Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Nova metoda mogla bi omogućiti stvaranje 3D holograma za virtualnu stvarnost

Foto: Pixabay

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu.

Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti govori već godinama, još uvijek nije spremna zamijeniti zaslone računala i drugih uređaja. Jedan od razloga je svakako taj što korisnici prilikom korištenja ove tehnologije osjećaju mučninu jer VR stvara 3D iluziju iako korisnik zapravo zuri u 2D zaslon na fiksnoj udaljenosti. Rješenje bi se moglo pronaći u obliku holograma, a znanstvenici već dugo rade na rješenjima koja bi omogućila kreiranje holograma uz pomoć računala.

Hologrami pružaju izuzetan prikaz 3D svijeta oko nas, a uz to, prekrasni su. Za primjer možete uzeti i pogledati holografsku golubicu na vašoj Visa kartici. Hologrami nude promjenjivu perspektivu koja se prilagođava položaju gledatelja To omogućuje oku prilagodbu dubine fokusa kako bi se moglo naizmjenično fokusirati na prvi plan i pozadinu, prenosi MIT News.

Istraživači već dugo pokušavaju kreirati računalno generirane holograme, ali postupak zahtijeva superračunalo i vremenski je poprilično dugotrajan.

Sada su stručnjaci s MIT-a razvili novo rješenje, a metoda je toliko učinkovita da se hologram na običnom laptopu pravi u rekordnom roku.

Korisnici bi mogli, uz pomoć nove metode, 3D holograme kreirati brže nego ikad prije. Zahvaljujući metodi “tensor holography” (tenzorska holografija) hologrami nastaju za nekoliko milisekundi iz fotografija koje sadrže informacije o tome koliko je neka površina udaljena od točke s koje se promatra. Takve dubinske mape nastaju pomoću LiDAR senzora koji se nalazi i u nekim novijim modelima pametnih telefona.

Spomenuti proces omogućuje nastajanje 3D holograma u realnom vremenu, što predstavlja veliki korak ka hologramima koje smo do sad viđali samo u znanstveno-fantastičnim filmovima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Jedna od alarmantnih medicinskih statistika prolazi dosta nezapaženo u javnosti. Naime, u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je 250 000 smrtnih slučajeva godišnje nastalih zbog...

Tehnologija

Strojno učenje, postupak koji se koristi za obuku umjetne inteligencije, može trajati izuzetno dugo, ali kvantni trik mogao bi ozbiljno ubrzati stvari za zadatke...

Robotika

Roboti beru samo zrelo voće i klasificiraju ga po veličini i zrelosti

Tehnologija

Tim znanstvenika će naslagati mreže matičnih stanica koje sliče ljudskom korteksu, na mikročipove, a potom će stimulirati stanice ispaljujući svjetlosne zrake promjenjivih obrazaca.

Oglašavanje