Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nova studija otkriva: Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica

Foto: Pixabay

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih znanstvenika.

Istraživanje je provedeno na temelju podataka o 9,700 poznatih vrsta ptica iz cijelog svijeta, za koje se smatra da predstavljaju 92% svih postojećih vrsta. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy.

Istraživači, predvođeni Williamom Cornwellom sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Sydneyu, kombinirali su znanstvena istraživanja pojedinih vrsta na određenim područjima distribucije, s gotovo milijardu podataka objavljenih u online ornitološkoj bazi podataka eBird.

Znanstvenici su zaključili da postoji relativno malo uobičajenih i mnogo rijetkih vrsta, prenosi DW.

Među 10 najrasprostranjenijih ptica u svijetu su kućni vrabac (1,6 milijardi), europski čvorak (1,3 milijarde), prstenasti galeb (1,2 milijarde) i seoska lastavica (1,1 milijarda).

Također, studija je otkrila da su najmanje zastupljene vrste ptica na svijetu kivi s Novog Zelanda (3.000) i mesit (154.000), odnosno ptice žbunastih staništa.

“U svijetu postoji znatan broj ptica individualno – 50 milijardi, ali za buduća istraživanja evolucije, ekologije i očuvanja prirode od velikog je značaja kako su one došle do sadašnje razine populacije”, izjavili su istraživači.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanost

Prema podacima Nacionalne zaklade za bubrege, kronična bolest bubrega (CKD) dovodi do više smrtnih slučajeva nego rak dojke ili prostate te pogađa oko 37...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon i još 8 drugih sveučilišta su 30 godina pratili više od 920 kanadskih dječaka te su istraživali njihov razvoj....

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Oglašavanje