Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Nova super-hranjiva riža za doručak i grickalice

Novi proces za ekspandiranje zrna riže dovodi do super-hranjivoga oblika ekspandirane riže, s tri puta više proteina i bogatom količinom drugih hranjivih tvari koje ju čine idealnom za pripravu žitarica za doručak, grickalica i energetskih pločica za program prehrane u školi, tvrdi Syed S.H. Rizvi i njegovi suradnici u članku objavljenomu u američkom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

riža

Rizvi i kolege objašnjavaju da se sada industrijski ekspandirana riža dobiva ekstruzijom pare. Ekstruder cijedi rižino brašno izmiješano s vodom kroz uski otvor pri visokoj temperaturi i tlaku. Na izlazu iz mlaznice, riža se nadima kako je para širi i odlazi dalje. Međutim, proces može uništiti hranjive tvari osjetljive na toplinu. Znanstvenici su tražili način da se izbjegne taj gubitak i riža obogati proteinima i drugim hranjivim tvarima tijekom procesa napuhivanja. Okrenuli su se procesu koji koristi superkritični ugljični dioksid, koji se, primjerice, koristi i za izradu kave bez kofeina te za druge primjene.

Znanstvenici navode da taj proces proizvodi ekspandiranu rižu s tri puta više proteina i osam puta više vlakana od sadašnje industrijski ekspandirane riže. Ona također sadrži kalcij, željezo, cink i druge hranjive tvari koje nedostaju konvencionalnoj ekspandiranoj riži. Njihova ekspandirana riža je prhkija od sadašnjih komercijalnih proizvoda, dajući bolji okus i hrskavost.

Nova riža je “idealna za potrošnju kao žitarica za doručak, grickalica i kao dio energetskih pločica za prehranu u školi”, misle autori i zaključuju: “Uravnoteženi nutricionistički profil i korištenje nusprodukata rezanih usjeva poput razlomljene riže čini ovaj ekspandirani proizvod jedinstvenim na tržištu.”

Izvor: American Chemical Society

3 komentara

3 Comments

  1. Daniela Dunat

    23 siječnja, 2013 u 1:16 pm

    Probala u raznim oblicima: musli mješavini, krekerima, žitnim pločicama.. Ni u jednoj mi varijanti nije odgovaralo, zrakoprazni dehidrirani jastučići bez osnovnog okusa. Bojim se da uz prevelike količine raznih sladova, koje se dodaju u gotove proizvode od ekspandirane riže, u svrhu bolje jestivosti, ova namirnica prestaje biti nutritivno balansiran obrok, a postaje običan slatkiš.

  2. Nikola Jurkas

    23 siječnja, 2013 u 3:02 pm

    Još im samo fali napravit humanoida koji je sposoban probaviti sjeme kako spada. Jer takvih nema na ovom planetu.

  3. Miljenko Jagarčec

    23 siječnja, 2013 u 9:35 pm

    Nema u tome ništa hranjivo. Samo prazni ugljikohidrati…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Milijuni ljudi diljem svijeta ugrožavaju svoje zdravlje kuhajući rižu na pogrešan način, upozoravaju znanstvenici. Kako ističu, krivim načinom pripreme riže riskiramo pojave zdravstvenih problema...

Mikrobiologija

Znanstvenici jednog kineskog sveučilišta objavili su da su iz genetski modificirane riže uspjeli izdvojiti albumin, humani protein krvi koji u medicini služi za liječenje...

Kemija

Kupci koji žele paziti na svoje zdravlje često ustupnu pred visokom cijenom svježih borovnica i kupina, voća poznatog po visokom udjelu zdravih antioksidansa. Znanstvenici...

Biotehnologija

Znanstvenici Američkog ministarstva poljoprivrede US Department of Agriculture (USDA) razvili su novi alat za poboljšanje poželjnih gena riže u onim dijelovima biljke gdje će...

Oglašavanje