Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis se može prvi put pojaviti u odrasloj dobi

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu.

Oko 15 posto ljudi razvije neurodermatitis u nekom trenutku tijekom života, obično u djetinjstvu. Međutim, zna se pojaviti i kod odraslih. 

Neurodermatitis počinje sa svrbežom kože. Češanjem se svrbež samo pojačava i zahvaćena koža postaje tanka te može doći do njena oštećenja kada se javljaju plikovi i kraste koje teško zacjeljuju.

Njemački institut za kvalitetu i učinkovitost zdravstvene skrbi (IQWiG) navodi da oko 50 posto djece koja obole od neurodermatitisa u prvoj godini života, više ga nema u dobi od četiri godine.

Kod starije djece obično traje duže, ali u velikoj većini slučajeva nikada se ne vraća.

Međutim, kod neke djece svrbež nikada ne prestaje ili se ponovno pojavi puno godina kasnije.

Kao i mnoge druge dječje bolesti i poremećaji, kada se neurodermatitis prvi put pojavi u odrasloj dobi obično je riječ o teškom obliku bolesti, navodi njemačka skupina za potporu kod alergija i kožnih oboljenja DHA. Često velika područja kože postaju crvena i jako svrbe.

Uzrok pojave neurodermatitisa kod odraslih nije poznat, kaže DHA. Smatra da se ulogu imaju hormonalne promjene povezane s dobi i slabljenjem zaštitne funkcije kože. U studijama se spominje i povezanost s dugogodišnjem izloženošću zagađivačima zraka. 

Iako se neurodermatitis ne može spriječiti niti izliječiti, pravilan tretman po savjetu liječnika može smanjiti njegov intenzitet.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Društvene znanosti

Jedna od posljedica zanemarivanja, uskraćivanja i ostalih nedaća u najranijem djetinjstvu je sporiji razvoj mozga, što rezultira smanjenjem njegova volumena, ustanovili su britanski znanstvenici.  Grupa istraživača s...