Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Nove mogućnosti za solarnu energiju

Znanstvenici Stephen Harrison i Joshua Pearce s kanadskog sveučilišta Queens University  pridonijeli su značajnom napretku u razvoju solarne tehnologije. Njihovo je istraživanje dovelo do novog solarnog fotonaponskog termalnog (PVT) sustava koji proizvodi i struju i toplinu.

Solarni fotonaponski termalni sustavi obično su izrađeni od ćelija kristala silicija koje generiraju električnu energiju, ali proizvode malo topline. Stephen Harrison i Joshua Pearce dizajnirali su i testirali ćelije amorfnog silicija u PVT sustavu. Njihovo istraživanje pokazuje povećanu proizvodnju topline zbog visokih radnih temperatura i 10% veću proizvodnju električne energije.

“Ova istraživanja otvaraju prostor za potpuno novu primjenu amorfnog silicija i čine mogućom izradu ekonomski vrlo isplativog sustava PVT”, kaže dr. Pearce. “Mi od solarnih sustava u Kanadi trebamo i struju i grijanje, ali smo pri tome dosad dolazili do problema s nedovoljnim prostorom na krovovima kuća i zgrada. Sada će ljudi moći dobiti i svoju struju i solarno grijanje kombinirano u lijepom i urednom paketu.”

Amorfni silicij ima nekoliko prednosti u odnosu na kristalni silicij. Zahtijeva manje materijala, manji su mu troškovi za proizvodnju i nudi veći povrat na investiciju. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisima Solar Energy Materials and Solar Cells  i Solar Energy.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

3 komentara

3 Comments

 1. Krešimir Šantić

  srpanj 13, 2012 kod 5:21 pm

  nije stvar u mogućnosti….. treba “samo” pobijediti naftne lobiste, glupe političare i potkupljene ekonomiste!

 2. Marko Svjetličić

  srpanj 13, 2012 kod 6:43 pm

  čujem da sviraju u zagrebu na jesen…

 3. Zorom Sigur

  kolovoz 1, 2012 kod 10:04 am

  To je nova formula (M= -0+)u stroju koji daje slobodni izvor snage.
  Stroj moze zamjeniti nuklearke fosilna i ne-fosilna goriva.
  Stroj nikad ne prestaje raditi tako sve dok ima i postoji
  SILA TEZA u nasoj planeti zemlji.
  Stroj se moze postaviti usred grada blizu potrosaca struje.
  Tu formuli ima dana predsjednik Ivo Josipocic.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Na Vrh