Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

NASA pokrenula Ured za obranu od udara asteroida

neo-asteroid-threat-art

Nakon što je NASA početkom ovog mjeseca objavila kako namjerava osnovati ured za obranu planeta od udara opasnih asteroida iz svemira, navedeni je tijekom prošlog tjedna i službeno počeo s radom. Novi ured, pod imenom Planetary Defense Coordination Office (PDCO), ima zadatak objediniti sve američke programe usmjerene otkrivanju i praćenju asteroida i kometa koji sijeku Zemljinu putanju (eng. near-Earth objects – NEOs), kao i projekte kojima je cilj obrana od udara navedenih tijela u Zemljinu površinu.

„U ovom trenutku ne raspolažemo podacima o nikakvom tipu prijetnje. Naš zadatak je utvrditi postojanje navedene i otkriti NEO što je god to prije moguće kako bismo imali što više vremena adekvatno se pozabaviti objektom, bez obzira je li riječ o lansiranju manjeg ili većeg kinetičkog udarača, odnosno poduzimanju svih potrebnih koraka”, izjavio je voditelj PDCO-a Lindley Johnson.

Lindley Johnson, ravnatelj PDCO-a (FOTO: Leonard David)

Lindley Johnson, ravnatelj PDCO-a (FOTO: Leonard David)

U PDCO-u su svjesni kako je za potpun uspjeh programa planetarne obrane nužna suradnja na globalnom nivou, čemu svjedoči i skori seminar u organizaciji PDCO-a, planiran u sklopu zasjedanja UN-ovog pododbora za znanost i tehnologiju pri Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS), koje će se održati u Beču. Štoviše, navedeni pododbor UN-a ustanovio je dvije agencije Asteroid Warning Network (IAWN) i Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG), kojima je cilj okupiti države članice koje imaju vlastite svemirske agencije.

„Čestitamo NASA-i na formiranju ureda za planetarnu obranu. U potpunosti podupiremo sve napore na obrani našeg planeta od potencijalnih udara asteroida”, izjavio je Detlef Koschny, voditelj NEO odjela u sklopu Europske svemirske agencije.

Osim toga, NASA je nedavno potpisala sporazum o suradnji s FEMA-om (Federal Emergency management Agency), s ciljem stvaranja tzv. Planetary Impact Emergency Response Working Group, čiji zadatak će biti stvaranje protokola za slučaj udara asteroida.

Budući da ESA ima uhodan sustav praćenja potencijalno opasnih asteroida, suradnja između PDCO-a i navedene bit će od iznimne važnosti, posebice ako ESA dobije zeleno svijetlo za projekt AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment), u koji će potom vjerojatno biti uključena i NASA. Riječ je o projektu slanja dviju svemirskih sondi u dvojni asteroidni sustav Didimos, europske sonde AIM i američke sonde Double Asteroid Redirection Test (DART) koju će izgraditi John Hopkins University Applied Physics Laboratory.

Po dolasku u sustav Didimos, DART bi se trebao zabiti u manji od dva asteroida, dok bi zadatak AIM-a bio promatranje udara i prikupljanje što veće količine informacija o navedenome, s ciljem uvrđivanja efikasnosti tehnike kinetičkog udarača.

Grafički prikaz misije AIDA, u kojoj bi trebali sudjelovati ESA, NASA, German Aerospace Center, France's Observatoire de la Côte d´Azur i John Hopkins University Applied Physics Laboratory sa sjedištem u Marylandu. (FOTO: ESA)

Grafički prikaz misije AIDA, u kojoj bi trebali sudjelovati ESA, NASA, German Aerospace Center, France’s Observatoire de la Côte d´Azur i John Hopkins University Applied Physics Laboratory sa sjedištem u Marylandu. (FOTO: ESA)

Drugi važan projekt koji bi ove godine mogao dobiti odobrenje je izgradnja svemirskog teleskopa The Near-Earth Object Camera (NEOCam), čiji zadatak će biti detaljno promatranje svih objekata koji bi se mogli naći na Zemljinoj putanji.

