Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA očekuje prvi SpaceX-ov let s posadom početkom 2020.

Nova astronautska kapsula Crew Dragon tvrtke SpaceX bit će spremna za prvi let u orbitu s posadom u prvoj četvrtini iduće godine “ako će sve ići po planu” tijekom nadolazećih testova, otkrio je u četvrtak šef NASA-e Jim Bridenstine.

Objava novog vremenskog okvira pokazuje kako NASA vjeruje da će SpaceX uspješno nastaviti s projektom Crew Dragon nakon eksplozije tijekom testiranja u travnju i tehničkih izazova oko padobranskog sustava pri povratku na Zemlju.

Brindestine je istaknuo kako je uspješan razvoj kapsule ključan za NASA-in glavni prioritet – povratak “lansiranja američkih astronauta na američkim raketama s američkog teritorija”, po prvi put otkad je 2011. prekinut program space shuttlea.

NASA-in čelnik razgovarao je s novinarima nakon posjeta sjedištu SpaceX-a u Hawthorneu u Kaliforniji gdje ga je šef te tvrtke Elon Musk proveo kroz proizvodni pogon.

Njihovo zajedničko pojavljivanje dokaz je sloge nakon nedavnih nesuglasica oko odgode projekta.

NASA i SpaceX su ranije htjeli lansirati projekt Crew Dragon letom dva astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju u ovoj godini.

To je odgođeno zbog niz testiranja sustava koje SpaceX planira provesti do kraja ove godine, kazao je Brindestine.

“Ako sve prođe po planu, to će biti u prvoj četvrtini iduće godine”, odgovorio je šef NASA-e na pitanje kad se može očekivati let kapsule. Ubrzo je dodao kako su moguće nove odgode.

“Nećemo poduzimati nikakav nepotreban rizik”, rekao je. Pohvalio je SpaceX na njegovom pristupu “prvo neuspjeh, onda popravljanje” koji se razlikuje od drugih NASA-inih ugovornih tvrtki.

NASA SpaceX-u i Boeingu plaća 6,8 milijardi dolara da razviju sustave koji će joj omogućiti da nastavi ljudske letove u svemir američkom opremom.

SpaceX dosad nije prevozio ljude izvan orbite, no tvrtka je u ožujku uspješno dovela Crew Dragon bez pilota do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

NASA trenutno za let do ISS-a Rusiji plaća 80 milijuna dolara po osobi.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Astronomi su otkrili najudaljeniju crnu rupu dosad viđenu u X-zrakama, koristeći NASA-ine teleskope. Crna rupa je u ranoj fazi rasta koja nikada prije nije...

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...

Astronomija

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No,...

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...