Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Nove pametne kontaktne leće mogle bi pomoći u prevenciji glaukoma

Foto: Purdue University

Prema podacima Zaklade za istraživanje glaukoma, glaukom pogađa preko 80 milijuna ljudi diljem svijeta, a može uzrokovati gubitak vida bez ikakvih ranijih znakova upozorenja.

Nove pametne kontaktne leće koje je razvio Chi Hwan Lee, izvanredni profesor biomedicinskog inženjerstva na Purdue Weldon School of Biomedical Engineering, mogle bi zaustaviti progres bolesti.

Profesor Chi Hwan Lee/Foto: Purdue University

Mjerenje intraokularnog tlaka

Nove leće to postižu točnim mjerenjem intraokularnog tlaka (IOP) u očima osobe, što je inače teško tijekom dugih vremenskim razdoblja, a osobito tijekom spavanja.

“Najveće povećanje očnog tlaka često se događa dok osoba leži pa je IOP tijekom noći obično 10 do 20 posto veći od IOP-a tijekom dana. Gubitak vida može se dogoditi tijekom spavanja, a da pacijent to ne primijeti, čak i ako dnevna mjerenja u klinici ili kod kuće pokazuju normalan očni tlak”, objasnio je Lee, a prenosi Interesting Engineering.

Kako bi pomogao u liječenju i prevenciji ovog alarmantnog i ozbiljnog problema, Lee je osmislio nove pametne kontaktne leće.

Foto: Purdue University

“Kako bismo odgovorili na ovu nezadovoljenu potrebu, razvili smo jedinstvenu vrstu pametnih mekih kontaktnih leća za kontinuirano 24-satno praćenje očnog tlaka, čak i tijekom spavanja kod kuće. Leće su kreirane po uzoru na različite komercijalne marke mekih kontaktnih leća.”, navodi Lee.

“Naše pametne meke kontaktne leće zadržavaju intrinzične značajke leće kao što su snaga leće, biokompatibilnost, mekoća, prozirnost, mogućnost vlaženja, propusnost kisika i mogućnost nošenja tijekom noći. Posjedovanje svih ovih značajki ključno je za uspjeh leća u tretiranju glaukoma, a koje značajke nedostaju trenutno dostupnim nosivim očnim tonometrima”, pojašnjava Lee.

Dakle, leće dolaze s tonometrom koji stvara bežičnu snimku koja se prenosi do prijemnika koji je u obliku naočala (dnevno mjerenje očnog tlaka) ili u obliku maske za spavanje (mjerenje očnog tlaka tijekom spavanja).

24-satni podaci o IOP ritmu

Takva tehnika omogućuje prikupljanje 24-satnih podataka o očnom tlaku koji se mogu dijeliti s liječnicima, a da je pritom tonometar savršeno udoban za korisnika.

Znanstvenici planiraju nastaviti raditi na ovom pristupu kojeg žele prilagoditi za prevenciju i otkrivanje drugih kroničnih očnih bolesti.

Možda će vas zanimati

Znanost

Znamo da provođenje previše vremena sjedeći može negativno utjecati na naše zdravlje, no kolika je zapravo potrebna količina tjelesne aktivnosti kako bismo ublažili ove...

Wellness i prehrana

Znanstvenici su imenovali osam zdravstvenih mjera koje mogu usporiti proces starenja tijela za šest godina. Održavanje tjelesne težine, razine šećera u krvi, kolesterola i...

Neuroznanost

Muškarci čiji su roditelji razvedeni imaju znatno veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego muškarci iz cjelovitih obitelji, pokazalo je jedno istraživanje provedeno...

Ekologija i okoliš

Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U jednom istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana...