Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Nova studija otkriva: Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica

Foto: Pixabay

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih znanstvenika.

Istraživanje je provedeno na temelju podataka o 9,700 poznatih vrsta ptica iz cijelog svijeta, za koje se smatra da predstavljaju 92% svih postojećih vrsta. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy.

Istraživači, predvođeni Williamom Cornwellom sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Sydneyu, kombinirali su znanstvena istraživanja pojedinih vrsta na određenim područjima distribucije, s gotovo milijardu podataka objavljenih u online ornitološkoj bazi podataka eBird.

Znanstvenici su zaključili da postoji relativno malo uobičajenih i mnogo rijetkih vrsta, prenosi DW.

Među 10 najrasprostranjenijih ptica u svijetu su kućni vrabac (1,6 milijardi), europski čvorak (1,3 milijarde), prstenasti galeb (1,2 milijarde) i seoska lastavica (1,1 milijarda).

Također, studija je otkrila da su najmanje zastupljene vrste ptica na svijetu kivi s Novog Zelanda (3.000) i mesit (154.000), odnosno ptice žbunastih staništa.

“U svijetu postoji znatan broj ptica individualno – 50 milijardi, ali za buduća istraživanja evolucije, ekologije i očuvanja prirode od velikog je značaja kako su one došle do sadašnje razine populacije”, izjavili su istraživači.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i...

Psihologija

Svaki dan donosimo odluke na temelju toga kako procjenjujemo vlastito pamćenje. Studenti i učenici odlučuju koliko im treba za pripremu jednog ispita. Kupci odlučuju...

Društvene znanosti

Prema studiji (PDF) koja je u tijeku u Velikoj Britaniji, četverodnevni radni tjedan mogao bi biti ključ uspjeha za tvrtke i njihove zaposlenike. U...

Psihologija

Nizom eksperimenata provedenih od strane profesionalnih istraživača, dokazano je da iznenadne misli koje čovjeku „padnu na pamet” generalno daju bolja rješenja za pojedine probleme i...