Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nanotehnologija

Nova generacija kontaktnih leća projicirat će tekstove pred očima

Istraživači sveučilišta u Washingtonu rade na novoj generaciji leća koje će onima koji ih nose omogućiti čitanje SMS-poruka i elektroničke pošte poput Terminatora – tekstovi će im se učitavati na lećama.

Kako prenosi BBC, novitet je već uspješno prošao fazu testiranja na zečevima, a na red je došlo rješavanje problema napajanja. Naime, sada leće mogu raditi samo ako su tek nekoliko centimetara udaljene od bežične baterije, a strujni krugovi mogu stvoriti samo jednu LED-diodu. Međutim, znanstvenici su uvjereni kako bi leće uskoro mogle imati više stotina piksela.

– Naš je sljedeći zadatak ubacivanje unaprijed određenog teksta u leću – rekao je glavni istraživač Babak Parviz.

No, profesor Parviz i njegova ekipa, koja također surađuje s finskim Sveučilištem Aalto, nije jedina koja se bavi stvaranjem korisnih naprednih leća. Švicarska tvrtka Sensimed već je u prodaju pustila kontaktnu leću koja koristi ugrađeno računalo kako bi mjerila tlak u oku s ciljem otkrivanja glaukoma.

Mogućnosti praktične primjene nove generacije leća stvarno su velike. Na primjer, vozačima bi mogle pokazivati korisne informacije poput brzine vožnje, a uz spajanje na biosenzore na tijelu mogle bi nosaču pružati važne zdravstvene informacije poput količine šećera u krvi. Uza sve to, nema sumnje da bi uvele revoluciju u svijetu videoigara, prenosi Vecernji.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Neke vrste vodene leće koje se u azijskoj kuhinji koriste kao dodatak juhama i kajgani mogle bi postati hranom budućnosti za ljudsku vrstu jer su odličan...

Inženjerstvo

Google je objavio da radi na prototipu „pametnih” kontaktnih leća koje bi mjerile razinu glukoze (šećera) u organizmu pomoću suza. „Leće bi koristile sićušni,...