Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Nova studija sugerira da proizvodi za ravnanje kose mogu povećati rizik od raka maternice

Foto: Shutterstock

Prema novoj velikoj studiji Nacionalnog instituta za zdravlje, žene koje koriste kemijske proizvode za ravnanje kose u većoj su opasnosti od raka maternice od žena koje to ne čine, prenosi Everyday health.

Sudionice studije koje su prijavile čestu upotrebu proizvoda za ravnanje kose (više od četiri puta u prethodnoj godini), imale su dvostruko veću vjerojatnost da će razviti rak maternice od onih koje nisu koristile takve proizvode. Rezultati studije objavljeni su 17. listopada u znanstvenom časopisu Journal of the National Cancer Institute.

“Procjenjujemo da će se u žena do njihove 70. godine rak maternice razviti u njih 1,64 posto koje nikada nisu koristile sredstvo za ravnanje kovrčave kose, odnosno 4,05 u žena koje ga često koriste”, objasnila je voditeljica studije Alexandra White iz Američkog nacionalnog instituta za sigurnost ekološkog zdravlja (NIEHS).

“Međutim, iznimno je bitno tu informaciju staviti u kontekst. Rak maternice relativno je rijedak tip raka”, naglašava White.

Ipak, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rak maternice jedan je od najčešćih ginekoloških karcinoma u SAD-u, a čini nekih 3 posto novih slučajeva karcinoma u SAD-u s oko 66.000 slučajeva i 12.500 smrti u 2022. godini.

Znanstvenici su proučavali 33.947 žena različitih rasa u dobi od 35 do 74 godine u vremenskom razdoblju od gotovo 11 godina. U tom periodu, 378 žena razvilo je rak maternice.

Nakon što su izuzeti drugi rizični čimbenici, znanstvenici su ustanovili da je rizik od razvoja raka maternice dva i pol puta veći u žena koje su sredstvo za ravnanje kose koristile više od četiri puta u prethodnoj godini.

Rjeđa uporaba tog sredstva u prethodnoj godini također je povezana s povećanim rizikom od raka maternice, no razlika nije statistički važna.

Ranije studije već su upozoravale na vezu između proizvoda za ravnanje kose i povećanog rizika za razvoj raka dojke ili raka jajnika.

Kemijski proizvodi koji bi mogli povećati rizik od razvoja raka su parabeni, bisphenol A, metali ili formaldehid koji se može koristiti za tzv. ‘brazilsko’ ravnanje kose, a taj je proizvod klasificiran kao kancerogen. 

Naravno, okidač bi mogao biti i poremećaj hormonalnog sustava. 

Proizvodi za ravnanje kose mogli bi potaknuti apsorpciju kemijskih proizvoda putem ranica ili opekotina na vlasištu koje su izazvane “peglom za kosu” čija toplina razlaže kemijske proizvode.

“Ova znanstvena otkrića prvi su epidemiološki dokaz veze između proizvoda za ravnanje kose i raka maternice”, izjavila je White.

“Potrebna su dodatna istraživanja… da se identificiraju specifični kemijski sastojci povezani s tim razvojem”, nadodala je.

Studijom nije utvrđena nikakva veza između raka maternice i drugih tehnika kao što su bojanje kose, izbjeljivanje kose ili trajne ondulacije.

Možda će vas zanimati

Znanost

Bračni drugovi dijele nešto više od samog prezimena. Samci imaju čak 42 posto veći rizik za oblijevanje od demencije za razliku od ljudi koji...

Psihologija

Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”. Slijedom...

Oboljenja i poremećaji

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Kemija

Izloženost počinje još u maternici