice su tvrtka Blue Origin iz Washingtona koju je osnovao direktor Amazona Jeff Bezos, kalifornijska tvrtka SpaceX koju predvodi Elon Musk te Synetics iz Alabame. Ukupno, ugovori za početno desetomjesečno razdoblje pravljenja letjelica iznose 967 milijuna dolara, piše Independent.

“Ovo je posljednji ‘dio’ koji nam je potreban kako bi putovali do Mjeseca”, izjavio je Bridenstine.

U sljedećih deset mjeseci svaka tvrtka će usavršavati svoj koncept letjelice, a NASA će odlučiti čiji prototip letjelice će prvi testirati. Bridenstine smatra da će se NASA najvjerojatnije odlučiti za tvrtku koja ima najveću priliku za razvoj do 2024. godine.

Ono što je za sad poznato je da je SpaceX predložio Starship koji je toliko visok da bi astronauti trebali koristiti lift kako bi došli do površine Mjeseca.

Letjelica tvrtke Blue Origin posjeduje velike ljestve kojima bi se astronauti spuštali na lunarnu površinu. Dynetics sletište je toliko nisko da je potrebno samo nekoliko koraka do mjesečeve površine, zbog čega je NASA dala visoke ocjene sigurnosti i učinkovitosti.

NASA želi da novi program slijetanja na Mjesec bude održiv, za razliku od programa Apollo, s više misija i više lokacija koje će se posjetiti.

Dok će samo jedna tvrtka odvesti prvu ženu i sljedećeg muškarca na površinu Mjeseca, sve tri će sudjelovati u dugoj vožnji.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Po prvi put astronomi su kombinirali podatke iz NASA-inog rendgenskog opservatorija Chandra i svemirskog teleskopa James Webb kako bi proučili dobro poznate ostatke supernove...

Astrofizika

Tim fizičara sa Sveučilišta Osaka i UC San Diego ostvario je značajan napredak u primjeni Einsteinove poznate jednadžbe E = mc^2, koja povezuje energiju...

Astronomija

Povećano je zanimanje za neidentificirane leteće objekte (NLO) nakon što je Pentagon u svom izvješću iz 2021. godine otkrio anomalne objekte u američkom zračnom...

Astronomija

Astronomi su otkrili najudaljeniju crnu rupu dosad viđenu u X-zrakama, koristeći NASA-ine teleskope. Crna rupa je u ranoj fazi rasta koja nikada prije nije...