Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Nova metoda mogla bi omogućiti stvaranje 3D holograma za virtualnu stvarnost

Foto: Pixabay

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu.

Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti govori već godinama, još uvijek nije spremna zamijeniti zaslone računala i drugih uređaja. Jedan od razloga je svakako taj što korisnici prilikom korištenja ove tehnologije osjećaju mučninu jer VR stvara 3D iluziju iako korisnik zapravo zuri u 2D zaslon na fiksnoj udaljenosti. Rješenje bi se moglo pronaći u obliku holograma, a znanstvenici već dugo rade na rješenjima koja bi omogućila kreiranje holograma uz pomoć računala.

Hologrami pružaju izuzetan prikaz 3D svijeta oko nas, a uz to, prekrasni su. Za primjer možete uzeti i pogledati holografsku golubicu na vašoj Visa kartici. Hologrami nude promjenjivu perspektivu koja se prilagođava položaju gledatelja To omogućuje oku prilagodbu dubine fokusa kako bi se moglo naizmjenično fokusirati na prvi plan i pozadinu, prenosi MIT News.

Istraživači već dugo pokušavaju kreirati računalno generirane holograme, ali postupak zahtijeva superračunalo i vremenski je poprilično dugotrajan.

Sada su stručnjaci s MIT-a razvili novo rješenje, a metoda je toliko učinkovita da se hologram na običnom laptopu pravi u rekordnom roku.

Korisnici bi mogli, uz pomoć nove metode, 3D holograme kreirati brže nego ikad prije. Zahvaljujući metodi “tensor holography” (tenzorska holografija) hologrami nastaju za nekoliko milisekundi iz fotografija koje sadrže informacije o tome koliko je neka površina udaljena od točke s koje se promatra. Takve dubinske mape nastaju pomoću LiDAR senzora koji se nalazi i u nekim novijim modelima pametnih telefona.

Spomenuti proces omogućuje nastajanje 3D holograma u realnom vremenu, što predstavlja veliki korak ka hologramima koje smo do sad viđali samo u znanstveno-fantastičnim filmovima.

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji sa superračunalnim centrom Juelich iz Njemačke i istraživačkim centrom RIKEN iz Japana...

Psihijatrija

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Geografija i geologija

Istraživači sa Sveučilišta Turku otkrili su novu metodu snimanja rendgenskim zrakama koja se temelji na sposobnostima bojenja prirodnog minerala hackmanita. Međunarodna skupina istraživača također...

Elektronika

Abu Dhabi i Wisconsin Institut nam donose velike novosti u području virtualnog učenja. Izradili su interaktivne 3D dijagrame kako bi pomogli studentima da steknu...