Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

NASA želi topovima gađati asteroide

Foto: Popular Science

Američka svemirska agencija NASA planira koristiti oružje u svemiru kako bi usmjerila asteroid u lunarnu orbitu.

Foto: Popular Science

Foto: Popular Science

Postoji cijeli niz međunarodnih sporazuma koje su potpisale svjetske sile, a kojima se brani upotreba nuklearnog oružja u svemiru. Dodatni ugovori obvezali su ugovorne strane da ne militariziraju svemir, no povremena upotreba konvencionalnog naoružanja pritom nije uzeta u obzir.

Prva poznata primjena oružja u svemiru dogodila se 1974. godine, kad su Sovjeti na svemirsku postaju Almaz 2 montirali top i ispalili nekoliko probnih hitaca. Top je bio namijenjen obrani postaje od mogućih napada američkih brodova klase Apollo, no pokazao se neprikladnim za upotrebu.

Nakon ovog premijernog pokušaja, SSSR (danas Rusija), SAD i Kina u više su navrata koristili oružje u Zemljinoj orbiti, a sada se u upotrebu istog uključila i NASA.

NASA planira sredinom sljedećeg desetljeća spustiti astronaute na asteroid; točnije, dio asteroida. Prema njemu će, naime, prvo poletjeti robotska sonda, koja će otkinuti dio njegove površine i smjestiti ga u stabilnu lunarnu orbitu. Na taj će se dio asteroida potom spustiti ljudi i istražiti ga.

U navedenoj misiji (Asteroid Redirect Mission – ARM) robotska sonda koristit će top, kojim će gađati površinu asteroida kako bi se ocijenila njena čvrstina. Potom će se nekoliko tona materijala preusmjeriti k Mjesecu, gdje će ga dočekati brod s posadom.

Projekt ARM nalazi se pod stalnom paljbom kritike iz znanstvenih krugova, koja ga smatra prevelikim gubitkom sredstava i vremena – ARM neće značajno povećati znanje o asteroidima, niti od njega ima koristi za buduće letove na Mars.

Vodstvo NASA-e brani svoje čedo, držeći kako će tehnologije koje se trenutno razvijaju za njegove potrebe uvelike olakšati putovanje u duboki svemir. ARM će također pomoći pri osmišljavanju obrane od asteroida, ukoliko se takva opasnost u dogledno vrijeme pojavi.

Trenutno se razmatraju tri načina kako koristiti spomenuti top, a možete ih vidjeti u priloženom videu.

Izvor: Popular Science/NASA

Možda će vas zanimati

Astronomija

Astronomi su otkrili najudaljeniju crnu rupu dosad viđenu u X-zrakama, koristeći NASA-ine teleskope. Crna rupa je u ranoj fazi rasta koja nikada prije nije...

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...

Astronomija

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No,...