Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Nepoznati mikrobi otkriveni na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Foto: ESA

Znanstvenici iz SAD-a i Indije u suradnji s NASA-om otkrili su četiri soja bakterija koji žive na različitim mjestima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od kojih su tri do sad bila potpuno nepoznata znanosti.

Tri od četiri soja izolirana su 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči ISS-a, drugi u kupoli (opservatoriju), treći na površini blagovaonskog stola, dok je četvrti soj pronađen u starom HEPA filtru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine, piše Science Alert.

Sva četiri soja pripadaju obitelji bakterija koje se nalaze u tlu i slatkim vodama, a koje pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti koji žive na svemirskoj postaji već godinama uzgajaju manje količine hrane, pa nije iznenađujuće što su tamo pronađeni biljnih mikrobi.

Bakterije pronađene u HEPA filtru pripadaju već poznatom soju naziva Methylorubrum rhodesianum. Međutim, nakon sekvenciranja preostala tri soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentificiranoj vrsti, a sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Tim predvođen genetičarom Swati Bijalni sa Sveučilišta Južne Kalifornije predložio je da se ova nova vrsta bakterije nazove Methylobacterium ajmalii, po Ajmal Khanu, poznatom indijskom znanstveniku.

“Za uzgoj biljaka na ekstremnim mjestima gdje su resursi minimalni, potrebna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uvjetima”, objasnili su genetičari Kasthuri Venkateswaran i Nitin Kumar Singh iz NASA-inog JPL-a.

S obzirom na to da već znamo da ti mikrobi mogu preživjeti teške uvjete ISS-a, tim znanstvenika je proveo genetsku analizu nad ta četiri soja kako bi identificirali gene koji bi se mogli koristiti za poticanje rasta biljaka.

Znanstvenici su otkrili da jedan od sojeva, IF7SW-B27, ima gene koji su uključeni u rast biljaka, uključujući i gen koji potiče diobu stanicu u korijenju i izdancima.

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti još puno istraživanja i da su jedva ogrebali površinu mikrobiološke raznolikosti na svemirskoj stanici. Na ISS-u je već prikupljeno oko 1.000 uzoraka koji čekaju povratak na Zemlju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Svemir

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute...

Svemir

NASA-in svemirski teleskop Hubble bio je izvan funkcije od trenutka kad je došlo do problema sa sustavom krajem listopada. Sada je teleskop uspješno ponovno...

Oglašavanje