Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Nova generacija svemirskih odijela vodi nas na Mars

svemirsko odijelo

Svemirska odijela kakva se danas koriste jednostavno ne funkcioniraju. Drugačiji pristup svemirskim putovanjima mogla bi predstavljati zamjena odijela koja stlačuju plinove oko tijela rastezljivom uskom odjećom koja stvara mehanički protutlak.

Ovakvo odijelo bilo bi i mnogo lakše od 130-kilogramskog EMU-a (klasičnog svemirskog odijela, op.a.). Također, trebalo bi biti veoma otporno, tako da malene poderotine ili rupice ne bi predstavljale direktnu opasnost od smrtonosnog gubitka tlaka. No, ono i dalje zahtijeva nošenje kacige, kako bi se mogao stvoriti zrak kojeg bi atronaut udisao. BioSuit je stvoren na bazi odijela kojeg je dizajnirala tvrtka SpaceX, Elona Muska, koje su nosili astronauti u njegovoj kapsuli Dragon.

Svemirsko odijelo

Radili su s Europskom svemirskom agencijom i kolegama sa svih strana svijeta kako bi stvorili dodatno usko odijelo koje stvara otpor proporcionalan stvarnoj gravitaciji na svakom dijelu tijela. To znači da se snaga kombinirane težine tijela i odijela može osjetiti jedino na stopalima, što čini odijelo udobnijim i prikladnijim za nošenje. Istraživanja su potvrdila da „Gravity-Loading SkinSuit”odijelo  značajno smanjuje produljenje kralješnice u bestežinskom prostoru silom manjom od 30% Zemljine gravitacije.

Astronaut s Međunarodne svemirske postaje, Andreas Mogensen, trebao se naći u misiji ISS-a do rujna ove godine, no javnost još nije doznala je li on otkrio da je odijelo podnošljivo i da smanjuje produljenje kralješnice i bolove u leđima. No, vjerujemo da će odijela ipak smanjiti opasnost od ozljeda leđa, jer bi pomicanje diskova pri slijetanju astronauta moglo biti pogubno za misiju na Marsu.

Nastavi čitati
9 komentara

9 Comments

 1. Dražen Petrović

  1 prosinca, 2015 kod 3:36 pm

  To mi je od presudne vaznosti! Kad krecemo??

 2. Vlatko Dolančić

  1 prosinca, 2015 kod 3:39 pm

  Sretan vam put…

 3. Max Markovic

  1 prosinca, 2015 kod 3:43 pm

  zec, razanj, suma… mogli su zmisliti i odijelo za tulum na Tau Ceti f

 4. Marko Cerjan

  1 prosinca, 2015 kod 4:01 pm

  Uf, što volim kad pametni komentiraju…

 5. Ivan Martinović

  1 prosinca, 2015 kod 4:12 pm

  Napokon su poslušali Forumaše 😀

 6. Siniša Milinović Sinko

  1 prosinca, 2015 kod 4:16 pm

  Daj da se prvo vratimo na mesec,bese to davne vec 1972 _!

 7. Armando Marić

  1 prosinca, 2015 kod 6:59 pm

  izgledat ce ko sijalice u tome

 8. Blackie Mataković

  2 prosinca, 2015 kod 1:01 am

  Kad će biti nova generacija lijekova protiv raka, nova generacija pomoći siromašnima, nova generacija izgradnja bolnica u slabije razvijenim zemljama, nova generacija nebacanje tona hrane dok zemlje tzv trećeg svijeta gladuju. kada će kada će, novac za znanstvena istraživanja biti uložen u znanost koja će biti na opće dobro čovječanstva,a ne samo na opće dobro nekih? Kada će znanost biti korisna za sve ljude i učiniti dobro?
  Oprostite mi dragi ljudi, ali nabijte si ta odijela, i mars u uskogrudna dupeta!

 9. Marko Dujak

  2 prosinca, 2015 kod 12:35 pm

  Jel ovo odijelo iz Vartexa?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh