Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Niski muškarci češće ćelave u ranijoj dobi

Foto: Pixabay

S gubitkom kose se susreće gotovo 50 % svih muškaraca nakon pedesete godine, a niski muškarci mogu imati povećani rizik da postanu ćelavi prerano. Međunarodna genetska studija pod vodstvom Sveučilišta u Bonnu barem upućuje u tom smjeru.

Tijekom istraživanja su znanstvenici istraživali genetski materijal više od 20 tisuća ljudi. Njihovi podaci pokazuju da je prerani gubitak kose povezan s nizom različitih fizičkih osobina i bolesti. Rad je objavljen u časopisu Nature Communications.

Već je odavno poznato da muškarci kod kojih se javi prerani gubitak kose nešto češće pate od srčanih bolesti i raka prostate. Novi genetički podaci potvrđuju sumnje da postoje daljnje veze do drugih osobina i bolesti. U navedenoj studij istraživači su analizirali genetske podatke od oko 11 tisuća muškaraca s prijevremenom ćelavosti. Otprilike isto toliko njih bez gubitka kose služilo je, pak, kao kontrolna grupa. Sudionici su dolazili iz sedam različitih zemalja.

“U mogućnosti smo identificirati 63 promjene u ljudskom genomu koje povećavaju rizik od preranog gubitka kose”, objašnjava dr. Stefanie Heilmann-Heimbach. Genetičarka sa Sveučilišta u Bonnu je jedna od vodećih autora međunarodne studije. “Neke od tih promjena su također pronađene u vezi s drugim osobinama i bolestima, kao što su manja veličina tijela, ranija pojava puberteta i razne vrsta raka.”

Foto: Andreas Stein/Institut für Humangenetik

Genetski nalaz isto tako potvrđuju vezu između gubitka kose i povećanog rizika od raka prostate. Veze s bolestima srca su mnogo složenije. Geni koje smanjuju rizik pronađeni su uz gene koji povećavaju rizik.

“Također smo otkrili poveznice svijetle boje kože i povećane gustoće kostiju”, objašnjava profesor Markus Nöthen, direktor Instituta za ljudsku genetiku na Sveučilištu u Bonnu. “To bi moglo značiti da muškarci s gubitkom kose bolje mogu koristiti sunčevu svjetlost za sintetiziranje vitamina D. To bi također moglo objasniti zašto bijelci posebno rano gube kosu.”

Štoviše, studija nudi novi uvid u biološke uzroke gubitka kose identificiranjem gena koji su uključeni u to. Imunološke i masne stanice u koži glave očito su također uključene u gubitak kose sa stanicama folikula dlake. Znanstvenici kažu kako, međutim, nema puno razloga za zabrinutost, jer su rizici za razna oboljenja mali, no ipak im je bilo zanimljivo uvidjeti da gubitak kose nije izolirana karakteristika, nego je to povezano s mnogim drugim spomenutim stvarima.

22 komentara

22 Comments

 1. Darko Kezić

  9 ožujka, 2017 u 9:30 pm

  Lazu Josip Mitrovic

 2. Žan Sergio Serdarušić

  9 ožujka, 2017 u 9:40 pm

  Stjepan Stanić

 3. Владимир Брковић

  9 ožujka, 2017 u 9:40 pm

  Laž

 4. Ivan Perić

  9 ožujka, 2017 u 10:10 pm

  Denis PrelacKamber AjdinDario Krklec

 5. Ivan Jukić

  9 ožujka, 2017 u 10:42 pm

  Laž Lovro Rončević

 6. Ante Kuzmanić

  9 ožujka, 2017 u 10:47 pm

  Valentina Krka Anđelko Meštrović hmmmmm

 7. Leo Tavro

  10 ožujka, 2017 u 12:08 am

  Istina. Ali im zato prije puca ku*** posred šu***.

 8. Filip Kralj

  10 ožujka, 2017 u 12:31 am

  Marko Horvatin dokazano nema ti spasa

 9. Mehmed Kalac

  10 ožujka, 2017 u 12:31 am

  Haris Demic tebra, rizičan si mi 😀

  • Haris Demic

   10 ožujka, 2017 u 3:08 am

   Meša, jesam ja mali ali sam i dosta star a nisam ćelav!!! Tako da…..imas li nešto u zajam do petka?

  • Mehmed Kalac

   10 ožujka, 2017 u 6:35 am

   Imam 30 denara. A i ja sam visok pa ću da budem ćelav, i nađi neku objavu za visoke ljude, da ne bude da te diram mnogo 😀

 10. Josko Rogic

  10 ožujka, 2017 u 5:36 am

  Marino Sretan Bozic

 11. Katarina Joskić

  10 ožujka, 2017 u 6:29 am

 12. Dino Cimerman

  10 ožujka, 2017 u 9:28 pm

  Paolo Derenčinović

 13. Jakov Kunčić

  10 ožujka, 2017 u 9:50 pm

  Matej Oštrina evo malo sa znanstvenog stajališta

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Znanstvenici su otkrili svojevrsni evolutivni paradoks. Radi se o muškarcima koji nastojeći izgledati što privlačnije zapravo umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva . U pitanju je...

Psihologija

Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”. Slijedom...

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Oglašavanje