Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Nova potencijalna terapija za COVID-19

Foto: Dermalni fibroblasti pod mikroskopom/ Cedars-Sinai i UCLA

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože.

Utvrdili su da je navedena tvar zaustavila SARS-CoV-2 (virus) da se sam reproducira. Osim toga, utvrđeno je da pruža zaštitu zaraženim stanicama kada je testirana na ljudskim plućnim stanicama. Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, trenutačna otkrića obećavaju puno. Istraživanje je objavljeno u časopisu Biomaterials and Biosystems.

Trenutačno postoji nekoliko tretmana za COVID-19, no svi su usmjereni isključivo na sprječavanje umnažanja virusa. Ovaj novi potencijalni tretman inhibira replikaciju, ali osim toga i štiti ili popravlja zahvaćeno tkivo. Ova zadnja informacija je poprilično važna jer simptomi koji nastanu kod infekcije mogu trajati još dugo nakon što je sam virus izbačen iz organizma, prenosi Science Daily.

Stanice kože koje sudjeluju u ovom istraživanju su dermalni fibroblasti. Stanice su inženjerski modificirane da stvaraju ekstracelularne vezikule. To su u teoriji nanočestice koje služe kao komunikacijski sustav između stanica i tkiva.

Ovo istraživanje je započelo još prije početka pandemije i tada su znanstvenici koristili navedeni sustav kako bi popravili oštećenja srca, pluća ili pak mišićnog tkiva. Kada je 2020. započela pandemija, usmjerili su se prema djelovanju tih vezikula na COVID-19.

Studija je provedena u suradnji s UCLA koji slovi za prestižnu instituciju. Oni su primijenili vezikule na epitelne stanice ljudskih pluća (stanice koje oblažu plućno stablo i mete su infekcije virusom). Otkrili su da navedene vezikule sprječavaju pokretanje upalnog procesa koji bi mogao rezultirati smrću stanice. Osim toga, utvrđeno je i da stanice stvaraju manje proteina zvanog ACE, koji inače SARS-CoV-2 koristi za inficiranje drugih stanica.

Zatim su usporedili potencijalno liječenje remdesivirom (lijekom koji se trenutno koristi za liječenje COVID-19). Utvrdili su da remdesivir ne inhibira proizvodnju ACE. Umjesto toga, taj lijek sprječava da se virus uhvati za protein nazvan ACE2. Ovo je dobra vijest, jer to znači da bi se ova nova terapija mogla koristiti sinergistički sa remdesivirom s obzirom da djeluju na različite molekule a rezultat je isti – sprječavanje virusa da uđe u stanice.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

COVID-19 i stanje poznato kao dugi COVID mogu negativno utjecati na seksualni život žena, prema nedavnim studijama. Istraživanja pokazuju da bi zaraza koronavirusom mogla...

Neuroznanost

Jedan od zanimljivijih podataka o mirisu jest taj da je miris od svih osjetila najpovezaniji s emocijama i sjećanjima. To je zato što se...

Neuroznanost

Induciranje stanja sličnog hibernaciji kod osoba oboljelih od raka moglo bi dati više vremena liječnicima da pronađu adekvatnu terapiju. Rast tumora značajno bi se...