Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Nova nada za osobe oboljele od dijabetesa

Foto: Pixabay

Osobe koje imaju dijabetes, bilo da se radilo o tipu 1 ili 2, moraju svakodnevno paziti na koncentraciju šećera u krvi. Ukoliko primijete da im se u krvi povisila koncentracija glukoze, primjenom inzulina mogu izbjeći hiperglikemiju (stanje povišene koncentracije glukoze u krvi). S obzirom da se inzulin primjenjuje samo u slučajevima kada se u krvi nalazi višak glukoze, takve osobe moraju biti oprezne da si ne ubrizgaju inzulin onda kada imaju manji šećer u krvi.

Vjerojatno i sami možete zamisliti koliko izazovno može biti svakodnevno kontrolirati šećer. Rješenje tog problema bi uskoro moglo ugledati svjetlo dana. Naime, novo istraživanje predstavlja inzulin koji se može nalaziti u krvi te se aktivirati samo u slučaju povišenja glukoze. Na taj način sprječava stanje hiperglikemije, dok pacijenta ne ugrožava da upadne u hipoglikemiju (stanje smanjene razine glukoze u krvi).

Kako bi to bilo izvedivo? Sveučilište Indiana predstavlja sklopku koja funkcionira tako da zarobi inzulin. Stvar je u tome da bi se sklopka otvarala pri određenoj koncentraciji glukoze dok bi se zatvarala kada se razina glukoze snizi. Takav mehanizam sprječava da se previše inzulina oslobodi u krvotok, a ujedno i da razina glukoze u krvi ne premaši prihvatljivu razinu.

Posljedice hipoglikemije

Takav mehanizam mora biti strogo reguliran kako ne bi došlo do stanja hipoglikemije ili hiperglikemije. Hipoglikemija, ili smanjena razina šećera uzrokuje delirij, konvulzije te u konačnici i gubitak svijesti. S druge strane, hiperglikemija može uzrokovati čak i sljepoću, moždani udar i slične posljedice.

Iako je ovo revolucionarno otkriće, vjerojatno će proći još mnogo godina prije masivne uporabe ovakve terapije. Kao što je već navedeno, mehanizam mora funkcionirati besprijekorno kako ne bi ugrozio zdravlje pacijenata. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je optimistična u vezi projekta no isto tako ima i vrlo stroge standarde koje je potrebno zadovoljiti prije odobrenja lijeka za masivnu uporabu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Nije tajna da redovita tjelovježba umanjuje rizik ili čak sprječava nastajanje brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i ateroskleroze. Sada su znanstvenici iz Kopenhagena potvrdili...

Biljke i životinje

Analiza genoma čovječje ribice ( lat.proteus), na čemu su proteklih godinu i pol dana radili slovenski, danski  i kineski istraživači i znanstvenici, mogla bi...

Zdravlje i Medicina

Iako su razvoj tehnologije i posljedični rast životnog standarda zaslužni za kvalitetniju prehranu i bolju zdravstvenu zaštitu širih društvenih slojeva, navedeni su također imali...

Oboljenja i poremećaji

Dijabetes tipa 2

Oglašavanje