Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Nepoznati mikrobi otkriveni na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Foto: ESA

Znanstvenici iz SAD-a i Indije u suradnji s NASA-om otkrili su četiri soja bakterija koji žive na različitim mjestima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od kojih su tri do sad bila potpuno nepoznata znanosti.

Tri od četiri soja izolirana su 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči ISS-a, drugi u kupoli (opservatoriju), treći na površini blagovaonskog stola, dok je četvrti soj pronađen u starom HEPA filtru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine, piše Science Alert.

Sva četiri soja pripadaju obitelji bakterija koje se nalaze u tlu i slatkim vodama, a koje pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti koji žive na svemirskoj postaji već godinama uzgajaju manje količine hrane, pa nije iznenađujuće što su tamo pronađeni biljnih mikrobi.

Bakterije pronađene u HEPA filtru pripadaju već poznatom soju naziva Methylorubrum rhodesianum. Međutim, nakon sekvenciranja preostala tri soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentificiranoj vrsti, a sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Tim predvođen genetičarom Swati Bijalni sa Sveučilišta Južne Kalifornije predložio je da se ova nova vrsta bakterije nazove Methylobacterium ajmalii, po Ajmal Khanu, poznatom indijskom znanstveniku.

“Za uzgoj biljaka na ekstremnim mjestima gdje su resursi minimalni, potrebna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uvjetima”, objasnili su genetičari Kasthuri Venkateswaran i Nitin Kumar Singh iz NASA-inog JPL-a.

S obzirom na to da već znamo da ti mikrobi mogu preživjeti teške uvjete ISS-a, tim znanstvenika je proveo genetsku analizu nad ta četiri soja kako bi identificirali gene koji bi se mogli koristiti za poticanje rasta biljaka.

Znanstvenici su otkrili da jedan od sojeva, IF7SW-B27, ima gene koji su uključeni u rast biljaka, uključujući i gen koji potiče diobu stanicu u korijenju i izdancima.

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti još puno istraživanja i da su jedva ogrebali površinu mikrobiološke raznolikosti na svemirskoj stanici. Na ISS-u je već prikupljeno oko 1.000 uzoraka koji čekaju povratak na Zemlju.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Svemir

NASA je konačno uspješno lansirala megaraketu s Cape Canaverala na Floridi. Riječ je o Artemis 1 misiji koja je odgađana nekoliko puta zbog problema...

Svemir

Bivši NASA-in astronaut James McDivitt, koji je vodio Gemini IV i Apollo 9 misije, preminuo je 13. listopada. McDivitt imao je 93 godine, a...