Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Nove spoznaje o muškoj kontracepciji

Foto: Pixabay

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu.

Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne i učinkovite muške kontracepcije. Njihov poduhvat financira zaklada “Bill & Melinda Gates”, a rezultati su objavljeni u časopisu “eLife“.

Da bi došlo do oplodnje, spermiji moraju migrirati iz područja cerviksa do jajovoda, kako bi se stopili s jajnom stanicom. Cilj istraživanja je bio otkriti način na koji bi spermijima onemogućio taj put.

Rezultati sugeriraju da je moguće pronaći učinkovite agense koji bi zaustavili migraciju spermija sa mjesta ejakulacije. Sljedeći korak u istraživanju je provjeriti sigurnost uporabe takvih agensa kod dugotrajnog liječenja.

“Pronalazak učinkovite muške kontracepcije bio bi glavni korak u rješavanju nejednakosti između muškaraca i žena, kada je riječ o sprječavanju trudnoće” – navodi jedan od autora istraživanja.

Iako je oralna kontracepcija za žene u uporabi više od 60 godina, ona za muškarce još nije u širokoj uporabi. Postoji nekoliko razloga za to. Prvi je relativno loše razumijevanje biologije spermija. Drugi razlog je manjak istraživanja koji se usredotočio na proteine koji omogućuju mobilizaciju spermija. I treći, a možda i glavni razlog, manjak interesa u istraživanju i testiranju novih lijekova koji bi blokirali pokretljivost spermija.

Automatizirani robotski sustav omogućuje vrlo precizno praćenje brzine spermija te učinaka raznih lijekova na njihovu briznu kretanja. Ovakav poboljšan način analize podataka će uveliek ubrzati razvoj novih lijekova koji su usmjereni prema muškoj kontracepciji.

Procjena je da godišnje bude više od 89 milijuna neželjenih trudnoća i 48 milijuna pobačaja. Navedene spoznaje povećavaju siromaštvo i predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike pa nije nikakvo čudo što se sve više istraživanja usmjerava u području kontracepcije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Kemija

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Wellness i prehrana

Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje rizik od neplodnosti kod žena, pokazala je studija australskih znanstvenika. Ako ostavimo na stranu fast food, također je ustanovljeno...

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...

Oglašavanje