Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Niska razina vitamina D povezana s većom smrtnosti u starijih ljudi


Niska razina vitamina D i visoka razina paratireoidnih hormona povezane su s povećanom smrtnosti kod američkih crnaca i bijelaca starije dobi, navodi se u novoj studiji koju će objaviti američki časopis Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM).

Brojni istraživački tim sastavljen od američkih znanstvenika vodio je dr. Stephen B. Kritchevsky, profesor interne medicine na Wake Forest School of Medicine, a uz njega su bili i Janet A. Tooze, Rebecca H. Neiberg, Gary G. Schwartz, M. Kyla Shea i Denise K. Houston s Wake Forest School of Medicine, te Winston-Salem Dorothy B. Hausman i Mary Ann Johnson sa Sveučilišta u Georgiji, kao i Douglas C. Bauer i Susan M. Rubin sa Sveučilišta u Kaliforniji, te Jane A. Cauley sa Sveučilišta u Pittsburghu i Peggy M. Cawthon s California Pacific Medical Center , Tamara B. Harris s National Institute on Aging i Francis A. Tylavsky iz Centra za zdravstvenu znanost sa Sveučilišta u Tennesseeju.

Istraživanje pokazuje da je potencijalni loš utjecaj niske razine vitamina D veći kod crnaca nego kod bijelaca jer je insuficijencija vitamina D češća u crnaca. U posljednjih nekoliko godina došlo je do znatnog interesa u znanstvenim krugovima za ulogu koju vitamin D ima u poboljšanju zdravlja i prevenciji bolesti. Niska razina vitamina D izravno je povezana s raznim oblicima raka i kardiovaskularnih bolesti. Većina studija o zdravstvenim učincima niskih razina vitamina D provedeno je na osobama europskog podrijetla, a ovo istraživanje proučava odnos između vitamina D i smrtnosti u crnaca i bijelaca.

“Uočili smo insuficijenciju vitamina D (definiranu kao razinu manju od 20 ng/ml) kod trećine naših sudionika. Ovo je bilo povezano s gotovo 50-postotnim povećanjem stope smrtnosti u starijih odraslih”, rekao je Kritchevsky kao glavni istraživač. “Naši rezultati pokazuju da niska razina vitamina D može biti značajan javnozdravstveni problem za starije osobe.”

U ovom je istraživanju od 2638 bijelaca i crnaca u dobi od 70 do 79 godina zatraženo da poste 12 sati, nakon čega su prikupljeni uzorci krvi za određivanje razine vitamina D. Svakih šest mjeseci sudionici su bili kontaktirani kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje. Ova studija je odredila udio smrtnih slučajeva među sudionicima s različitim razinama vitamina D. Osim brojnih zdravstvenih čimbenika, prilikom istraživanja u obzir je uzeto vrijeme od godinu dana i zbog sezonskih utjecaja na razinu vitamina D. Istraživači su otkrili da je razina vitamina D manja od 30 ng/ml bila povezana sa značajno povećanom stopom smrtnosti od svih uzroka.

“Svi znamo da je dobra prehrana važna za cjelokupno zdravlje i naše istraživanje samo nadopunjuje rastuću literaturu koja naglašava važnost vitamina D i ukazuje na to da je prehrana siromašna vitaminom D  vrlo rasprostranjena”, rekao je Kritchevsky. “Dobra vijest je da je lako poboljšati status vitamina D bilo kroz povećano izlaganje kože Suncu ili prehranom te dodacima prehrani.”

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh