Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Njemački znanstvenici planiraju uzgoj svinja koje će služiti kao donori za transplantacije srca

Foto: Pixabay

Njemački znanstvenici planiraju od ove godine klonirati i potom uzgajati genetski modificirane svinje koje će služiti kao darivatelji srca za ljude.

Eckhard Wolf, znanstvenik na Sveučilištu Ludwig-Maximilians (LMU) u Münchenu, rekao je da njegov tim želi da nova vrsta, modificirana iz pasmine Auckland Island, bude spremna za probe transplantacije do 2025. godine.

U prvoj operaciji takve vrste, tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu prošlog je mjeseca presadio srce svinje s deset modifikacija u smrtno bolesnog čovjeka. Njegovi liječnici navode da dobro reagira iako postoje opasnosti od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog tlaka.

“Naš koncept je nastaviti s jednostavnijim modelom s pet genetskih modifikacija”, rekao je Wolf, čiji je rad izazvao burnu raspravu u Njemačkoj koja ima jednu od najnižih stopa darivanja organa u Europi i snažan pokret za zaštitu prava životinja.

Wolf, koji već 20 godina radi na istraživanju transplantacije sa životinja na čovjeka (ksenotransplantacija), ističe da njegov tim još uvijek koristi nedovoljno razvijenu tehnologiju da bi se samo stvarale “osnivačke životinje”, od kojih bi se kasnije uzgajale genetički identične generacije, prenosi Reuters.

Prva takva generacija trebala bi biti uzgojena ove godine, a njihova srca će biti testirana na pavijanima prije nego što tim zatraži odobrenje za kliničko ispitivanje na ljudima za dvije do tri godine, pojasnio je Wolf.

Prema podacima Zaklade za transplantaciju organa, u Njemačkoj ima oko 8500 ljudi na listi čekanja za prijenos organa koji nemaju druge mogućnosti za liječenje.

Uz Wolfove pristaše koji smatraju da bi ksenotransplantacija mogla pomoći u skraćivanju te liste čekanja, postoje i protivnici koji smatraju da to pogađa prava životinja te da efektivno degradira svinje na status tvornice organa, dok majmuni korišteni u testiranjima transplantacije umiru u agoniji.

U veljači 2019. godine, peticija njemačke grupe Doctors Against Animal Experiments, koja zahtijeva zabranu istraživanja ksenotransplantacije, prikupila je više od 57.000 potpisa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Jedna studija pokazala je kako samo jedan dan nespavanja može loše djelovati na srce.

Zdravlje i Medicina

Preporučljiva količina je pet puta tjedno

Biljke i životinje

Istraživači u Velikoj Britaniji rade na neobičnom projektu, u okviru kojeg su četiri svinje naučile igrati video igre. Naravno, to ne znači da su...

Oboljenja i poremećaji

Prekovremeni rad poguban je za srce, govore rezultati dugogodišnje studije koja uključuje preko 10 000 londonskih državnih službenika. U istraživanju, objavljenom 12. svibnja u...

Oglašavanje