Connect with us

Znanost

Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Planete i mjeseci

NASA potvrdila da na Marsu postoji tekuća voda

NASA je na danas održanoj izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdila veliko otkriće vezano za Mars – otkrivena je voda u tekućem stanju.

Postojanje vode uvelike povećava mogućnost za razvoj života, no u NASA-i upozoravaju kako to ovdje nije slučaj. Da bi voda ostala u tekućem obliku na površini Marsa, mora biti izrazito slana; toliko slana – ne smrzava se niti na temperaturama pri -70°C – da je u njoj bilo kakav život nemoguć.

Dva ključna pitanja

Podaci koje je poslala letjelica Mars Reconnaissance Orbiter pružili su potvrdu ranijim pretspostavkama: na Marsu se sezonski pojavljuje tekuća voda.

Naime, još 2011. godine spomenuta je sonda poslala fotografije marsijanskih padina, na kojima su se vidjeli tamni, sjenoviti tragovi, slični onima kakve za sobom ostavlja voda na Zemlji. Ti su se tragovi redovito pojavljivali u kasno proljeće i ljeto, a zimi u potpunosti nestajali. Široki oko pola, a dugački stotinama metara, činili su se kao pravi potoci.

To otkriće otvara dva ključna pitanja – odakle voda dolazi i što to znači za mogućnost postojanja života, kako u davnoj prošlosti, tako i danas?

Obzirom da je Mars suha, ledena pustoš s vrlo rijetkom atmosferom i temperaturama koje se spuštaju i do -140 °C, još nije jasno otkud voda dolazi. Moguća izvori su vodonosnici, džepovi ispodpovršinskog leda, ili pak kondenzacija iz spomenute atmosfere.

Postojanje vode uvelike povećava mogućnost za razvoj života, no u NASA-i upozoravaju kako to ovdje nije slučaj. Da bi voda ostala u tekućem obliku na površini Marsa, mora biti izrazito slana; toliko slana – ne smrzava se niti na temperaturama pri -70°C – da je u njoj bilo kakav život nemoguć.

Značaj otkrića za istraživanje Marsa

Unatoč skromnim, da ne kažemo nepostojećim šansama da u ovoj vodi ima života, njena se vrijednost time ne smanjuje: bit će ključna za buduće ljudske misije ondje. Uvelike će se smanjiti troškovi i produžit će se vrijeme boravka svake pojedine ekspedicije.

Otkriće također daje vjetar u jedra dugoročnim planovima: po osnivanju kolonija, ove će uzgajati hranu potpuno nezavisne o Zemlji i njenim izvorima vode.

Prve misije na Crveni planet Sjedinjene Američke Države planiraju krajem 2030-ih godina, a Kina nešto kasnije.

NASA/AlJazeera/Space.com

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

25 komentara

25 Comments

 1. Boris Jalovičar

  28 rujna, 2015 kod 8:04 pm

  tadadadaaaaaaa! 😀

 2. Miroslav Mijota

  28 rujna, 2015 kod 8:22 pm

  Malo im je trebalo!

 3. Bojan Brenjo

  28 rujna, 2015 kod 8:27 pm

  E golemo!

 4. Armando Marić

  28 rujna, 2015 kod 8:30 pm

  mene interesira dal je ovo koga iznenadilo?

