Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zvijezde i Sunce

NASA planira poslati letjelicu do Sunca

Ove subote

Nakon spuštanja robota na Mars i slanja sonde pokraj drugih planeta, NASA je ovaj put spremna lansirati svemirsku letjelicu i do Sunca.

Solarna sonda zvana Parker bit će lansirana iz Cape Canaverala, s Kennedyjevog svemirskog centra, i to ove subote. Letjelica je teška 700 kg, a kretat će se brzinom od 200 km u sekundi. Početak je to misije s namjerom rješavanja zagonetki koje zbunjuju astrofizičare već 60 godina.

Parker će tako biti prva letjelica koja će dosegnuti Sunčevu atmosferu, koronu. Površini Sunca će prići na 6,1 milijun km, što je sedam puta bliže od pothvata bilo koje druge letjelice.

Parker će najprije krenuti prema Veneri i iskoristiti njezinu gravitaciju da se približi sjajnoj zvijezdi našeg sustava.

Kruženje oko Venere će sondu usmjeriti na put kojim će se Suncu početi približavati u studenom. U narednih 7 godina Parker bi trebao 24 puta okružiti planet i postupno pristizati sve bliže Suncu.

Ciljevi

Tijekom misije će letjelica provoditi znanstvena istraživanja u području intenzivne vrućine i solarne radijacije. Čak s udaljenosti od 6,1 milijuna km, sonda će to biti dovoljno blizu za ispitivanje kako solarni vjetar ubrzava iz podzvučne u nadzvučnu brzinu.

NASA vjeruje kako će joj Parker pomoći steći saznanja o funkcioniranju zvijezda i prikupiti podatke kojima će unaprijediti znati vremensku prognozu na Zemlji. NASA se također nada kako će otkriti mnoge Sunčeve tajne. Jedna od njih je pitanje zašto je korona, suprotno zakonima fizike, toplija od Sunčeve površine.

Foto: NASA

Primarni cilj misije je pratiti kako se koronom kreću energija i toplina i istražiti što to ubrzava solarni vjetar i solarne energetske čestice. Znanstvenici te odgovore traže već 60 godina, ali mogu ih saznati tek sad kad je razvijena tehnologija koja letjelici omogućuje termalnu zaštitu.

Parker ima 12 cm debeli toplinski štit, napravljen pretežno od ugljika, koji treba podnijeti temperaturu višu od 1300 stupnjeva Celzijevih te također intenzivnu radijaciju.

U pitanju je prva NASA letjelica nazvana po živućem znanstveniku, Eugeneu Parkeru, astrofizičaru koji je život posvetio proučavanju Sunca.

“Solarna sonda ide u zasad neistraženo područje svemira”, izjavio je Parker prije nekoliko mjeseci. “Uzbudljivo je što ćemo Sunce konačno moći pogledati izbliza.”

Europska svemirska agencija također planira lansirati sondu do Sunca, ali u listopadu. Iako su ta dva projekta razvijena neovisno, očekuje se i njihova bliska suradnja ubuduće.

2 komentara

2 Comments

 1. Siniša Cicvara

  8 kolovoza, 2018 u 2:42 pm

  Prvi puta čujem da postoji najsjajnija zvijezda našeg sustava. Kaj ih ima još? Di?

 2. Sivi

  8 kolovoza, 2018 u 4:52 pm

  Parker će najprije krenuti prema Veneri i iskoristiti njezinu gravitaciju da se približi najsjajnijoj zvijezdi našeg sustava. ???????
  Znaći da osim Sunca imamo još zvijezdi u u našem sustavu 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Misija američke svemirske agencije, Juno, zabilježila je neobična svjetla na Jupiteru (aurore) koja se mreškaju oko polova planeta. Letjelica Juno fotografira Jupiter još od...

Svemir

Tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA potpisale su sporazum o razmjeni podataka s ciljem sprječavanja sudara satelita. SpaceX ima već oko 1.000 Starlink...

Planete i mjeseci

NASA-in najnoviji rover snimio je zvuk kretanja po površini Crvenog planeta i time dao potpuno novu dimenziju istraživanja Marsa. Snimka je nastala 7. ožujka,...

Svemir

Znanstvenici iz SAD-a i Indije u suradnji s NASA-om otkrili su četiri soja bakterija koji žive na različitim mjestima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od...

Oglašavanje