Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Nove spoznaje o mRNA i njenim modifikacijama

Foto: Pixabay

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu nam donose nove spoznaje o skupu modifikacija koje se nalaze na početku mRNA. mRNA (messenger RNA) u našem organizmu služi za proizvodnju proteina. Na početku lanca tog mRNA se nalazi posebna struktura nazvana kapa. Ta struktura je dugi niz godina ostala relativno neistražena. Znamo da ima dvije funkcije. Prva je da štiti mRNA od razgradnje, a druga funkcija joj je da igra važnu ulogu u načinu na koji mRNA proizvodi proteine.  

Osim kapice, na početku lanca mRNA se može pojaviti nekoliko nukleotida koji nose dodatke nazvane metilacijama (metilirani nukleotidi). Takvi nukleotidi se javljaju kod životinja, kao i kod nekih parazita poput SARS virusa i tripanosoma. Svrha tih nukleotida dugo je bila nepoznata.

Ovakva modifikacija mRNA je poznata više od 45 godina, ali njen učinak na funkciju mRNA nije nikad u potpunosti shvaćen. Razlog neshvaćanja leži u tome što znanstvenici nisu uspjeli pokazati što se događa kada se ta metilacija ukloni.

Što se događa kada se ukloni modifikacija mRNA?

Ova studija je objavljena u prestižnom časopisu Nature Communications. Na njoj su sudjelovali brojni znanstvenici sa prestižnih sveučilišta, poput Birminghama, Oxforda, Nottinghama itd. Oni su uspjeli stvoriti nokaut model na voćnim mušicama (Drosophila melanogaster). To znači da su uspjeli prikazati što se događa kada mušice nemaju dva enzima koja su potrebna za metilaciju nukleotida.

Otkrili su da su muhe i dalje mogle bez problema preživjeti, no da se javio promijenjen obrazac ponašanja. Naime, mušice nisu bile sposobne naučiti sustav nagrađivanja, poput povezivanja mirisa sa šećerom. Ekvivalent kod ljudi bi bio kao da odete kod bake na ručak, prilikom ulaska u kuću osjećate miris sarme, ali niste sposobni povezati taj miris upravo sa sarmom.

Ova studija pokazuje da modifikacije mRNA igraju važnu ulogu za normalno funkcioniranje mozga. Iako bez takvih modifikacija možemo preživjeti, one su ključne da bi bili ono što jesmo.

Također, daljnja istraživanja će se usmjeriti prema boljem razumijevanju ovih modifikacija kod virusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Znanost

Prema podacima Nacionalne zaklade za bubrege, kronična bolest bubrega (CKD) dovodi do više smrtnih slučajeva nego rak dojke ili prostate te pogađa oko 37...

Znanost

Prema navodima španjolskog Nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO), 36-godišnjakinji je prvi tumor dijagnosticiran dok je bila beba, a drugi tumori uslijedili su u...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Oglašavanje