Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Nizozemska zrakoplovna tvrtka KLM realizirala je prvi let na održivo sintetičko gorivo

Korištena je smjesa od 500 litara sintetičkog kerozina kojeg je proizvela tvrtka Royal Dutch Shell

Foto: KLM

Avio kompanija KLM je, zahvaljujući suradnji s Royal Dutch Sellom i nizozemskim Ministarstvom infrastrukture i upravljanja vodama, realizirala prvi komercijalni putnički let na održivi sintetički kerozin.

Vijest je objavljena tijekom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu (SAF) u Haagu.

Razvoj i primjena sintetičkih i bio alternativa kerozinu smatraju se ključnima za dugoročni napredak po pitanju smanjenja emisije stakleničkih plinova, prenosi Reuters.

KLM-ov komercijalni let pogonjen sintetičkim gorivom, prošlog je mjeseca putovao iz Amsterdama do Madrida, a korištena je smjesa od 500 litara sintetičkog kerozina kojeg je proizvela tvrtka Royal Dutch Shell. Gorivo je proizvedeno na bazi ugljičnog dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vjetra. Takvo gorivo garantira smanjenje emisije CO2 za više od 85 posto.

“Učiniti zrakoplovnu industriju održivijom, izazov je koji stoji pred svima nama. Ovim letom, ulazimo u novo poglavlje našeg zrakoplovstva.”, izjavila je nizozemska ministrica infrastrukture Cora van Nieuwenhuizen.

Održivo sintetičko gorivo moglo bi potencijalno dati veliki doprinos smanjuju emisije plinova, rekao je Pieter Elbers, čelnik tvrtke KLM.

“Prijelaz s fosilnog goriva na održive alternative, jedan je od najvećih izazova s kojima se industrija suočila”, nadodao je Elbers.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Lideri EU postigli su dogovor o smanjenju neto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Svemir

Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove...

Znanost

Razlog borbe za rješavanje problema globalnog zatopljenja i klimatskih promjena leži u povećanje količine stakleničkih plinova u našoj atmosferi. Staklenički plin je bilo koji...

Oglašavanje