Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Nova otkrića nas približavaju teleportaciji

Svi bismo se voljeli poistovjetiti sa Spockom i Kirkom kada se teleportiraju na nepoznate planete. Možda jednog dana to čak bude moguće. Pogledajmo što znanstvenici u zadnje vrijeme rade po tom pitanju. Posljednjih 10 godina teorijski fizičari su pokazali da jake veze nastale između čestica, kako je utvrđeno u kvantnoj isprepletenosti, mogu sadržavati ključ teleportacije kvantne informacije.

teleportacija

Pokušati ćemo vam prvo laički približiti pojam kvantne isprepletenosti. To je fenomen koji se javlja kada čestice poput fotona, elektrona ili čak nekih molekula budu u međusobnoj interakciji i zatim se razdvoje. Kvantno stanje obje čestice možemo znati samo iz pogleda na jednu od njih iako mogu biti prostorno udaljene. Na primjer, moguće je dovesti dvije čestice u isto kvantno stanje i promatrajući jednu od tih čestica trenutno mijenjamo stanje druge čestice. Ova pojava za sobom povlači pitanje lokalnosti, što znači da informacija o stanju sustava ovisi samo o interakcijama u neposrednoj blizini. Eksperimenti su pokazali da kvantno isprepletene čestice moraju ili kršiti princip lokalnosti ili dozvoliti komunikaciju bržu od brzine svjetlosti, što se Einsteinu ne bi svidjelo.

Po prvi puta istraživači su shvatili kako bi isprepletenost mogla biti obnovljena, što bi podiglo efikasnost veza između čestica. Iako je ovo istraživanje u potpunosti teoretsko, moglo bi nas dovesti korak bliže teleportaciji u budućnosti. Tim je uspio smisliti općeniti oblik teleportacije, koji bi mogao imati široku primjenu u kvantnoj fizici.
1993. grupa znanstvenika je došla do saznanja da bi teleportacija teoretski mogla postojati ako se koristimo zakonima kvantne mehanike. Kvantna teleportacija koristi zakon isprepletenosti kako bi u trenutku prenijela čestice informacije preko relativno velikih udaljenosti. Kroz ovu povezanost, kvantni komadići informacije tzv. kvantni bitovi (engl. qubits) mogu biti preneseni koristeći tradicionalne vrste komunikacije.

Do sada smo imali samo dva protokola teleportacije. Prvi koji je mogao poslati zamućenu informaciju s potrebom korekcije od strane primatelja ili malo aktualniji drugi protokol, koji ne zahtijeva korekciju, ali mu je potrebna velika količina isprepletenosti. To znači da bi svaka poslana informacija uništila isprepleteno stanje.
Sada su fizičari iz Cambridgea u suradnji sa Sveučilištem u Gdansku razvili protokol koji im osigurava da isprepletenost bude obnovljena tako da se prolaz između čestica održi za teleportaciju više objekata. Čak su smislili i postupak kojim se više kvantnih bitova može teleportirati u isto vrijeme, premda isprepletenost opada proporcionalno njihovoj količini.

„Prvi protokol se sastoji od sekvencijalnih stanja teleportacije dok ih drugi sve teleportira na gomilu“, kaže Sergii Strelchuck iz Cambridgea koji je jedan od voditelja istraživanja.
„Također smo pronašli općenitu tehniku teleportacije za koju se nadamo da bi mogla imati primjenu u kvantnim računalima“, dodao je.
Poznato je da je Einsteinu bila mrska teorija kvantne isprepletenosti. Čak ju je nazvao “sablasnim djelovanjem na daljinu”. Od tada je dokazano da je isprepletenost zapravo pravo svojstvo našeg svemira, svojstvo koje ima nevjerojatan potencijal da unaprijedi sva znanstvena nastojanja.

„Postoji bliska veza između teleportacije i kvantnih računala. To su uređaji koji koriste svojstva kvantne mehanike za izvođenje operacija koje ne bi bile izvedive na običnim računalima. Izrada kvantnog računala veliki je izazov moderne fizike. Nadamo se da će novi postupci u teleportaciji dovesti do napretka u ovom području “, rekao je Strelchuck.

Dok je protokol fizičara s Cambridgea potpuno teoretski, prošle godine je grupa kineskih znanstvenika objavila da su uspjeli teleportirati fotone na udaljenost veću od 143 kilometra. Teleportacija informacija nošenih atomima je izvedljiva današnjim tehnologijama, ali teleportacija većih objekata, kao što je Spock, ostaje u domeni znanstvene fantastike. Tko zna, možda znanstvenici još nisu pokušali teleportirati nešto govoreći: „energize“, možda u tom grmu leži ključ teleportacije!

Izvor: University of Cambridge

18 komentara

18 Comments

 1. Zeljko Tomurad

  6 veljače, 2013 u 2:42 pm

  Ok, ajmo pretpostaviti da će teleportacija biti moguća. No hoćemo li moći teleportacijom prebaciti i svijest zajedno sa tijelom?

 2. Vera Đurenec Hribar

  6 veljače, 2013 u 2:47 pm

  Ja bih trenutno ostala u Hrvatskoj, ali bi voljela imati mogućnosti teleportirati naše glupe i pokvarene političare što dalje od majčice nam Zemljne!