Konačno, ove godine planira se puštanje u rad drugog po redu teleskopa iz sustava Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS), smještenog na Havajima, koji ima zadatak uočiti opasne asteroide na putu udara u Zemlju. „ATLAS je financiran kroz NASA-in NEO Observations Program, koji je sad sastavni dio PDCO-a. On osigurava da ništa ne umakne našem pogledu, minimalno od nekoliko dana do nekoliko tjedana prije udara”, rekao je Johnson.

Prvi teleskop iz sustava ATLAS, tzv.Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System (Pan-STARRS) 1, smješten na obroncima vulkana Mount Haleakala na Havajima. (FOTO: Pan STARSS Homepage)

Prvi teleskop iz sustava ATLAS, tzv.Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System (Pan-STARRS) 1, smješten na obroncima vulkana Mount Haleakala na Havajima. (FOTO: Pan STARSS Homepage)

Kako bilo, pred PDCO-om je ogroman posao, budući da je zasad evidentirano tek nešto manje od 14 000 NEO objekata, što je tek mali dio, budući da se njihov broj procjenjuje na nekoliko milijuna.

Srećom, ako ni NASA ni ESA ni UN ne uspiju spriječiti udar asteroida u Zemlju, uvijek nam ostaju oni…

Leaving on the jet plane... (FOTO: Touchstone Pictures /Den of Geek)

Leaving on the jet plane… (FOTO: Touchstone Pictures/Den of Geek)

Izvor: NASA, Space.com

 

26 komentara

26 Comments

 1. Alan Marić

  3 veljače, 2016 u 9:38 pm

  NASA jede govna kao sve US agencije ..i..

 2. Ana Šumiga

  3 veljače, 2016 u 9:42 pm

  Mateja Matijasec opet reda delaš tam 😛 ?

 3. Ana Almendra No

  3 veljače, 2016 u 9:42 pm

  ..vrijeme je za plašenje asteroidima..onda će pojašnjavati razliku..

 4. Ružica Pavković

  3 veljače, 2016 u 9:58 pm

  Pre kasno. Nas(a) je udario opasni val zračenja iditizma i sila tame.

 5. Saša Vukić

  3 veljače, 2016 u 10:18 pm

  A što da nas za 7 dana stvarno rokne 10km asteroida? Gore od toga je 2km u dijagonali, taj bi nas polako mučio 20-30 dana

 6. Sašenko Sadiković

  3 veljače, 2016 u 10:25 pm

  SAMO TAJ ASTEROID MOŽE RJEŠITI ZEMALJSKE PROBLEME .

 7. Milivoj Šegan

  3 veljače, 2016 u 10:35 pm

  to je šifra za obranu,od drževnog udara ? 🙂

 8. Josip Trubić

  4 veljače, 2016 u 12:19 am

  A sad dame i gospodo udri po NASA-i i još malo po SAD-u s je…. TEORIJAMA ZAVJERE!! znate da mi je pun k…. tog sr… po Americi!!!!

 9. Nemanja M Bulatovic

  4 veljače, 2016 u 8:45 am

  NASA je fantasticna! Njihovi teleskopi vide planete u drugim galaksijama i to u boji, a nisu videli novu planetu u nasem suncevom sistemu!? (Хорошая у них травка!) Serviraju nam crno bele fotke meseca 50-60 godina, a kinezi iz treceg pokusaja hd u boji slike istog tog meseca 😀 Ja sam glup za te stvari aj nek mi neko to sve objasni

  • Nada Beljan

   4 veljače, 2016 u 9:44 am

   znanost “zna” sve o prvoj milijuntinki sekunde Velikog praska, “zna” točno što se i kako tada događalo, “zna” sve o multiverzumima….a ne zna koliko je zapravo staro čovječanstvo, kako smo nastali, pa čak ni to tko je, kada i zašto izgradio piramide i kako izliječiti rak…treba li dalje nabrajati da shvatimo kako znanost “pouzdano zna” samo ono što se nikako i nikada ne da provjeriti

