Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Nove spoznaje o mRNA i njenim modifikacijama

Foto: Pixabay

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu nam donose nove spoznaje o skupu modifikacija koje se nalaze na početku mRNA. mRNA (messenger RNA) u našem organizmu služi za proizvodnju proteina. Na početku lanca tog mRNA se nalazi posebna struktura nazvana kapa. Ta struktura je dugi niz godina ostala relativno neistražena. Znamo da ima dvije funkcije. Prva je da štiti mRNA od razgradnje, a druga funkcija joj je da igra važnu ulogu u načinu na koji mRNA proizvodi proteine.  

Osim kapice, na početku lanca mRNA se može pojaviti nekoliko nukleotida koji nose dodatke nazvane metilacijama (metilirani nukleotidi). Takvi nukleotidi se javljaju kod životinja, kao i kod nekih parazita poput SARS virusa i tripanosoma. Svrha tih nukleotida dugo je bila nepoznata.

Ovakva modifikacija mRNA je poznata više od 45 godina, ali njen učinak na funkciju mRNA nije nikad u potpunosti shvaćen. Razlog neshvaćanja leži u tome što znanstvenici nisu uspjeli pokazati što se događa kada se ta metilacija ukloni.

Što se događa kada se ukloni modifikacija mRNA?

Ova studija je objavljena u prestižnom časopisu Nature Communications. Na njoj su sudjelovali brojni znanstvenici sa prestižnih sveučilišta, poput Birminghama, Oxforda, Nottinghama itd. Oni su uspjeli stvoriti nokaut model na voćnim mušicama (Drosophila melanogaster). To znači da su uspjeli prikazati što se događa kada mušice nemaju dva enzima koja su potrebna za metilaciju nukleotida.

Otkrili su da su muhe i dalje mogle bez problema preživjeti, no da se javio promijenjen obrazac ponašanja. Naime, mušice nisu bile sposobne naučiti sustav nagrađivanja, poput povezivanja mirisa sa šećerom. Ekvivalent kod ljudi bi bio kao da odete kod bake na ručak, prilikom ulaska u kuću osjećate miris sarme, ali niste sposobni povezati taj miris upravo sa sarmom.

Ova studija pokazuje da modifikacije mRNA igraju važnu ulogu za normalno funkcioniranje mozga. Iako bez takvih modifikacija možemo preživjeti, one su ključne da bi bili ono što jesmo.

Također, daljnja istraživanja će se usmjeriti prema boljem razumijevanju ovih modifikacija kod virusa.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Povećano je zanimanje za neidentificirane leteće objekte (NLO) nakon što je Pentagon u svom izvješću iz 2021. godine otkrio anomalne objekte u američkom zračnom...

Veliki znanstvenici

Radikalna teorija koja dosljedno povezuje gravitaciju i kvantnu mehaniku, istovremeno zadržavajući Einsteinov klasični koncept prostor-vremena, predstavljena je u dva istodobno objavljena rada od strane...

Arheologija i paleontologija

Doba drevnog Egipta obavijeno je tajanstvenošću i misterijima. S izgradnjom piramida do Tutankamonove enigmatične i prerane smrti, Egipat je bogat skrivenim znanjima koja možda...

Bakterije i virusi

Sintetička DNA možda zvuči kao nešto iz znanstvene fantastike, ali brzo postaje stvarnost. Istraživači su stvorili stanicu kvasca s genomom koji je više od...