 5. Hijo de la Munja

  28 rujna, 2015 kod 8:44 pm

  bez vode nema ni soka od ananasa… eto baš mi je drago zbog marsovaca…

 6. Zlatko Nađ

  28 rujna, 2015 kod 9:31 pm

 7. Vesna Lokar

  28 rujna, 2015 kod 11:36 pm

  Citiram iz teksta: Nasa potvrdila veliko otkriće…ali za sada NEMA POTVRDE da ima nekih oblika života; za mogućnost postojanja života…NE ODGOVARA na ova pitanja; Znanstvenici VJERUJU da postoji voda, voda BI MOGLA nastati…VJEROJATNO je veliko more isparilo…
  Prvo, i da je otkrivena voda na Marsu, kako ja u to mogu biti apsolutno sigurna? Je li svaka informacija koju emitira NASA točna i istinita?
  I drugo, znanstvenici nagađaju, i kažu: možda, moglo bi, moguće, vjerojatno, vjerujemo, i slično. Ovo djeluje vrlo nesigurno, jer ne daje odgovore na ključna pitanja:
  -zašto postojimo?
  -zašto umiremo?
  To se prilično razlikuje od mog apsolutnog uvjerenja: ZNAM da je Isus prolio svoju krv za mene, oprostio mi grijehe i dao mi vječni život. Nikakav ‘život’ na Marsu tu istinu ne može promijeniti. 🙂

  • Wolf Raider

   29 rujna, 2015 kod 8:43 am

   caps lock ti se na random pali

  • Geralt Northman

   29 rujna, 2015 kod 5:27 pm

   ZNAMO da postoje ljudi koji ni u odrasloj dobi ne mogu razlučiti imaginarne prijatelje od stvarnih, zato smo u zapadnom dijelu Zagreba osnovali instituciju da takvima pomognemo.

  • Vesna Lokar

   29 rujna, 2015 kod 6:25 pm

   Onaj tko ne želi prihvatiti istinu, nema drugog izbora već Isusa proglasiti imaginarnim ili lažljivcem ili luđakom. A razlog je uvijek isti: PONOS.

  • Vjekoslav Krsnik

   30 rujna, 2015 kod 12:32 am

   Jesi li ti uopće svjesna koliko redikulozno pari to tvoje kepslokirano “ZNANJE” o bliskoistočnoj mitologiji?

  • Vesna Lokar

   30 rujna, 2015 kod 12:54 am

   Da, svjesna sam, jer sam Bog kaže da je riječ o križu ludost onima koji propadaju. Sama činjenica da radije biram biti ‘luda’ u istini, umjesto ‘pametna’ u laži bi trebala biti dovoljna koliko sam snažno uvjerena u ovo što govorim. Isus je platio cijenu mog grijeha na križu, umro je umjesto mene kako bih ja živjela. Koliko dugujete čovjeku koji vam spasi život? Biti lud za svijet je premala cijena.

 8. Goran Vedriš

  29 rujna, 2015 kod 3:55 am

  Mars je nekada bio poput Zemlje. To je sada sigurno.

 9. Tomislav Mikša

  29 rujna, 2015 kod 4:40 am

  ajde, kad navratimo nećemo ostat žedni…

 10. Mirza Bihorac

  29 rujna, 2015 kod 6:06 am

  zar neko i veruje u to ???

 11. Igor Marijan Reberski

  29 rujna, 2015 kod 7:28 am

  BRAVO !

 12. Merita Vukorepa

  29 rujna, 2015 kod 8:32 am

  Bilo je na TV da planiraju nešto poput big brother 2020 na marsu … ebali oni sebe posrali su sve na Zemlji sad bi i na Mars …

 13. Orfe Mumxhiu

  29 rujna, 2015 kod 11:03 am

  Prodaje se na Kosovo odavno za 2 eura flasa mineralne 😉

 14. Blaf Tomic

  29 rujna, 2015 kod 1:16 pm

  hahahahaha još kad bi im čovjek vjerovao.

 15. Drago Majetić

  29 rujna, 2015 kod 7:06 pm

  još samo da nađu vino i krečem gore.

 16. Krivec Momir

  2 listopada, 2015 kod 10:10 am

  dali je itko pomislio da NASA-i treba mesa za Mars eksperiment, kako najlakše privući ljudsko meso nego sijući vijest o mogućnosti življenja na mjestu o kojem ne znaju ništa osim koje je boje smile emoticon tongue emoticon

  • Josip Zencic

   4 listopada, 2015 kod 3:48 pm

   Ne treba njima mesa. Gostu se oni dobro sa pustim parama iz proračuna. Njima treba samo neko tko če im reči – dosta je mlačenja prazne slame!!! Ni ne znamo kakvog života ima tu na zemlji, a govoriti čemo o krvnoj grupi vanzemaljaca????

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh