Connect with us

Znanost

Foto: Marine Dynamics

Biljke i životinje

Nižu se lešine morskih pasa bizarno uklonjenih organa

Znanstvenici imaju ideje oko rješenja ovog misterija, ali nisu potpuno sigurni.

Nešto bizarno se zbiva na obalama Južnoafričke Republike. U pitanju je nekoliko lešina velikih bijelih psina koje se pojavljuju na morskim obalama s kirurški precizno uklonjenom jetrom. Njih četiri dosad. Nekim psinama nedostaje i srce. Morski biolozi su najprije bili zatečeni tim pronalascima, no uskoro su počeli razrađivati ideje da bi konačno uperili prst u mogućeg krivca. Orke.

Kitovi ubojice napadaju dupine, tuljane, pingvine i čak druge kitove. Plivaju 30 km/h, a smatra ih se vrlo inteligentnim životinjama o kojima ipak dosta toga ne znamo. Pogotovo što se tiče njihove komunikacije. Obdukciju lešina je proveo tim za zaštitu prirode Dyer Island, pod voditeljskom palicom biologinje Alison Towner. Otkriveno je kako je riječ o truplu mužjaka zadnje velike bijele psine koja je pronađena krajem lipnja u donekle još svježem stanju raspadanja.

Foto: Marine Dynamics

Nedostajali su jetra, ali i želudac i testisi, a prije smrti se smatra da je obilno iskrvario. Leš ima 4,1 metra duljine, a ono što je zapravo potvrdilo orke kao vjerojatne počinitelje je činjenica da su isti uočeni da aktivno „patroliraju” mjestom zločina. Ona najveća pronađena osakaćena psina je imala 5 metara duljine. „Vjerujemo da im orke zaista mogu biti prijetnja, a očigledno je kako su zbog njih brojne psine pobjegle iz blizine, čemu su nam svjedočili ronioci u kavezima“, objašnjavala je Towner.

The Dyer Island Conservation Trust team was called out again this morning after another deceased shark washed ashore….

Geplaatst door Marine Dynamics op zaterdag 24 juni 2017

Ti bizarni događaji su započeli u svibnju, a znanstvenici vjeruju da će se nastaviti neko vrijeme. „U svakom slučaju, odstranjivanje tih organa koliko je misteriozno, toliko je isto bez presedana“ – rekla je Towner.

Postoji mogućnost zbog čega orke uklanjaju i jedu samo pojedine organe morskih pasa, umjesto cijelog njihovog tijela. Oni, naime, ponekad ubijaju kitove te pojedu samo njihove jezike, a sve zbog toga što neki organi sadrže malo više nutritivne energije nego drugi. Ono što tu ideju rješenja čini djelomično upitnom je ipak činjenica kako orke moraju potrošiti velike količine energije za ubijanje velike bijele psine.

Another white shark autopsy has been completed by the Dyer Island Conservation Trust team today. It was led by White…

Geplaatst door Marine Dynamics op zaterdag 24 juni 2017

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

5 komentara

5 Comments

 1. Adnan Atko Palic

  29 lipnja, 2017 kod 4:04 pm

  Bosanski penzioneri 100%

 2. Boris Svancer

  29 lipnja, 2017 kod 5:00 pm

  Čudnovati morskopasojed

 3. Sandra Prenc

  29 lipnja, 2017 kod 6:33 pm

  A one ogromne lignje?

 4. Marino Gluhaković

  30 lipnja, 2017 kod 11:49 am

  Elijeni im papaju jetru s češnjakom za doručak i za aperitiv čašica brlje od zelene šljive sa Kasiopeje ha ha … evo vam znanstvenici odgovora na vaše bujne mašte 😉

 5. Frank Kuzmanic

  2 srpnja, 2017 kod 11:17 am

  …..profit….

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh