Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Nova metoda mogla bi omogućiti stvaranje 3D holograma za virtualnu stvarnost

Foto: Pixabay

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu.

Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti govori već godinama, još uvijek nije spremna zamijeniti zaslone računala i drugih uređaja. Jedan od razloga je svakako taj što korisnici prilikom korištenja ove tehnologije osjećaju mučninu jer VR stvara 3D iluziju iako korisnik zapravo zuri u 2D zaslon na fiksnoj udaljenosti. Rješenje bi se moglo pronaći u obliku holograma, a znanstvenici već dugo rade na rješenjima koja bi omogućila kreiranje holograma uz pomoć računala.

Hologrami pružaju izuzetan prikaz 3D svijeta oko nas, a uz to, prekrasni su. Za primjer možete uzeti i pogledati holografsku golubicu na vašoj Visa kartici. Hologrami nude promjenjivu perspektivu koja se prilagođava položaju gledatelja To omogućuje oku prilagodbu dubine fokusa kako bi se moglo naizmjenično fokusirati na prvi plan i pozadinu, prenosi MIT News.

Istraživači već dugo pokušavaju kreirati računalno generirane holograme, ali postupak zahtijeva superračunalo i vremenski je poprilično dugotrajan.

Sada su stručnjaci s MIT-a razvili novo rješenje, a metoda je toliko učinkovita da se hologram na običnom laptopu pravi u rekordnom roku.

Korisnici bi mogli, uz pomoć nove metode, 3D holograme kreirati brže nego ikad prije. Zahvaljujući metodi “tensor holography” (tenzorska holografija) hologrami nastaju za nekoliko milisekundi iz fotografija koje sadrže informacije o tome koliko je neka površina udaljena od točke s koje se promatra. Takve dubinske mape nastaju pomoću LiDAR senzora koji se nalazi i u nekim novijim modelima pametnih telefona.

Spomenuti proces omogućuje nastajanje 3D holograma u realnom vremenu, što predstavlja veliki korak ka hologramima koje smo do sad viđali samo u znanstveno-fantastičnim filmovima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Alphabetova tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind najavila je sljedeću generaciju svog AI jezičnog modela, za koji tvrdi da može čitati tekst baš poput...

Robotika

Engineered Arts, tvrtka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, razvila je humanoidnog robota koji s lakoćom može oponašati ljudske izraze lica. U kratkom videu koji...

Tehnologija

3D zubni uređaji, slušni aparati i kohlearni implantati neki su od potencijalnih medicinskih dijelova za koje CSIRO vjeruje da se nove silikonske smole mogu...

Tehnologija

Tim istraživača u Kini tvrdi da je njihovo novo računalo daleko moćnije od bilo kojeg prije njega, uključujući i najbolji napor megakorporacije Google. U...

Oglašavanje