Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA želi poslati robotske pse na Mars

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Foto: NASA/JPL Caltech

Znanstvenici NASA-e i JPL Caltecha razvijaju “Mars Dogs” – robotske pse koji bi se trebali samostalno kretati surovim terenom Crvenog planeta i njegovim podzemnim špiljama.

Tim je svoj plan predstavio 14. prosinca na godišnjoj Američkoj geofizičkoj uniji (AGU). Marsovski robotski psi bi trebali funkcionirati na isti način kao i roveri Spirit, Opportunity, Curiosity i Perseverance, ali bi mogli učiniti puno više, piše Interesting Engineering.

Novi četveronožni roboti bit će puno spretniji i dolazit će opremljeni senzorima koji ih obavještavaju gdje se nalaze prepreke, moći će odabrati najbolje staze i stvoriti virtualne mape podzemnih tunela i špilja.

Također, robotski psi će moći samostalno ustati ako “padnu” ili se prevrnu na nezahvalnom marsovskom terenu. To je mogućnost koju aktualni roveri nemaju.

Što se tiče vanjskog izgleda robota, to će zapravo biti modificirani robot Spot kojeg je proizvela tvrtka Boston Dynamics. Nosit će naziv Au-Spot i sadržavat će povezane senzore i specifični software kako bi se sigurno kretao površinom Crvenog planeta.

Au-Spot je trenutno u fazi testiranja, a fokus se stavlja na savladavanje prepreka. Robotski pas uči kako prolaziti kroz tunele, penjati se stepenicama i kretati se na površinama koje sliče onoj na površini Marsa i špiljama ispod nje.

NASA razmišlja o ovakvom projektu još od 2018. godine, a čini se da bi sad taj san mogao postati stvarnost.

Četveronožni robot Spot na Zemlji obavlja razne poslove, a jedan od njih je posluživanje piva u Španjolskoj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Sonda je poznata pod nazivom kopač ili bušilica, a proizvod je Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR)

Svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Robotika

Samsung radi na robotu koji može skupljati rublje, napuniti perilicu posuđa, postaviti stol, natočiti vino, pa čak i odnijeti ga vlasniku. Robot nosi ime...

Svemir

Sustav je trenutno u fazi ispitivanja i koristi rover Perseverance koji je sletio na Mars u srpnju.