Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Neobični slučaj padajućih koza

Neke koze budu doslovno paralizirane od straha

Padajuća, ukočena, malaksala ili zamrznuta koza. Tako se obično naziva posve jedinstvena reakcija na strah koja se može vidjeti kod jedne vrste koza porijeklom iz Tennesseeja. Pojava se očituje kad ta životinja, u doslovnom smislu, bude nakratko paralizirana od straha.

Ovakvo ponašanje je dugo bilo neobjašnjivo. Razlog toga je genetske prirode, poznat je kao kongenitalna miotonija (myotonia congenita) ili Thomsenov sindrom koji uzrokuje grčenje i ukočenost mišića. Zanimljivo je da nije karakterističan samo za koze.

Tijekom ukočenog položaja koze su pri punoj svijesti i ne osjećaju nikakve bolove. Nakon 5-20 sekundi jednostavno ustanu bez posljedica.

Uzrok je svakako pretrpljeni stres ili preveliko uzbuđenje. Intenzitet i učestalost takve reakcije nije uvijek isti, ali je učestalije viđeno kod mlađih koza.

Razlog toga je prilagodba starijih životinja na stres i strah te manji intenzitet djelovanja genetskog poremećaja.

Padajuće koze su prvi put u literaturi zabilježene početkom 19. stoljeća kada je i uočeno ovo neobično ponašanje. Tek stotinjak godina kasnije je otkriven genetski poremećaj, a još poslije, preciznije 1996. godine, otkriven je i gen koji je uzrok pojave.

Danas se ovakav tip koze većinom koristi kao atrakcija za posjetitelje na farmama, gdje nije rijetko i da cijelo stado padne kad se naglo razvesele hrani. Tennessee koze su nešto manje od običnih i imaju velike oči.

Za ovaj tip životinja se može reći i da su prave internetske zvijezde, jer se videozapisi s njihovim nezgodama padova viralno šire internetom.

Izuzetno su cijenjene zbog svoje neobične genetske osobine pa se zato na tisuće posjetitelja svake godine okupi u listopadu u Marshallu, gdje se organizira i festival u njihovu čast.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Američki istraživači su prvi put na svijetu razvili neuroprotetski uređaj koji je uspješno preveo moždane valove paraliziranog čovjeka u cjelovite rečenice. David Moses, inženjer...

Biotehnologija

Istraživači s Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije znanosti (RAN) stvorili su jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali “umjetna...

Zdravlje i Medicina

Do tog iznimnog pothvata su došli tako što su manipulirali s genetski modificiranim proteinom.

Biologija

Navala živčanih impulsa padajuće temperature kože daje nam rano upozorenje događaja koji bi mogli izazvati padanje temperature unutarnjih organa.

Oglašavanje