 3. Đurđica Dunatov

  6 veljače, 2013 u 3:00 pm

  Odmah se sjetim filma “Muha”

 4. Zac Amer

  6 veljače, 2013 u 3:14 pm

  Iskreno, da velim, meni je već žao našeg čovječanstva. Ja sam čvrsto ubjeđen, da smo mi na našem dugom putu skrenuli u ČORSOKAK, i umjesto, da se vratimo mi i dalje idemo u krivom smjeru! Već sam i prije pisao di smo pogrješili, pa mi je bez veze se ponavljati! No dobro, želim reči, da smo kojim slučajem krenuli u PRAVOM SMJERU, DA BI SNAGOM SVOG UMA PUNO TOGA VIŠE POSTIGLI, i ZATO MISLIM, DA NAM JE SADA SUVIŠE KASNO MOZGATI, jer SMO SADA DOŠLI u SITUCIJU, DA NAM JE JEDINO PREOSTALO, DA BESPOMOČNO “FILOZOFIRAMO”! Pa si ti misli jack! : ))

 5. Dejan Buranji

  6 veljače, 2013 u 3:44 pm

  Nema pravog teleportera dok ne naprave Heisenbergove kompenzatore 🙂

 6. Zeljko Extrem

  6 veljače, 2013 u 3:44 pm

  teleportacija na razini atoma

 7. Dino Alberini

  6 veljače, 2013 u 4:00 pm

  Teleportacija znači uništenje originala i pravljenje kopije negdje drugdje. Moguće, ali ne hvala.

 8. Denis Islamovic

  6 veljače, 2013 u 4:20 pm

  Nema sanse

 9. Zeljko Kaloci

  6 veljače, 2013 u 4:44 pm

  Teleporter, warp drive i replikator…..gdje bi nam bio kraj 🙂 ali nista od toga. Nazalost. 🙁

 10. Foger Roderer

  6 veljače, 2013 u 5:02 pm

  veća je mogućnost za svakog čovjeka da završi u nekakvom konc logoru nego da se teleportira ali ako bude; gdje vam je novčanik – neka piše na svakoj teleportacijskoj komori…

 11. Aleksandar Kreca

  6 veljače, 2013 u 5:06 pm

  ko ce znati. sve je moguce

 12. Martina Pišković

  6 veljače, 2013 u 5:15 pm

  Teleportacija makroskopskih objekata po meni neće nikad biti moguća. Ne možemo primijenjivati zakone kvantne mehanike na makroskopski svijet. Osim toga, kao što je Dino rekao, teleportacija kakvu znamo Iz Star Treka bi podrazumijevala rastavljanje nekog objekta i njegovo ponovno sastavljanje na drugom mjestu. Rastaviti čovjeka bi značilo ubiti ga i ponovno oživjeti.

  • etna

   13 veljače, 2013 u 4:44 pm

   Reći da nešto nikada neće biti moguće je odraz ljudske ograničenosti
   Kao i sa svim stvarima kroz povijest – ono što ne razumijemo je nemoguće ili su vještice u pitanju pa ćemo ih spaliti

 13. Alma Keser-brozović

  6 veljače, 2013 u 5:26 pm

  jedva čekam da me teleportiraju na sjever Norveške

 14. Alen Štimac

  6 veljače, 2013 u 5:34 pm

  Beam me up, Scotty!

 15. Sandro Prskalo

  7 veljače, 2013 u 3:41 pm

  samo da mi se ne zaglave noge u splitu,a trup i glava na kubi 🙁 😀

 16. Elen Horvat

  7 veljače, 2013 u 3:51 pm

  Hm.. To ce biti raj za kriminalce. Zamislite; teleportiras se u banku i to u glavni sef! I opet u spavacu sobu LOL… Valjda ce biti kao u zvjezdanim stazama, samo s “postolja na postolje”… Gdje ga nema, ne mozes 🙂

 17. Priatel

  28 veljače, 2013 u 10:47 pm

  Znam da zvučim prepotentno, ali imam dojam da ovaj portal većinom čitaju ljudi koji su imali poklonjenu dvojku iz fizike…
  Ovaj tu baljezga o svijesti… ova tu trabunja o nekom rastavljanju i sastavljanju, a razumjevanje fizikalnih po pojmova na nivou ispod razmišljanja starih grka… žalosno, ali istinito… i onda se pitamo zašto imamo toliko nezaposlenih 🙁

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Kvantna teorija, prvi put predložena prije gotovo 90 godina, konačno je potvrđena, potencijalno potičući nove pristupe u različitim područjima poput medicinskih biosenzora i skladištenja...

Fizika

Izrađena je kvantno-mehanička verzija Maxwellovog demona, misaonog eksperimenta starog 150 godina. Demon je jednostavan i zasad iskazuje dobro ponašanje. Godine 1867. veliki fizičar James...

Astrofizika

Proučavajući neutronsku zvijezdu RX J1856.5-3754, udaljenu oko 400 svjetlosnih godina od Zemlje, znanstvenici pod vodstvom prof. Roberta Mignanija s talijanskog Istituto Nazionale Di Astrofisica...

Oglašavanje