Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Nemojte objavljivati neslane šale s djecom na internetu

Stručnjaci upozoravaju na okrutnost sve popularnijeg internetskog fenomena

Društvene mreže, a pogotovo YouTube, katkad su rasadnik neslanih šala. U posebnu kategoriju, pak, spadaju roditelji koji zbijaju okrutne šale s vlastitom djecom.

Na kanalu The LaBrant Fam, roditelji vlogeri su objavili video prvotravanjske šale kojom su gorko rasplakali svoju šestogodišnju kći. Našalili su se da se moraju riješiti psa. Roditelji su video nakon mnogo kritika na kraju uklonili.

Foto: YouTube

Iznevjereno povjerenje

“Veza djece i roditelja je posebna. Postavlja temelje za sve druge odnose koje će djeca imati u životu. Iznimno je važno izgraditi povjerenje. Kad roditelji zbijaju neslane šale – narušavaju to povjerenje. Šalju djetetu poruku da ljudi od najvećeg povjerenja mogu biti nepredvidljivi i okrutni”, pojasnila je psihologinja Stephanie Zerwas.

Takve šale mogu pobuditi ljutnju, agresiju i ekstremne emocije kod djeteta, a smijeh se uglavnom čuje samo kod roditelja.

Dakako, roditelji se itekako trebaju zabavljati s djecom, ali postoje bolji načini da to čine.

“Šale u kojima su roditelji na meti su posve u redu. Ako, pak, šala uzrokuje stres, tjeskobu ili tugu te se dijete osjeća izigrano, onda to treba izbjegavati”, upozorava Amy McReady, autorica knjige o odgoju djece.

Smisao za humor se razvija postupno

Djeca svoj osjećaj za humor razvijaju postupno i tijekom vremena. Istraživanja su pokazala da u dobi od druge do sedme godine dijete može shvatiti jednostavne šale. U dobi između sedme i 11. godine počinju već shvaćati satiru. No, baš kao i odrasli, neće sva djeca jednako cijeniti šalu, bez obzira na dob.

“Osjetljiviju djecu mogu povrijediti potpuno bezazlene šale. Ključno je poznavati svoje dijete i njegove reakcije”, savjetuje McCready.

“Zagovornik sam zaštite privatnosti djeteta. Ne znam nikoga tko se s 30 godina prijavljuje za posao i pritom želi da budući poslodavac vidi video u kojem plače”, tvrdi psihologinja Eileen Kennedy-Moore.

“Mislim da nije dobro podučavati djecu da je okrutnost u redu”, zaključila je Kennedy-Moore.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....