Connect with us

Hi, what are you looking for?

Znanost

Nove spoznaje o muškoj kontracepciji

Foto: Pixabay

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu.

Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne i učinkovite muške kontracepcije. Njihov poduhvat financira zaklada “Bill & Melinda Gates”, a rezultati su objavljeni u časopisu “eLife“.

Da bi došlo do oplodnje, spermiji moraju migrirati iz područja cerviksa do jajovoda, kako bi se stopili s jajnom stanicom. Cilj istraživanja je bio otkriti način na koji bi spermijima onemogućio taj put.

Rezultati sugeriraju da je moguće pronaći učinkovite agense koji bi zaustavili migraciju spermija sa mjesta ejakulacije. Sljedeći korak u istraživanju je provjeriti sigurnost uporabe takvih agensa kod dugotrajnog liječenja.

“Pronalazak učinkovite muške kontracepcije bio bi glavni korak u rješavanju nejednakosti između muškaraca i žena, kada je riječ o sprječavanju trudnoće” – navodi jedan od autora istraživanja.

Iako je oralna kontracepcija za žene u uporabi više od 60 godina, ona za muškarce još nije u širokoj uporabi. Postoji nekoliko razloga za to. Prvi je relativno loše razumijevanje biologije spermija. Drugi razlog je manjak istraživanja koji se usredotočio na proteine koji omogućuju mobilizaciju spermija. I treći, a možda i glavni razlog, manjak interesa u istraživanju i testiranju novih lijekova koji bi blokirali pokretljivost spermija.

Automatizirani robotski sustav omogućuje vrlo precizno praćenje brzine spermija te učinaka raznih lijekova na njihovu briznu kretanja. Ovakav poboljšan način analize podataka će uveliek ubrzati razvoj novih lijekova koji su usmjereni prema muškoj kontracepciji.

Procjena je da godišnje bude više od 89 milijuna neželjenih trudnoća i 48 milijuna pobačaja. Navedene spoznaje povećavaju siromaštvo i predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike pa nije nikakvo čudo što se sve više istraživanja usmjerava u području kontracepcije.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ispitivanje trudnoće može biti uzbudljivo i zastrašujuće, dok lažno pozitivno može biti vrlo zbunjujuće. To se događa kada test pokazuje da je žena trudna...

Zdravlje i Medicina

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više...

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta,...

Znanost

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Advertisement