Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Nova studija otkriva: Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica

Foto: Pixabay

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih znanstvenika.

Istraživanje je provedeno na temelju podataka o 9,700 poznatih vrsta ptica iz cijelog svijeta, za koje se smatra da predstavljaju 92% svih postojećih vrsta. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy.

Istraživači, predvođeni Williamom Cornwellom sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Sydneyu, kombinirali su znanstvena istraživanja pojedinih vrsta na određenim područjima distribucije, s gotovo milijardu podataka objavljenih u online ornitološkoj bazi podataka eBird.

Znanstvenici su zaključili da postoji relativno malo uobičajenih i mnogo rijetkih vrsta, prenosi DW.

Među 10 najrasprostranjenijih ptica u svijetu su kućni vrabac (1,6 milijardi), europski čvorak (1,3 milijarde), prstenasti galeb (1,2 milijarde) i seoska lastavica (1,1 milijarda).

Također, studija je otkrila da su najmanje zastupljene vrste ptica na svijetu kivi s Novog Zelanda (3.000) i mesit (154.000), odnosno ptice žbunastih staništa.

“U svijetu postoji znatan broj ptica individualno – 50 milijardi, ali za buduća istraživanja evolucije, ekologije i očuvanja prirode od velikog je značaja kako su one došle do sadašnje razine populacije”, izjavili su istraživači.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Kada govorimo o poznatim slonovima, mnogima padaju na pamet imena poput Babara ili Dumba. Međutim, ta imena, iako su nam dobro poznata, ne odražavaju...

Biologija

Institut Ruđer Bošković (IRB) u petak je predstavio rezultate istraživanja biomolekula iz Jadranskog mora koje su pokazale visoku biološku aktivnost i potencijal za primjenu...

Psihologija

Kako definirati ljubav ? Što je ljubav? Kako je definiramo? Je li ljubav jedna stvar ili skup mnogih stvari? Postoje li različite vrste ljubavi?...

Oboljenja i poremećaji

Istraživanje koje su vodili istraživači iz američke bolnice Brigham and Women ‘s Hospital (BWH) pokazalo je povezanost između povišene koncentracije ftalata u tijelu i...