Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Neobične činjenice o seksu koje niste znali

Psiholozi su složni u jednom: seks je iznimno bitan – zapravo, najbitniji – dio svake veze. Osim što je jedini način produžetka vrste, seks je također i jedinstven čin intimnosti između partnera. Pomaže pri smanjenju stresa, smanjuje rizik od raka (prvenstveno raka prostate u muškaraca), ublažava bol te pogoduje bržem i kvalitetnijem snu. Osim reproduktivnih i zdravstvenih blagodati, uz seks se vežu i brojne druge neobične zanimljivosti.

1. Prema istraživanju njujorškog sveučilišta, konzumiranje muškarčeve sperme ublažava simptome depresije. Ona, naime, sadržava kemikalije koje podižu raspoloženje i potiču tijelo da brže zaspi.

2. Ne postoji jedinstven centar u mozgu koji reagira na seksualni podražaj; zapravo, aktivira se čitav niz područja, zavisno od dijela tijela koji se stimulira, bilo da je riječ o vagini, vršku penisa, bradavicama ili nečemu drugome.

3. Prosječni orgazam u žena traje dvadeset sekundi, što je četrnaest sekundi duže od muškog orgazma.

4. Osim genitalija i grudi, tijekom snošaja natiče i unutrašnjost nosa.

5. Banke sperme spremaju istu pri temperaturi od -196 °C. Na toj se temperaturi, naime, sperma može držati praktički beskonačno.

U staroj je Grčkoj "sviranje frule" bio žargonski izraz za oralni seks (Credit: hbmpics.com)
U staroj je Grčkoj “sviranje frule” bio žargonski izraz za oralni seks (Credit: hbmpics.com)

6. Neke žene mogu doživjeti orgazam – pa i više njih – tijekom porođaja.

7. Uz čovjeka, još jedino bonobe (vrsta čimpanze) i delfini prakticiraju seks iz zadovoljstva.

8. Potrebne su dvije žlice krvi da bi prosječan penis doživio erekciju.

9. Iako je glavobolja najčešći izgovor za izbjegavanje seksa, upravo je seks najbolji lijek za glavobolju. Tijekom seksa se, naime, šire krvne žile u mozgu i čime on dobija više kisika.

10. Prema istraživanjima, 85% svih muškaraca koji su tijekom seksa doživjeli srčani udar, varali su pritom svoje žene.

Čokolada sadrži kemijske sastojke koji uzrokuju isti osjećaj ugode kao seksualno uzbuđenje i ljubav (Credit: healthnutnews.com)
Čokolada sadrži kemijske sastojke koji uzrokuju isti osjećaj ugode kao seksualno uzbuđenje i ljubav (Credit: healthnutnews.com)

11. Grci u prosjeku najčešće prakticiraju seks, 138 puta godišnje. Na drugoj strani skale su Japanci, koji to čine 45 puta godišnje.

12. Tijekom života, muškarac ejakulira oko sedamnaest litara sperme.

13. Prilikom ejakulacije, brzina sperme iznosi 45 km/h. To je brže negoli aktualni svjetski rekord na 100 metara, koji iznosi 44,2 km/h.

14. Tijekom Prvog svjetskog rata britanski su tajni agenti koristili spermu kao nevidljivu tintu.

15. Najstariji dokaz upotrebe kondoma seže oko 15 tisuća godina u prošlost.

Asteci su avokado smatrali tako snažnim afrodizijakom, da su djevicama branili da se uopće nađu u njegovoj blizini (Credit: healthination.com)
Asteci su avokado smatrali tako snažnim afrodizijakom, da su djevicama branili da se uopće nađu u njegovoj blizini (Credit: healthination.com)
3 komentara

3 Comments

 1. Sakman Ensar

  25 travnja, 2016 u 9:41 am

  Visar

 2. Goran Mandić

  25 travnja, 2016 u 10:20 am

  Izdrkaj for king and country xD

 3. Krešimir Mandić

  25 travnja, 2016 u 1:48 pm

  Jebo ja psihologe kad danas znaju samo o seksu radit istrazivanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rezultati istraživanja kojeg su proveli kineski znanstvenici pokazuju da koronavirus može opstati u spermi oboljelih i to nakon što počne njihov oporavak. Istraživački tim...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Društvene znanosti

Donacija sperme uzete od muškarca nakon njegove smrti trebala bi biti dopuštena, pokazuju studije čije rezultate u utorak prenosi BBC. Analiza, objavljena u Journal...

Oglašavanje