Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zvijezde i Sunce

NASA planira poslati letjelicu do Sunca

Ove subote

Nakon spuštanja robota na Mars i slanja sonde pokraj drugih planeta, NASA je ovaj put spremna lansirati svemirsku letjelicu i do Sunca.

Solarna sonda zvana Parker bit će lansirana iz Cape Canaverala, s Kennedyjevog svemirskog centra, i to ove subote. Letjelica je teška 700 kg, a kretat će se brzinom od 200 km u sekundi. Početak je to misije s namjerom rješavanja zagonetki koje zbunjuju astrofizičare već 60 godina.

Parker će tako biti prva letjelica koja će dosegnuti Sunčevu atmosferu, koronu. Površini Sunca će prići na 6,1 milijun km, što je sedam puta bliže od pothvata bilo koje druge letjelice.

Parker će najprije krenuti prema Veneri i iskoristiti njezinu gravitaciju da se približi sjajnoj zvijezdi našeg sustava.

Kruženje oko Venere će sondu usmjeriti na put kojim će se Suncu početi približavati u studenom. U narednih 7 godina Parker bi trebao 24 puta okružiti planet i postupno pristizati sve bliže Suncu.

Ciljevi

Tijekom misije će letjelica provoditi znanstvena istraživanja u području intenzivne vrućine i solarne radijacije. Čak s udaljenosti od 6,1 milijuna km, sonda će to biti dovoljno blizu za ispitivanje kako solarni vjetar ubrzava iz podzvučne u nadzvučnu brzinu.

NASA vjeruje kako će joj Parker pomoći steći saznanja o funkcioniranju zvijezda i prikupiti podatke kojima će unaprijediti znati vremensku prognozu na Zemlji. NASA se također nada kako će otkriti mnoge Sunčeve tajne. Jedna od njih je pitanje zašto je korona, suprotno zakonima fizike, toplija od Sunčeve površine.

Primarni cilj misije je pratiti kako se koronom kreću energija i toplina i istražiti što to ubrzava solarni vjetar i solarne energetske čestice. Znanstvenici te odgovore traže već 60 godina, ali mogu ih saznati tek sad kad je razvijena tehnologija koja letjelici omogućuje termalnu zaštitu.

Parker ima 12 cm debeli toplinski štit, napravljen pretežno od ugljika, koji treba podnijeti temperaturu višu od 1300 stupnjeva Celzijevih te također intenzivnu radijaciju.

U pitanju je prva NASA letjelica nazvana po živućem znanstveniku, Eugeneu Parkeru, astrofizičaru koji je život posvetio proučavanju Sunca.

“Solarna sonda ide u zasad neistraženo područje svemira”, izjavio je Parker prije nekoliko mjeseci. “Uzbudljivo je što ćemo Sunce konačno moći pogledati izbliza.”

Europska svemirska agencija također planira lansirati sondu do Sunca, ali u listopadu. Iako su ta dva projekta razvijena neovisno, očekuje se i njihova bliska suradnja ubuduće.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Moderna tehnologija svakim danom ima sve veći zamah u gotovo svim segmentima industrije, pa niti zračni promet nije iznimka. Razvoj tehnologije omogućio je napredak...

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Svemir

NASA je konačno uspješno lansirala megaraketu s Cape Canaverala na Floridi. Riječ je o Artemis 1 misiji koja je odgađana nekoliko puta zbog problema...