  • Nemanja M Bulatovic

   4 veljače, 2016 u 11:15 am

   Teritorija zabluzdenija – igor prokopenko pa pogledajte imate slicne serije naucno popularnog sadrzaja i o starim slovenima mislim da ce vam se svideti naucni fakti bez cenzure

  • Mario

   4 veljače, 2016 u 6:35 pm

   ? Ne vide planete u drugim galaksijama u boji. U stvari ako se ne varam ne vide ih uopće. “Vide” njihov gravitacijski utjecaj na zvijezde oko kojih se okreću. Teško je vidjeti dalje planete u našem sustavu zbog svoje jako male veličine. Puno manje su u odnosu na neke galaksije koje vidimo i amaterskim teleskopima. A i relativno se brzo kreću, tj rotacija Zemlje je velika, velik je utjecaj atmosfere i sl. Pogledaj serijal Cosmos od Carla Sagana.

  • Nemanja M Bulatovic

   4 veljače, 2016 u 7:34 pm

   Mario mario zelis li da me ubedis da je gravitacioni uticaj koji vide u drugoj galaksiji veci od gravitacionog uticaja plutona ? Ili jupitera

  • Senad Kolasinac

   4 veljače, 2016 u 11:45 pm

   Koja promašena poređenja…

  • Mario

   5 veljače, 2016 u 5:35 am

   Ne, pluton i jupiter se vide teleskopima. Teško je naći neki planet dalje od plutona u našem sustavu. Trebalo bi pokrivati nebo sa tisućama teleskopa koji su fokusirani točno gdje treba.
   Planete drugih sustava se “vide” i zna se za njih promatranjem zvijezda oko koji se okreću. Planet kao planet je jako taman za razliku od zvijezde i nemoguće je vidjeti planet u drugom sustavu teleskopima na tolikim udaljenostima. Umjesto toga vidimo lagani pomak zvijezda oko kojih se okreću. Znači zvijezda (kao i sunce) ne miruje savršeno. Preciznim mjerenjima se može odrediti koliko je planeta, koliko su velike i sl..

  • Nemanja M Bulatovic

   5 veljače, 2016 u 5:41 am

   Mario dobro jutro sve je to ok prihvaticu ali objasni mi kako je nasa mogla da objavi fotografije planeta iz drugih suncevih sistema ja to pokusavam da istaknem i to su fotke u boji cak tvrde da na nekima ima vode temperarura kao na zemlji i bla bla bla a o mesecu koji nam je prackom da ga pogodis neznaju skoro nista

  • Mario

   5 veljače, 2016 u 5:58 am

   To nisu fotografije nego prikazi (čitaj: photoshop) toga kako bi planet mogao izgledati.
   Imaš google pa istražuj malo, kao i spomenuti cosmos.. nitko to neće učiniti umjesto tebe. Ako te zanima naravno.
   http://futurism.com/how-do-we-know-what-planets-are-made-of/

  • Nemanja M Bulatovic

   5 veljače, 2016 u 6:13 am

   sve je to ok Mario samo me iznerviraju sa objavama tipa : Nasa otkrila novu planetu udaljenu 100 miliona svetlosnih godina i tamo neki XY tvrdi da je pogodna za zivot ima vodu i atmosferu kao zemlja bla bla bla i pukne par slika kao da je bio tamo i slikao sve to

 10. Ekrem Hozanovic

  4 veljače, 2016 u 8:59 am

  Kad bi te novce dali sirotinji, bog bi ih čuvao od svakog zla

 11. Nada Beljan

  4 veljače, 2016 u 9:39 am

  najprije je trebalo izumiti bezbroj oružja za međusobno ubijanje, mučenje i porobljavanje, pa za meteorite nije preostalo mnogo novaca, vremena i napose dobre volje. Kao i na sve ostalo, osim spomenutog, drutvo reagira tek nakon što se neka nesreća dogodi

 12. Alen Štimac

  4 veljače, 2016 u 6:03 pm

  Novi porez!

 13. Smjesna strana svijeta

  6 veljače, 2016 u 1:03 am

  Ne znam za ostale ali ovo je meni ekstra…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Svemir

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute...

Oglašavanje