Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Novi Intel Compute Stick pretvara bilo koji TV ili monitor u funkcionalno računalo

ces-2015-intel-compute-stick-pc

Iako je Intel na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu predstavio Broadwell procesore 5. generacije i Curie mikroračunalo, jedan njihov proizvod privukao je daleko veću pažnju medija i publike. Intelov novi Compute Stick svaki TV ili monitor s HDMI priključkom pretvara u funkcionalno računalo s Windows 8.1 ili Linuxom.

Na tržištu postoje razni proizvodi poput Roku, Fire TV Stick ili Chromecast koji pretvaraju svaki TV u media player, no što kada biste htjeli pretvoriti TV u računalo sa Windows 8.1 ili Linuxom? To je upravo ono što Intelov Compute Stick nudi za 149 dolara s Windows 8.1, odnosno za 89 dolara s Ubuntu Linuxom.

Bacimo se sada na ono najvažnije – specifikacije. Windows 8.1 verzija sadrži 2 GB RAM memorije i 32 GB prostora za pohranu podataka, dok Ubuntu Linux verzija sadrži tek 1 GB RAM memorije te 8 GB prostora za pohranu. Razumljivo je da Linux verzija sadrži manje RAM-a, ali 8 GB prostora nekima nije dovoljno – sva sreća da ovaj uređaj ima i utor za MicroSD kartice, a one se proizvode do kapaciteta od 128 GB. Ovaj uređaj također sadrži standardne USB utore i micro USB utore, Bluetooth 4.0 te 802.11 b/g/n Wi-Fi. Za razliku od drugih stickova, Intelov se zasad ne može puniti preko HDMI utora, već se oslanja na micro USB.

Za nekoliko mjeseci ovaj će uređaj službeno biti u prodaji, a cijena u SAD-u bit će 89 dolara za Linux Ubuntu verziju, odnosno 149 dolara za nešto jaču Windows 8.1 verziju.

7 komentara

7 Comments

 1. Rajko Crnec

  12 siječnja, 2015 u 6:26 pm

  kada će biti u prodaji kod nas i koliko će koštati ??

  • Demjan Rožman

   12 siječnja, 2015 u 9:34 pm

   Nažalost se još ne zna. Distribucija i još neke karakteristike proizvoda nisu još do kraja zgotovljene.

 2. Jasmin Novi Profil Hibić

  12 siječnja, 2015 u 7:21 pm

  “ComputeStick” kako mu i samo ime kaže je ustvari već formirano mikro-računalo bez mogućnosti nadogradnje koje radi nedostajućeg monitora preko HDMI porta koristi ekran TV prijemnika. Bukvalno rečeno to je isto kao da izlaz video karte radi kvara na monitoru priključite na HDMI port TV-a kako bi nastavili sa radom. Napajanje IMHO nije trebalo biti odvojeno jer se mogu iskoristiti pinovi HDMI-ja i to pinovi 17 (ground) i 18 (+5V power). Preskromne mogućnosti ovakvih mikroračunara će se za početak ograničiti na surfanje netom, a to ide u prilog tvrdnji da je za potpuni multimedijalno – gejmerski ili sličan ugođaj ipak bolje koristiti lako prenosive laptope. Mada podržavam svaki IT korak naprijed ipak bih skrenuo pažnju laicima da ne nasjedaju na šarene laže u vidu ovakvih naslova, i da u slučajevima kada žele kupiti nešto ipak potraže pomoć IT-ovaca kojima će pojasniti šta im treba i za koliko novca. U suprotnom, svaka kupovina “čarobnih štapića koji TV pretvaraju u računar” je čisto bacanje novca.

  • Demjan Rožman

   12 siječnja, 2015 u 9:39 pm

   Piše u članku da zasad koristi micro USB kao napajanje, ali proizvod je tek najavljen i ime te napajanje se još mogu promijeniti. A ovaj proizvod je ionako zamišljen za poslovne korisnike i specifikacije su takve da podnosi primjerice Microsoft (ili neku drugu varijantu) Office.

  • Stipe Prgin

   13 siječnja, 2015 u 6:21 pm

   …Jasmine, gospodine, objasnio si!… 😀

 3. Irfan

  12 siječnja, 2015 u 8:34 pm

  Veoma korisno, kada bi kod nas bilo da se kupi prvi bi stojao u redu. 😀

 4. Nikola S. Jambrošić

  13 siječnja, 2015 u 9:16 pm

  Karlo Laky Laštro

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Elektronika

Prošlo je oko 50 godina od kada je Douglas Englebart, inženjer na Istraživačkom institutu Stanford, izumio prvi računalni miš. Odonda je njegova klasična shema...

Računarstvo i internet

Intel je ovih dana iz posebne tekućine za hlađenje koja ima svojstva slična mineralnim uljima, izvadio svoje servere, koji su u njoj bili potopljeni...

Računarstvo i internet

Uparite Microsoftov Windows 8 operativni sustav s brzim SSD i UEFI matičnim pločama i dobili ste sustav koji može pokrenuti POST (Power-on Self Test)...

Računarstvo i internet

Znanstvenici s madridskog sveučilišta Carlos III University of Madrid (UC3M) izradili su sustav za nadzor pomorskog prometa za tvrtku Núcleo CC, koja razvija sustave...

Oglašavanje