Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nizozemska zrakoplovna tvrtka KLM realizirala je prvi let na održivo sintetičko gorivo

Korištena je smjesa od 500 litara sintetičkog kerozina kojeg je proizvela tvrtka Royal Dutch Shell

Foto: KLM

Avio kompanija KLM je, zahvaljujući suradnji s Royal Dutch Sellom i nizozemskim Ministarstvom infrastrukture i upravljanja vodama, realizirala prvi komercijalni putnički let na održivi sintetički kerozin.

Vijest je objavljena tijekom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu (SAF) u Haagu.

Razvoj i primjena sintetičkih i bio alternativa kerozinu smatraju se ključnima za dugoročni napredak po pitanju smanjenja emisije stakleničkih plinova, prenosi Reuters.

KLM-ov komercijalni let pogonjen sintetičkim gorivom, prošlog je mjeseca putovao iz Amsterdama do Madrida, a korištena je smjesa od 500 litara sintetičkog kerozina kojeg je proizvela tvrtka Royal Dutch Shell. Gorivo je proizvedeno na bazi ugljičnog dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vjetra. Takvo gorivo garantira smanjenje emisije CO2 za više od 85 posto.

“Učiniti zrakoplovnu industriju održivijom, izazov je koji stoji pred svima nama. Ovim letom, ulazimo u novo poglavlje našeg zrakoplovstva.”, izjavila je nizozemska ministrica infrastrukture Cora van Nieuwenhuizen.

Održivo sintetičko gorivo moglo bi potencijalno dati veliki doprinos smanjuju emisije plinova, rekao je Pieter Elbers, čelnik tvrtke KLM.

“Prijelaz s fosilnog goriva na održive alternative, jedan je od najvećih izazova s kojima se industrija suočila”, nadodao je Elbers.

Možda će vas zanimati

Kako ptice navigiraju na velike udaljenosti? Ovo kompleksno pitanje tema je brojnih rasprava i kontroverzija među znanstvenicima već desetljećima, a u moguće faktore ubrajano...

Europa napreduje na području smanjenja emisije plinova, ali ni približno dovoljno da bi se postigli planirani ciljevi. Tvrtka Enel provela je studiju u kojoj...

Bečko Sveučilište prirodnih resursa i znanosti (BOKU) i Institut za istraživanje utjecaja klime u Berlinu objavili su analizu uzročnika emisije ugljičnog dioksida. Tim sastavljen...

Znanost

Razlog borbe za rješavanje problema globalnog zatopljenja i klimatskih promjena leži u povećanje količine stakleničkih plinova u našoj atmosferi. Staklenički plin je bilo koji...

Advertisement